reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Foldimate: robot pro skládání prádla pro obzvláště pohodlné

10.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Foldimate: robot pro skládání prádla pro obzvláště pohodlné
Máte doma zbytečně nevyužitý prostor, bytostně nenávidíte skládání košilí a jiného oblečení a můžete klidně utratit 800 dolarů? Pak si můžete brousit zuby na nabídku firmy FoldiMate, která nabízí řešení.
Robot pro skládání prádla byl představen na letošním CES, a to společností Foldimate, americko-izraelským podnikem. Daný robot má stejné jméno jako jeho výrobce a slibuje, že "typickou kupu" oblečení, takže uvažujme o jedné várce praní, může mít složenou během tří minut. Jenomže to nefunguje prostě tak, že do něj hodíme oblečení jen tak nazdařbůh, tím bychom si ho ostatně zbytečně pomačkali. Od člověka se očekává, že každý kus správným způsobem připne do připravených kolíčků. Vnucuje se tak myšlenka, nakolik nám Foldimate vůbec dokáže naši práci usnadnit. Ovšem na druhou stranu by takové zařízení velice mohly ocenit osoby, pro něž je skládání oblečení denním chlebem, takže například prodavačky v obchodech.





Po připnutí trička či košile se od člověka očekává krok vzad a pak bude oblečení vtaženo do útrob robota, kde je systém tyčí a válečků pečlivě narovná, složí a uloží ve spodní části do připraveného zásobníku. CEO společnosti Foldimate Gal Rozov prozradil, že zařízení ještě není hotovo a připraveno na trh. Zatím doufá, že v tomto roce vyrobí opravdu dobře a spolehlivě fungující prototypy, na nichž pak založí finální produkt s cenou kolem 800 dolarů.



Počítá se také s doplňkovými funkcemi, jako aplikace činidla působícího proti pomačkání nebo také vůně. Na druhou stranu se po operátorovi požaduje, aby u triček či košil zapnul veškeré knoflíky a nepředstavoval si, že Foldimate zvládne složit i velké kusy oblečení jako osušky nebo jednokusová pyžama. Umí ale složit i kalhoty běžné velikosti. Oblečení tak nesmí mít moc velké a ani moc malé, kdyby si snad někdo chtěl třeba automaticky nechat skládat ponožky.





Specifikace k dispozici nejsou, tedy pouze rozměry (cca 71 x 81 x 79 cm) a to, že upevnění do klipsen bude trvat asi 5 sekund, automatické složení 10 sekund a pokud si vybereme i příslušenství pro vyhlazování (v podstatě integrovaná žehlička) za dalších 200 až 300 dolarů, počkáme si dalších 20 až 30 sekund. A právě s funkcí vyhlazování oblečení už začíná být toto zařízení opravdu zajímavé, neboť pokud nebudeme muset prádlo sami žehlit, můžeme ušetřit už podstatně více času a námahy, než kdybychom si je nechali pouze skládat. I proto prý lidé ze stánku Foldimate často odcházeli s pocitem, že by toto zařízení opravdu mohli využít, pokud by pro ně našli místo.

Zdroj: Extremetech
reklama