reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FirePro S10000 s 12 GB paměti pro zelené superpočítače

15.11.2013, Jan Vítek, aktualita
FirePro S10000 s 12 GB paměti pro zelené superpočítače
AMD vedle nových herních karet Radeon R9 a R7 připravuje také profesionální kartu FirePro S10000 s 12 GB paměti, která je určena pro superpočítače, respektive HPC a jejím úkolem je doprovodit svou sestřičku z předchozího roku. Podívejme se na její vlastnosti.
Na trh se tedy chystá AMD FirePro S10000 12 GB Edition pro rozhraní PCI Express 3.0 a optimalizovaná pro OpenCL. Jejích 12 GB operační paměti podporuje ECC a také DirectGMA, což umožní pracovat s velkými modely a vůbec daty. Novinka tedy doplní 6GB model AMD FirePro S10000, který byl uveden na trh právě před rokem.





Od nové karty tak můžeme očekávat stejný výkon díky dvěma čipům Tahiti na 825 MHz, čili až 5,91 TFLOPS (Single Precision) a 1,48 TFLOPS (Double Precision). Vzhledem k většímu množství paměti pak asi trošku poposkočí spotřeba z původních 375 W, ovšem o tom se tisková zpráva nezmiňuje.





Rozdíl najdeme ale i na samotné fotografii karty, kde tři ze čtyř DisplayPort byly nahrazeny průduchy, a tak nám tu zůstal už jen jeden plus DVI. AMD však zatím nezveřejnilo podrobné specifikace této karty a vedle již známých informací firma v tiskovce oznámila, že AMD FirePro S10000 12 GB Edition bude k dispozici na jaře příštího roku.

Firma pak nezapomněla ještě dodat, že 6GB verze karty se už uplatnila třeba v superpočítači SANAM na frankfurtské univerzitě, který figuruje mezi pěti nejlepšími v seznamu Green500. Ten se týká výkonných a energeticky efektivních superpočítačů založených především na výkonu grafických karet. A očekává se, že si nová 12GB Edice najde podobné využití.

Zdroj: TZ AMD
reklama