reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kdo tohle vyřeší, je machr-přepsaný boot sektor HDD+"ztracená data"

fanynek (2048)|23.3.2007 23:14
Zdravím vás! Mějte prosím strpení, než se tím prokoušete. Mám problém a nevím si s ním rady:notsure, tak vás prosím o radu. :cry :cry :cry Stalo se toto: Můj disk jsem si rozdělil na tři oddíly: C:instalace (Winy)-100GB, E:data (swap)-100GB a F:multimedia 100GB-(filmy,fotky). Nainstaloval jsem si trial verzi Acronis True Image 10, která nabízí vytvoření Secure zone pro bezpečné ukládání záloh.Tuto Secure zone jsem vytvořil v oddílu E:, kde si ukousla z oněh 100GB určitou část (podle mého zadání 80GB) a vytvořila jako by další logickou jednotku, označenou Acronis Secure Zone a E: se zcvrkla na 20GB-(swap zůstal). To bylo pořád super v pohodě. Aktivoval jsem také Acronis Startup Recovery Managera (toto přepíše hlavní zaváděcí záznam MBR svým vlastním zaváděcím kódem), který v případě potřeby spustí pomocí F11, nebo bootovacího CD systém normálně, nebo ze zálohy. To taky fungovalo.
První problém nastal, když jsem odinstaloval Acronis True Image. Ona Secure Zone tam zůstala a já si řekl: tak ji ve ve "správci disků" odstraním a zbyde po ní nepřidělený prostor. Jenže chyba lávky! Secure Zone zmizela, ale místo, na kterém byla (80GB) se samo sloučilo s oddílem F: (100GB), který měl nyní 180GB, měl jenovku nadále F:, ale byl bez názvu a údajně zaplněný. Samozřejmě, že zmizely všechny filmy a fotky.
Druhý problém nastal, když jsem restartoval Windows. Už nenabootoval a hlásil jakési fatální selhání Acronisu.
Takže mé dva dotazy zní: :stupid 1.Půjdou obnovit data z oddílu F:, když jsem je nemazal, ani neformátoval HDD? :stupid 2.Jak opravím zaváděcí boot sector Windows? Instalace je nepoškozená.
Teď jsem si udělal identickou instalačku na druhý identický HDD, takže vidím všechny soubory na původním disku C:. Bohužel jsem měl účet Win zaheslovaný, takže mi to hlásí "přístup zamítnut". A kdo mi s tímhle pomůže, tak mu budu říkat do smrti velký vezíre.:thumb Díky!
Ritchie83 (369)|24.3.2007 01:44
Nejprve si přečtěte podobné vlákno, ať se nemusím opakovat. Rovněž by bylo vhodné napsat, které oddíly jsou primární a které logické, písmenka, jak je přiřazují Windows, mě nezajímají. Secure zone je další logický oddíl? Obnovení zavaděče si necháme na potom, to je trivialita.

[QUOTE=fanynek]A kdo mi s tímhle pomůže, tak mu budu říkat do smrti velký vezíre.[/QUOTE]
Když vám to bude dělat dobře... Pro začátek byste však mohl poskytnout všechny relevatní informace, nepoužívat obrázkové emotikony a text formátovat s rozmyslem.
fanynek (2048)|24.3.2007 09:52
Dobrý den! Ten článek jsem před tím četl, ale měl jsem pocit, že můj problém je odlišný. Teď k Vašim připomínkám: Bavíme se o DISKu 1. (Disk 0 je teď nový funkční). Z obrázku je patrné, že oddíl K:, na kterém je systém je primární a další dva oddíly (L a M) jsou logické. Je to tak? Ta Secure zone se hlásila ve Správci disků jako oddíl. Jde mi tedy o to, proč je najednou oddíl M: (původně zde byly Multimedia) nenaformátovaný a prázdný a proč sám od sebe zabral uvolněné místo po Secure zone.



