reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox 26 v základním nastavení blokuje plug-iny, až na Flash

11.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Firefox 26 v základním nastavení blokuje plug-iny, až na Flash
Mozilla se u svého nejnovějšího prohlížeče Firefox 26 odhodlala k jednomu kroku, který má zajistit vyšší bezpečnost a stabilitu. V základním nastavení budou všechny plug-iny totiž blokovány a pro každé stránky je bude nutné případně povolit. Výjimkou je Flash.
Nový Firefox 26 je k dispozici okamžitě, takže pokud se vám ještě neobjevilo upozornění o nové verzi, můžete si ji stáhnout zde. Přinese nám několik změn, mezi nimiž je nejviditelnější právě nové nakládání s plug-iny, či se zásuvnými moduly, chcete-li.





Mozilla tvrdí, že pomocí blokování plug-inů ve výchozím nastavení se dosáhne vyšší bezpečnosti a také stability, neboť většinu problémů mají prý na svědomí právě tyto moduly. Nyní bude Firefox po uživateli vyžadovat povolení vždy, když nějaká stránka bude chtít daný plug-in využít. Mezi možnostmi pak bude jeho zakázaní a pak povolení jednou nebo napořád. Mozilla tuto funkci nazývá ‘click to play’ a porvé ji vyzkoušela již ve verzi Firefox Aurora ze září.

Privilegovaný bude pouze plug-in přehrávače Flash, jenž bude povolen vždy. Firefox pouze zkontroluje, zda nepoužíváte starší verzi Flashe a v takovém případě vyzve k jeho aktualizaci. Mezi další novinky pak patří to, že aktualizace Firefoxu si budou moci instalovat do hlavního adresáře prohlížeče i uživatelé bez zapisovacích práv a také tu je podpora videa H.264 na Linuxu s pomocí plug-inů GStreamer.





Vedle toho se Mozilla pochlubila zrychleným vykreslováním stránek a lepší správou paměti využívající funkci MemShrink. To ukazuje uvedený graf, dle nějž by Firefox měl využívat jen zlomek operační paměti než doposud.

Zdroj: Hexus.net
reklama