reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FLIR dodá U.S. Army 33 gramů vážící nano-drony za 20,6 mil. USD

23.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
FLIR dodá U.S. Army 33 gramů vážící nano-drony za 20,6 mil. USD
Společnost FLIR System dodá americké armádě další nano-drony Black Hornet 3 Personal Reconnaissance System (PRS). Ty jsou opravdu maličké o velikosti mobilního telefonu a váží jen pouhých 33 gramů.
Moderní vojenská technika dokáže zajímavé věci a společnost FLIR Systems má už nějaký ten pátek v nabídce maličký dron Black Hornet 3 PRS (Personal Reconnaissance System). Tyto UAV (Unmanned Aerial Vehicles) nakoupí za dalších 20,6 mil. USD, přičemž už v lednu 2019 takto nakoupila tytéž drony za 39,7 mil. USD. FLIR Systems dosud prodal zhruba 12 tisíc těchto dronů a jednalo se o nejrůznější armády. Vedle té americké putovaly např. i do Británie, Francie nebo Austrálie.
 
Flir Black Hornet 3 PRS
 
Tento maličký dron má jen 168 mm na délku a vrtule má průměr 123 mm. Celý dron pak váží méně než 33 gramů. Ve vzduchu vydrží 25 minut, dosahuje letové rychlosti 6 m/s (21,6 km/h) a může takřka neslyšně létat i v lehkém dešti (srážky 2,5 mm/h). Bezdrátově se dá ovládat na vzdálenost 2 km, na rozdíl od komerčních dronů ale pochopitelně nikdo nevyžaduje to, aby na něj bylo při letu vidět. Kamerka má 2MPx rozlišení pro fotografie a natáčí maximálně VGA video (640×480 pixelů). K dispozici je také termální kamera s rozlišením 160×120 pixelů.
 
Flir Black Hornet 3 PRS
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama