reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Flux: 3D tiskárna, laserová gravírka, 3D skener a víc

20.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Flux: 3D tiskárna, laserová gravírka, 3D skener a víc
Server Kickstarter hostí nový projekt, který se točí kolem modulárního zařízení, jež může fungovat jako 3D tiskárna či 3D skener, laserová gravírka a později budou přibývat další funkce. Jak je toho docíleno?
Budeme tedy mluvit o zařízení Flux All-in-One, které bude moci zastat více funkcí, a to pomocí výměnných hlav. Jedna tak bude moci tisknout 3D objekty, druhá je naopak skenovat a třetí poslouží k laserovému gravírování. Půjde tedy o zařízení, které se bude líbit především nadšeným kutilům. To dostanou do ruky nástroje, jež by si jinak za rozumné peníze mohli těžko pořídit, ale záleží také na tom, jak dobře bude Flux fungovat.





Co se týče ceny, pak ta začíná pro přispěvatele na Kickstarteru již na 499 USD za základní verzi, přičemž za dodatečné moduly bude nutné si připlatit. Zrovna ten pro laserové gravírování má i s ochrannými brýlemi stát 80 USD, což už není tak velký výdaj.





Koncept tohoto zařízení je v podstatě velmi jednoduchý. Jde o vysoký tripod, na jehož ramenech se pohybují jezdci, na něž jsou připojeny tři držáky zakončené kovovými kuličkami. A právě do těchto kuliček se díky silným magnetům zaklesne příslušný modul, který by mělo jít snadno a rychle vyměnit bez použití jakýchkoliv nástrojů.




Ke 3D tisku je využita obvyklá technologie, která dokáže tisknout pomocí materiálu PLA. Hlava je chlazena pomocí ventilátorů, což má zajistit rychlejší a přesnější tisk.





3D skenování nám umožní snadno převádět fyzické objekty do digitální podoby, takže si je s využitím 3D tisku budeme moci klonovat.





První verze Fluxu zvládne ještě laserové gravírování pomocí modulu s 200mW laserovou hlavou. To má být pouze začátek, neboť tvůrci dle vlastních slov pracují na mnoha dalších hlavách, jež umožní 3D tisk s využitím dvou materiálů, tisk keramických předmětů nebo tisk s pomocí jedlých materiálů (čokoláda, džemy, atp.)

Flux má také otevřený SDK, díky němuž si zájemci mohou vývíjet i své moduly, k čemuž tvůrci přímo vybízí. Začali také již spolupracovat s dalšími startupy, které vymýšlí různé další moduly pro speciální materiály. Zatím nám ale krom třech základních funkcí slibují snadné použití, takže po rozbalení krabice bychom jej měli mít připravený během několika málo minut. Dnes už je také samozřejmostí možnost ovládání pomocí chytrých zařízení, a to s využitím bezdrátového rozhraní (zde Bluetooth), ovšem jinak se připravuje software Flux Studio pro modelování 3D objektů, ovládání a nastavení samotného zařízení. Tento software má uspokojit i nároky profesionálů.

První kusy se mají k zákazníkům dostat v červenci příštího roku.

Zdroj: Kickstarter
reklama