reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fórum - články od čtenářů

11.8.2006, Karel Polívka, článek
Fórum - články od čtenářů
Měli jste někdy při pročítání našich článků pocit, že byste něco obdobného zvládli také, ale nebyli jste si dostatečně jisti? Pokud ano, možná teď přišla Vaše příležitost, jak ukázat, co dokážete a případně se stát i novým členem týmu tvořícího obsah SHW.
Před 2 týdny jsme Vám představili novou aktivitu na našem diskuzním fóru v podobě Laboratoře SHW. Tím ale samozřejmě rozvoj našeho fóra zdaleka nekončí. Jak už je v samotném perexu zmíněno, rozhodli jsme se nyní dát našim čtenářům šanci k tomu, aby mohli předvést své schopnosti, pokud jde o psaní článků s tématikou počítačového hardware a to bez nutnosti kontaktování kohokoli z naší redakce. Jak to tedy bude probíhat?

V hlavním výpisu obsahu diskuzního fóra se zcela vespod nachází kategorie "Další aktivity fóra" a v ní nová sekce "Články od čtenářů", v které bude vytvoření nového tématu chápáno jako nový článek, který bude na konci daného měsíce podléhat hodnocení (pokud se zde objeví jakýkoli jiný příspěvek, bude následně přesunut na skládku odpadu, dotazy týkající se těchto článků směřujte do sekce "Diskuzní fórum Světa hardware" - "Provoz diskuzního fóra").


Tyto články se musí tematicky týkat oblasti zaměření serveru Svět hardware (může se jednat o recenze, teoretické články o technologiích, srovnávací testy).

Protože by každý článek měl obsahovat nějaké doprovázející ilustrace nebo fotografie, vyvstává zde otázka, jak je do článku (touto formou) vkládat bez nutnosti zdlouhavého uploadu a následného poukázání na jejich URL. Pokud se však už pohybujete na našem diskuzním fóru, tak už víte, že před pár dny byla tato otázka vyřešena. Při zadávání článku se totiž v okně s editačními prvky nově zobrazuje možnost "Rychlý upload" (pokud máte ale nastavený pouze Základní editor, možnost "Rychlý upload" se nezobrazí), pomocí kterého se stává vkládání obrázků do rozepsaného příspěvku/článku něčím naprosto triviálním. Po stisknutí odkazu "Rychlý upload" se totiž otevře následující okno:



Přičemž po zvolení požadovaného souboru a stisknutí tlačítka "Upload" se v příspěvku/článku na jeho konci automaticky zobrazí BB kód včetně URL právě uploadovaného obrázku, čili není třeba samostatně uploadovat a následně adresu obrázku kopírovat - provede se to samo. Můžete tedy nerušeně psát a pokud budete potřebovat vsadit nějaký obrázek, pouze jej skrze toto okno vyberete a potřebný kód se automaticky sám vloží. Následně můžete zase pokračovat v psaní.

Po uplynutí časového období v rámci jednoho kalendářního měsíce se budou tyto články hodnotit a to tak, že posuzování jejich kvality bude provádět "komise" vycházející z redakce SHW ve složení: Karel Polívka, Jan Vítek, Pavel Kovač (a to tím způsobem, že se budou posuzovat vůči sobě pouze články v rámci inkriminovaného měsíce, čili se vybere jeden nejlepší článek z měsíce březen a pak bez jakýchkoli návazností se vybere nejlepší článek za měsíc duben - spravedlivé, bez předsudků, vždy nová šance pro každého). Tento nejlepší článek finančně ohodnotíme částkou 500,- Kč, přičemž autor druhého a třetího v pořadí obdrží tričko s logem SHW. Započneme již tímto měsícem, pokud se tato aktivita ujme (jedná se především o počet článků/účastníků), budeme v ní i nadále pravidelně pokračovat každý měsíc.

Upozornění: články, které budou obsahovat převzaté pasáže anebo fotografie z jiných článků bez uvedení zdroje a bez souhlasu původního autora k tomuto činu, budou smazány a daný jedinec bude z této aktivity do konce roku 2006 vyloučen.