Tohle snad nějak přežiji. Jde mi hlavně o to, abych opravil boot sector na K: a mohl fungovat systém z původní instalace. (Několik účtů). Díky!
Petr S. (1220)|24.3.2007 11:02
Zkoušel jsi nastartovat ze záchranné konzole systému Windows a zadat příkaz fixboot?
fanynek (2048)|24.3.2007 11:04
Ne , ještě ne. Myslíš vložit tam instalační CD Windows a spustit konzoli pro zotavení? Četl jsem někde, že to moc nefunguje.
Petr S. (1220)|24.3.2007 14:07
Přesně tak. Je možné, že někdy to nebude fungovat - hlavně v případech, kdy bude na jiných oddílech nainstalovaný jiný OS, který WXP neznají, třeba Linux. Myslím ale, že tohle by mohl vyřešit... ;)

Pak taky můžeš použít nějaký nástroj z Hiren's Boot CD - je tam hromadu nástrojů na obnovení boot sektorů disků, krom toho by Ti mohl pomoci i s obnovou dat z toho oddílu Multimedia.
fanynek (2048)|24.3.2007 14:11
A nevadí, že ta instalačka je s SP1 a SP2 jsem tam potom doinstaloval?
Ritchie83 (369)|24.3.2007 14:45
[QUOTE=Petr S.]Zkoušel jsi nastartovat ze záchranné konzole systému Windows a zadat příkaz fixboot?[/QUOTE]
[QUOTE=fanynek]Tohle snad nějak přežiji. Jde mi hlavně o to, abych opravil boot sector na K: a mohl fungovat systém z původní instalace. (Několik účtů).[/QUOTE]
Být na vašem místě, nejprve řeším data. Pokud vám na nich tolik nezáleží, napište to rovnou a já budu věnovat svůj čas něčemu smysluplnějšímu.

Obnovení zavaděče Windows: Z recovery console spustit fixmbr. Budete ho muset přesvědčit, na kterém disku chcete přepsat zavaděč v MBR. Více v odkazované dokumentaci příkazu.

[QUOTE=fanynek]Ten článek jsem před tím četl, ale měl jsem pocit, že můj problém je odlišný. Z obrázku je patrné, že oddíl K:, na kterém je systém je primární a další dva oddíly (L a M) jsou logické. Je to tak? Ta Secure zone se hlásila ve Správci disků jako oddíl. Jde mi tedy o to, proč je najednou oddíl M: (původně zde byly Multimedia) nenaformátovaný a prázdný a proč sám od sebe zabral uvolněné místo po Secure zone.[/QUOTE]
Váš problém je pravděpodobně úplně stejný -- špatný EBR, konkrétně špatně zapsaný začátek oddílu.

Stručně se pokusím vysvětlit, proč se oddíl jeví jako nenaformátovaný. V EBR se nachází byte určující typ oddílu. V případě NTFS pro Windows musí mít hodnotu 7. Podle tohoto bytu Windows určuje, jestli je daný oddíl pro něj zajímavý a jestli na něm najde svůj souborový systém. Tohle je první podmínka, která musí být splněna. Druhá podmínka je, že struktury souborového systému začínají na dobře definovaném místě na začátku oddílu. To nyní zcela jistě nebude splněno, protože na začátku oddílu se nachází smetí z bývalé secure zone. Windows tedy žádné struktury NTFS nenajdou a usoudí, že na oddíle není vytvořen žádný souborový systém, a tudíž oddíl je celý prázdný. (Ať vás teď ani nenapadne se tam nějaký souborový systém pokoušet vytvářet!) Čeho chceme dosáhnout? Posunout začátek oddílu na původní místo, aby se struktury NTFS nacházely tam, kde jsou očekávány.

