reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak odstranit "defaultní" otevírání odkazů v IE

pkovak (93)|14.11.2008 16:30
OS Win XP PRO.
Jako defaultní prohlížeč webu mám nastavený Firefox, ale některé konkrétní programy, jmenujme za všechny MS Office balík, ale jsou i další, natvrdo, pokud je v nich odkaz, se ho snaží otevřít přes Internet Explorer. Což mě přiznám se pěkně štve protože firewall jsem nastavil aby IE kompletně blokoval. Proč mít taky v systému víc děr než je nutné, že...
Jde mi o to jak tento problém řešit? V Linuxu bych jednoduše nahradil iexplore.exe linkem který by ukazoval na Firefox, ale tady vážně nevím, v linkách Winy o dost zaostávají.
mech13 (5526)|14.11.2008 16:47
firefox je defaultni, a ma i nastaveny asociace vsech typu souboru? (htmm html, php, asp...)
pkovak (93)|14.11.2008 17:29
Zaručeně ne, htmm je předpokládám překlem pro htm.
Takže popořadě, html a htm je otevíráno Firefoxem, asp a php nemají asociovaný defaultní program.
Pokud má někde Firefox zobrazení které přípony otevírá, nenašel jsem.
Předpokládám že v registrech windows je seznam kterou koncovku otevírat čím, ale jako obvykle, registr je totálně nepřehledný a i když jsem se snažil vytáhnout ne zas tak obvyklé přípony které by měly být asociované jen s jedním programem, tak jsem systém neobjevil.
mech13 (5526)|14.11.2008 17:38
jen tak zbezne jsem ted zkusil otevrit odkaz z wordu a priskocila mi dalsi zalozka v chrome:notsure

neco takovyho jako v prilzoe nepomaha?

EDIT: seznam asociaci je v kterekoliv slozce -> nastroje -> moznosti slozky -> typy souboru
default.PNG
pkovak (93)|14.11.2008 17:58
Vše bylo nastavené na defaultní, co se týkalo Firefoxu jsem změnil natvrdo na Firefox.
Efekt? Nevím teď přesně jak to bylo předtím, protože jsem si všiml že linky otevírají http:// , ale koncovky byly php, jako například odkaz na přiložený screen co jsi poslal. Ten se otevře v IE. když jsem vytvořil vlastní odkaz, pokusně http://www.centrum.cz , tak se otevřel jako záložka Foxu.
Přiznám se že otevírání IE mi vadí hlavně u pluginu Leo's Lyrics pro Winamp, který načítá a zobrazuje texty podle toho co zrovna Winamp hraje, pokud jsou na vzdáleném serveru. Ve chvíli kdy chci něco doplnit automaticky vyhazuje IE. A firewall ho zcela správně zabrzdí v rozletu.
Takže hledám spíš nějaké univerzální řešení, ať se snaží klidně otevírat IE, pokud se požadavek přesměruje na Firefox. Něco podobného umí plugin pro Notepad++, jedním malým souborem stačí přepsat defaultní notepad a on otevření přesměruje na Notepad++. Tohle řešení u mě funguje naprosto bezchybně.
Jen doplním že když stejný php link otevřu v Thunderbirdu tak se otevře korektně ve Foxovi.
A ještě jeden edit: Zkusil jsem ve Wordu otevřít link do tohoto threadu, to jest https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?p=182809#post182809 a ten se otevře ve Foxovi.
Nicméně link ke screenu
https://www.svethardware.cz/forum/attachment.php?attachmentid=8266&stc=1&thumb=1&d=1226680691 se otevře v IE...
mech13 (5526)|15.11.2008 09:10
prochazel jsi podrobnej ty asociace?v se divam ze i me tam nekolikrat IE zbylo... ten link na obrazek mi jede v chrome...

ad ten winapm - on taky muze byt debilne udelany ten plugin a na win se snazit volat IE:notsure

btw np++ taky pouzivam, driv jsem mel i tu nahradu defaultniho notepadu... a dlouho mi to fungovalo... a pak najednou nebylo mozny spustit ani notepad, ani np++, ani preinstalace nepomohla:D ale to bylo uz docela davno, par let zpet
pkovak (93)|15.11.2008 09:50
Jsem si jistý že se snaží volat přímo IE, stěžuje si na to na jejich fóru víc lidí.
Asociace jsem procházel, pro jistotu jsem je prošel znova a našel že IE bylo ještě asociované s příponami GIF, ITS, MHT, MHTML, URL - nemusím říkat že URL mi byla v tomto bodě obzvlášť podezřelá. Změnil jsem všechny tyto odkazy na Firefox, efekt, opět, nula.
P.S.: Zkusil jsem vytvořit link iexplore.exe ukazující na firefox a nahradit jím původní exe soubor, bohužel XP berou tento soubor jako součást systému a během vteřin ho nahradí ze záloh. Podařilo se mi spustit ho dřív než ho systém nahradil, ale vyskočilo dosovské okno... implementaci linek ve windows bych občas s chutí zastřelil.
Ještě jeden edit... zapoměl jsem poznamenat že Office jsou ve verzi 2007, to může taky hrát značnou roli.
mech13 (5526)|15.11.2008 10:03
me uz ted nic dalsiho moc nenapada:notsure nekdo dalsi?

jeste treba nainstalovat chrome, ktery zda se umi nahradit IE lip nez FF, a pak to prepsat zase FF at sezere aspon co umi? (a co neumi zustane chrome)
Dojigiri (1629)|16.11.2008 11:41
[QUOTE=pkovak;182809]V Linuxu bych jednoduše nahradil iexplore.exe linkem který by ukazoval na Firefox, ale tady vážně nevím, v linkách Winy o dost zaostávají.[/QUOTE]

Linky lze i ve Windows, pokud teda je to NTFS. Můžeš zkusit vytvořit hardlink pomocí Hardlink Shell Extension, celkem šikovnej tool, umí vytvářet NTFS hardlinky na soubory, adresáře i celý disky, používám už docela dlouho (převážně pro adresáře, hardlinky na soubory jsou na NTFS míň šikovný, protože při editaci kterýhokoliv souboru se opět rozdělí).

Ale nedokážu říct, co se stane, pokud uděláš link z iexplore.exe na firefox.exe - bude se samozřejmě startovat místo IE Firefox, ovšem je možný, že přestane fungovat ledacos v systému... (proto nejdřív originální iexplore.exe ozálohovat, přejmenovat třeba na iexplore.exe.orig, aby bylo možno změnu vrátit)
mech13 (5526)|16.11.2008 12:42
jo a jeste k tomu ze ti to system prepsal zpet - zkus to v nouzovem rezimu, tam by mely byt vyple ochrany systemovych souboru, pripadne najit zdroj odkud se to nahrazuje...
pkovak (93)|16.11.2008 18:06
Zkusím, zkusím... bohužel nevím jestli IE opravdu není "nutná" součást systému jak má MS ve zvyku. Jestli ale linky při změně souboru soubory opět rozdělí tak to může být trochu problém při každém update Firefoxu, nicméně aspoň zkusíme jak se to zachová. To mi připomíná abych si raději udělal nový image systémového disku...
Zálohování měněných souborů beru jako defaultní postup, jen nevím jestli nebude mít Fox problémy protože se bude spouštět sice firefox.exe ale z jiného adresáře než kde je zbytek Foxu. Ale od toho máme live testy :)
mech13 (5526)|17.11.2008 09:21
IE je nutna neodstranitelna cast, ale na netu jsou postupy jak ho odstranit, nebo muzes zkusit pres nLite IEcko odstranit hned z instalacniho CD