Pokud byste měli ve spojitosti s touto aktivitou nějaké dotazy nebo připomínky, směrujte je přímo na naše diskuzní fórum do tématu "Články od čtenářů - dotazy/připomínky" v sekci "Provoz diskuzního fóra".


Posuzování bude probíhat následovně:


Přímo v sekci "Články od čtenářů" se budou nacházet články týkající se aktuálního měsíce (již hodnocené starší články se budou nalézat vždy v nově vytvořené sekci, která bude pojmenována podle konkrétního měsíce, do kterého dané články spadají). Pod každý článek bude následně po uplynutí daného časového období (tedy na začátku dubna u všech článků z března) doplněno hodnocení jednotlivých aspektů podle komise redakce SHW. Jednotlivé aspekty budou následující:

1. Odbornost (koeficient - 3x)
2. Stylistika/struktura článku (koeficient - 2x)
3. Kvalita fotografií (koeficient - 2x)
4. Délka (koeficient - 1x)
5. Čtivost (koeficient - 1x)

Hodnocení každého aspektu bude od žádného do pěti bodů (0 - 5) a vyhraje ten článek, který od nás obdrží nejvyšší celkové hodnocení s podmínkou, že první 3 aspekty musí být ohodnoceny více jak 2 body a poslední dva aspekty musí být ohodnoceny více jak jedním bodem. Ve spojitosti s tímto budeme také dělat průběžné statistiky. Čtenáři tak budou mít přehled o tom, jak jsme které články hodnotili a tato skutečnost by pro ně měla být jakýmsi vodítkem.

Maximální možný počet bodů bude tedy činit 45 (3 x 5 + 2 x 5 + 2 x 5 + 1 x 5 + 1 x 5).

Ani ten nejlepší článek se však nebude přebírat na magazín (v den vyhlášení na něj ale bude z magazínu odkázáno formou aktuality). Pokud se ve spojitosti s touto aktivitou objeví někdo, jehož články by nás opravdu zaujaly, oslovím jej v tom směru, zda by se nechtěl stát novým členem našeho týmu, tedy zda by se nechtěl stát plnohodnotným redaktorem Světa hardware (jeho články by se posléze v takovém případě objevovaly výhradně v magazínu SHW a dostával by za ně samozřejmě honoráky odpovídající jeho článkům).

Na diskuzním fóru budou ty nejlepší články prezentovány tak, že v horní liště bude odkaz na jejich seznam a navíc zde bude také fungovat systém udělování hodnocení, který jsme si představili v nedávném článku, jenž pojednával o Laboratoři SHW. Bude zde však rozdíl v tom, že z důvodu podstatně delšího časového intervalu v porovnání s Laboratoří SHW (měsíc vůči týdnu), po kterém se bude vyhodnocení provádět, se nebudou ocenění stupňovat až po obdržení pátého v pořadí, nýbrž v případě dalšího úspěchu půjde rovnou o skok na další úroveň - tedy ze základního ocenění se hned stane bronz, z bronzu stříbro a ze stříbra posléze zlato.


Tato ocenění se ovšem budou týkat pouze autora toho nejlepšího článku v rámci daného měsíce (ti, co skončí na druhém a třetím místě, jej už nezískají).

Na závěr jen zmíním, že wallpaperů s HW tématikou z vaší vlastní tvorby je už v naší galerii momentálně celkem 36) a vzhledem k tomu, že bude příjem nových wallpaperů dne 18.8.2006 ukončen, měli byste si pospíšit a uploadovat, pokud se chcete se svým návrhem/návrhy následného hodnocení (a možnosti mít svůj wallpaper umístěný na SHW ke stažení, získat tričko s logem SHW a také získat ocenění v rámci této aktivity na fóru) zúčastnit. Pro více podrobností nahlédněte do dřívějšího článku tomuto tématu věnovanému.
reklama