reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firma ve Švédsku odstartovala čipování zaměstnanců

6.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Firma ve Švédsku odstartovala čipování zaměstnanců
Startupové středisko Epicenter, které má pro lidi vidící v čipování hrozbu velice příznačný název, odstartovalo ve Švédsku program s čipováním zaměstnanců s využitím technologie NFC. Dosud tuto možnost využilo na 150 lidí.
Švédské Epicenter slouží jako centrum pro více než sto startupových firem ve Stockholmu a jejich cca 2000 zaměstnanců, přičemž nabízí každý měsíc možnost nechat si do ruky mezi palec a ukazovák vpravit ampulku s NFC čipem. To je pochopitelně dobrovolná možnost, které už však využilo 150 lidí, přičemž ty má lákat především řada výhod a usnadnění, které to přináší.





Zaměstnanci v Epicenter jinak musí nosit svou ID kartu, klíče a peníze, aby mohli využívat to, co očipovaní lidé. Ti mohou naopak jen mávnout rukou, aby si otevřeli dveře, zpřístupnili tiskárnu, fax či kopírku nebo si koupili občerstvení z automatu. Spoluzakladatel Epicentra Patrick Mesterton v tom vidí ten pravý účel čipování lidí, i když přiznává, že nechat si něco dobrovolně implantovat do těla je velký krok.





Využívané NFC čipy jsou pasivní, čili obsahují informace, které jsou zjistitelné blízkou čtečkou, ale s ní samy komunikovat nemohou. Nejsou o moc větší než zrnko rýže (spíše basmati než arborio), a tak jde v podstatě o to samé, co dostávají pod kůži kočky a psi. Technologie NFC se zase široce využívá v telefonech a v bezkontaktním placení.

Službu očipovávání zaměstnanců pro Epicenter vykonává společnost Biohax Sweden, jejíž Jowan Osterlund vždy zásoben stříkačkami s čipy uvádí, že lidé při tom obvykle nekřičí a po proceduře zbyde sotva kapka krve.

Zdroj: HardOCP
reklama