reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fleye je bezpečný dron řízený telefonem

13.1.2016, Jan Pánek, aktualita
Fleye je bezpečný dron řízený telefonem
Na Kickstarteru úspěšně „finišuje“ projekt dronu, který je velmi bezpečný a který je ovládán telefonem. Přitom nabídne live view a spoustu dalších zajímavých funkcí - kolik takový dron stojí peněz?
Jak se píše na stránkách crowdfundingového projektu, Fleye je více než dron, je to spíše létající robot, který dron silně připomíná. Fleye totiž nemá klasické vrtule, které by mohly ohrozit lidi, ale speciální bezpečný systém pohonu.

Ten se skládá ze 4 lopatek, které jsou uzavřeny - okolo je plastový kryt a nahoře a dole jsou mříže, přes které se do lopatek nedají strčit prsty. Tímto se z dronu stává poměrně bezpečné zařízení, vždy je zde samozřejmě možnost, že spadne z velký výšky.

Na dronu je zabudovaná kamera, která slouží jak k zachycování snímků a videa, tak i k samotnému řízení. Její rozlišení je 5 Mpx, jedná se o čip Omnivision 5640, který dokáže zaznamenat až 1080p video při 30 fps. Také umí 720p video. FOV (Field of View) je 160°.





Ovládání samotného dronu je velmi jednoduché, poslouží k tomu pouze chytrý telefon s Androidem nebo iOS. Na tom lze vidět live view, tedy živé streamování obrazu z kamery na obrazovku telefonu. Ovládání je celkem jednoduché, protože dron disponuje 3osou stabilizací a velkým množství senzorů, které jej udrží ve vodorovné poloze. Úkolem „pilota“ je pouze řídit výšku, směr a rychlost.

Výrobci přednastavili 4 základní ovládací módy, které si můžete předvolit, čímž nastavíte chování dronu. První z nich je selfie, kdy se dron vzdálí na určitou vzdálenost a následně vás snímá, když se k vám přibližuje. Další je panorama, kdy se dron zastaví na zvoleném místě a nasnímá 360° fotografii. Při Hoveru se vznáší na stejném místě, vy můžete volit výšku a úhel pohledu a při manuálu máte vše ve svých rukou.

Ovládání usnadňuje hned několik dalších věcí, za prvé můžeme připojit k telefonu gamepady. Za druhé je přístroj vybaven senzory jako GPS nebo sonar, které pomáhají s přesností. Díky GPS můžeme přístroj lépe navádět a sonar rozpozná výšku nad zemí - bohužel jen do 3 metrů. To se hodí při ovládání, kdy můžeme nastavit určitou výšku a soustředit se jen na směr a rychlost. Dále kamera dokáže rozpoznávat tváře.





Za tím stojí už i jistý hardware, kterým je dron vybaven. Celkově má Fleye dvě varianty podle procesoru a RAM. První varianta disponuje 2jádrovým procesorem na architektuře ARMu - Cortex-A9 - a tiká na frekvenci 0,8 GHz. Paměť RAM má 0,5 GB. Vylepšená varianta má 4jádrový procesor a 1 GB RAM. Výrobce jasně nespecifikoval, jestli je mezi verzemi nějaký softwarový rozdíl.

Obě verze podporují enkódování videa do 1080p a 30 fps, OpenGL a OpenCL a mají USB port a slot na microSD karty. Stejně tak mají i WiFi, která má dosah maximálně 100 metrů a používá se pro připojení k telefonu.

Výkonnější verze může být dobrá pro vývojáře, kteří mohou vymýšlet složitější aplikace pro dron. Na Kickstarteru se totiž nabízí i vývojářské edice, které obsahují i SDK, takže se v budoucnu dočkáme třeba dalších ovládacích módů. Otázkou může být, jak se výkonnější varianta podepíše na výdrži baterie.


Ta má kapacitu 1500 mAh, výrobce uvádí výdrž 10 minut výdrže. Doufejme, že se jedná alespoň o čas, kdy je zapnutá funkce live view. Výrobce uvádí, že je baterie jednoduše vyměnitelná.

Další technické údaje napovídají, že přesnost dronu je 10 cm, jeho maximální rychlost 15 km/h. Váha činí 450 gramů a průměr ochranného obalu ve tvaru koule je 23 cm.

Cena při crowdfundingovém projektu se sice zastavila už na 599 eurech, ale tato série byla limitovaná, a tak se nyní dají předobjednat pouze drony za 734 eur, tedy asi 20 000 Kč. Jedná se přitom o levnější variantu. Ta má v běžném prodeji stát 1250 eur, tedy skoro 24 000 Kč. Power edice se silnějším procesorem teď vyjde na 999 eur, tedy asi 27 000 Kč. Projekt již vybral požadovanou částku a drony budou v distribuci od září tohoto roku.

Zdroj: Kickstarter

reklama