reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Flash Player se loučí. Adobe vydalo poslední update

9.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Flash Player se loučí. Adobe vydalo poslední update
Tento týden vyšla zcela poslední aktualizace pro Flash Player. Adobe se také se slavným softwarem rozloučilo pár řádky textu. Oficiálně dojde k ukončení podpory na konci roku, o dva týdny později pak přestane Flash Player fungovat.
O konci Flash Playeru se hovoří již roky, ale za pár týdnů to bude definitivní. Již 31. prosince 2020 totiž bude oficiálně ukončena podpora tohoto softwaru. Stane se tak den před pětadvacátými narozeninami, neboť první verze Flash Playeru spatřila světlo světa 1. ledna 1996. Vývojáři jsou dlouhodobě nabádáni, aby přešli na HTML5, takže obsahu založeném na platformě Flash naštěstí mnoho nenajdeme. Pokud by vás přesto napadlo používat software i po ukončení podpory, máte možnost pouze do 12. ledna 2021. Od tohoto dne totiž přestane Flash Player fungovat.
 
 
Adobe stále udržovalo Flash Plaxer při životě a každý měsíc přinášelo aktualizaci, která opravovala chyby a bezpečnostní díry. Tento týden, konkrétně 8. prosince 2020, vyšel poslední update pro tento software. Místo seznamu změn zveřejnilo Adobe krátké rozloučení a poděkování uživatelům:
 
„Dnešní den znamená poslední vydání Flash Playeru pro všechny regiony mimo pevninskou Čínu. Chceme v tuto chvíli poděkovat všem našim zákazníkům a vývojářům, kteří v posledních dvou desetiletích používali a vytvářeli úžasný obsah pro Flash Player. Jsme hrdí na to, že Flash hrál klíčovou roli při vývoji webového obsahu v oblasti animace, interaktivity, zvuku a videa. Jsme potěšeni, že můžeme pomoci vést další éru digitálních zážitků.

Společnost Adobe již nebude podporovat přehrávač Flash Player po 31. 12. 2020 a zablokuje spuštění obsahu Flash v softwaru Flash Player od 12. 1. 2021. Společnost Adobe důrazně doporučuje všem uživatelům, aby Flash Player okamžitě odinstalovali a chránili tak své systémy.  

Někteří uživatelé mohou i nadále vídat připomenutí od společnosti Adobe k odinstalování Flash Player ze svého systému. Další podrobnosti a odkazy na pokyny pro ty, kteří chtějí přehrávač Flash Player ručně odinstalovat, naleznete na stránce Flash Player EOL General Information.“

Na konec Flash Playeru se připravují také vývojáři operačních systémů a internetových prohlížečů. Microsoft nedávno vydal volitelnou aktualizaci pro Windows 10, která z počítače odstraní Flash Player dodávaný s operačním systémem. Na konci letošního nebo začátku příštího roku přestane software podporovat ve všech svých prohlížečích (Internet Explorer, Edge Legacy, Edge Chromium). V průběhu roku pak budou z Windows 10 odstraněny poslední zbytky Flash Playeru. Také prohlížeče Chrome, Firefox či Safari přestanou podporovat Flash a již delší dobu ve výchozím nastavení tento obsah blokují. Google dokonce vloni ukončil indexování výsledků, které pro správné zobrazení vyžadují Flash Player.
 
Zdroj: Adobe.com


reklama