Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně   Fórum Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 6 z 6

Téma: Obnova externího hdd

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    4

    Dobrý den,
    mám externí disk Maxtor One Touch III 500GB(USB+FW), který najednou přestal fungovat. Neřeknu Vám co se s ním dělalo, protože to nevím. Měl ho bratr a poté co mi ho vrátil řekl mi prostě, že nefunguje.

    Disk svítí, vrčí, všechno se zdá být v pořádku.
    Mám možnost ho zkusit na Win XP prof 32bit + Win Vista home 32bit.
    Na Vistách se zobrazí úplně správně ve správci zařízení, systém ho najde, nainstaluje pro něj dostupný driver a lze ho odebrat přes bezpečné odebrání. Dále je vidět ve správě disků, ale pouze jako neinicializovaný, nelze naformátovat a nelze mu přiřadit písmeno. V tento počítač není vůbec vidět.
    V XP se disk ani ve správě disků nezobrazí, jinak je všechno stejné.

    Na XP jsem zkusil programy:
    1. DriveDetect - Najde disk, najde serial number i revision
    2. SeaTools - Najdou disk, ale nelze provést žádný test. Všechny skončí FAIL
    3. TestDisk - Disk se hlásí jako 2199 GB / 2074 GiBN, což už mi je divné a má nastaveno 4294967294(maximum) cylindrů, 1 head a 1 sector. Nelze přečíst jakékoliv údaje z disku, partitions, cylinders, heads prostě nic. Jde to změnit, ale nikde jsem nenašel správné údaje.


    Manuál ani nic jiného k disku nemám. Data na disku jsou, ale zas tak důležitá nejsou, kdyby nešla zachovat, tak se aspoň něco naučím.

    Může někdo poradit jak tento disk opravit? Tipuju že bude buď špatný MBR nebo smazané partitions.

    Může s tím někdo poradit? Doufám že jsem nezapoměl na nic potřebného, kdyby ano, dopíšu.

    Děkuji
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,650

    Uvnitř by měl být normální SATA disk ne? Zkusil bych ho rozebrat, vyndat disk a připojit normálně v počítači, jak se bude chovat tam (zjistit, jestli je problém v disku samotným, anebo s elektronikou rámečku).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    4

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    Uvnitř by měl být normální SATA disk ne? Zkusil bych ho rozebrat, vyndat disk a připojit normálně v počítači, jak se bude chovat tam (zjistit, jestli je problém v disku samotným, anebo s elektronikou rámečku).
    ROzebral jsem to a připojil disk k pc (XP). Bios ho detekuje jako Maxtor Grizly, ale nezjisti o nem nic ani po dlouhe automaticke konfiguraci. Ve Windows neni videt nikde. Takze tipuju v ramecku problem nebyl a jen diky nemu ho videl system predtim.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    4

    Nemá někdo tušení?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,650

    Možná problém ve firmware, něco jsem o tom našel tady: http://datacent.com/datarecovery/hdd/maxtor/Grizzly

    Ale v domácích podmínkách to údajně spravit nejde - FW je uložen přímo na disku, takže pokud je FW poškozen a disk nefunguje, nelze FW opravit/updatovat normálním způsobem (protože by bylo potřeba, aby disk fungoval - takovej začarovanej kruh), ale je k tomu potřeba specializovaný zařízení. Takže pokud je ještě v záruce, by bylo nejlepší ho reklamovat. A pokud už není, jedině by ho mohli zkusit spravit v nějakým servise Seagatu.

    Když je v rámečku, tak teda ve Win vidět je jako neinicializovanej a inicializovat znova nelze jo? (někdy lze inicializaci znova provést klepnutím na popis disku vlevo ve správci disků, pokud se tam objeví položka inicializovat).
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    4

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    Když je v rámečku, tak teda ve Win vidět je jako neinicializovanej a inicializovat znova nelze jo? (někdy lze inicializaci znova provést klepnutím na popis disku vlevo ve správci disků, pokud se tam objeví položka inicializovat).
    Přesně tak, ale jen ve Win Vista Asi mají něco navíc. Ještě by mě zajímalo, zda by šlo do rámečku dát jiný disk. Pokud to zvládne FW raméčku rozpoznat. Je dost starý a v záruce určitě už nebude.

    Inicializovat znovu nejde. Zkoušel jsem všechen možný SW.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Externí HDD: Koupě externího HDD
    Od terryjohn v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 19-06-2012, 16:26
  2. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 05-08-2011, 10:20
  3. Obnova dat: Pád externího HDD
    Od Mira1 v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 20-06-2011, 21:07
  4. Šifrování externího HDD
    Od Corristo v sekci Antiviry a bezpečnost
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 26-05-2010, 23:41
  5. Sdílení externího HDD
    Od Mara4cz v sekci Sítě
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 25-12-2008, 12:44