Tím, které oddíly jsou primární a které logické, byste si měl být jistý především vy. Já s nástroji ve Windows nejsem familiérní a tudíž netuším, jak "správa počítače" oddíly graficky rozlišuje.
Ritchie83 (369)|24.3.2007 14:59
[QUOTE=Petr S.]Přesně tak. Je možné, že někdy to nebude fungovat - hlavně v případech, kdy bude na jiných oddílech nainstalovaný jiný OS, který WXP neznají, třeba Linux. Myslím ale, že tohle by mohl vyřešit... ;)

Pak taky můžeš použít nějaký nástroj z Hiren's Boot CD - je tam hromadu nástrojů na obnovení boot sektorů disků, krom toho by Ti mohl pomoci i s obnovou dat z toho oddílu Multimedia.[/QUOTE]
Vím, že to myslíte dobře, ale pokud se v této chvíli tazatel pustí do věcí, kterým nerozumí, je velká šance, že místo aby data a systém zachránil, poměrně nevinně a bezbolestně o ně přijde. Nevylučuji ovšem, že zázračně se stane pravý opak.

Linux Volume Boot Record (Partition Boot Sector) na oddíle s Windows nikterak nezajímá. Nepletete dohromady Master Boot Record a Volume Boot Record?
fanynek (2048)|24.3.2007 15:00
Jestli tedy myslíte, že je ta záchrana multimedií možná, tak se rád něčemu přiučím. Považoval jsem to již za nepravděpodobné. Můžete mi tedy prosím poradit, jak na to? Díky.
Ritchie83 (369)|24.3.2007 15:15
[QUOTE=fanynek]Jestli tedy myslíte, že je ta záchrana multimedií možná, tak se rád něčemu přiučím. Považoval jsem to již za nepravděpodobné. Můžete mi tedy prosím poradit, jak na to? Díky.[/QUOTE]
Radím vám to samé, co jsem radil tazateli v jiném vláknu. Nejprve se pokuste pomocí programu TestDisk najít původní začátek oddílu. Mimochodem, nepřijde vám trochu hloupé, že se musím stále opakovat?

Pokud nic nezapisovalo na sektory původního oddílu, měla by se záchrana dat zdařit.
fanynek (2048)|24.3.2007 16:01
Dobře tedy. Tohle to je výsledek, ale co teď s tím mám udělat? (Ta velikost napsaná úplně dole přesně odpovídá původní velikosti.)

Ritchie83 (369)|24.3.2007 17:53
[QUOTE=fanynek]Dobře tedy. Tohle to je výsledek, ale co teď s tím mám udělat? (Ta velikost napsaná úplně dole přesně odpovídá původní velikosti.[/QUOTE]
Vidíte, a pak že tam není. ;-) Ještě bych rád viděl obrazovku TestDisku, která zobrazuje výpis oddílů, jak jsou uloženy v boot recordech (obrazovka má dole tlačítko proceed).

Jak bych postupoval dál? Poznamenal bych si čísla cylindrů začátku a konce oddílu (19122 a 38911), pomocí Linuxového programu fdisk bych smazal chybný oddíl a vytvořil nový oddíl s počátečním cylindrem 19123 a konečným cylindrem 38912 (zdá se, že fdisk počítá od 1, kdežto testdisk od 0) a nové rozdělení disku bych zapsal na disk. V žádném případě nepoužívejte fdisk z MS-Windows. Než se pustíte dál, ukažte mně však současné rozdělení disku, jak píšu výše.

Linuxový fdisk si nejlépe seženete na nějakém live CD. Použitelné by mohlo být třeba Gentoo minimal CD (okolo 50 MB).
fanynek (2048)|24.3.2007 17:58
Tady to je: A díky. Teď už věřím, že by to mohlo jít opravit.

P.S. Pustil jsem na to novější verzi. Ale ta ukazuje v podstatě to samé.
Ritchie83 (369)|24.3.2007 18:42
Takže jak jsem psal hned na začátku, porouchané jsou EBR záznamy.

1. Stáhněte si Gentoo minimal CD a vypalte ho jako ISO image. Z tohoto CD nabootujte. Pokud nemáte exotický řadič pevného disku, bude disk z Linuxu bez problému přístupný.

2. Poštvěte fdisk na disk příkazem fdisk /dev/sdb. V fdisku zadejte příkaz p a mělo by se vypsat (chybné) rozdělení disku. Pokud se vypíše obsah druhého disku, ukončete fdisk z klávesnice ctrl+c a pusťte ho znovu, ale na druhý disk fdisk /dev/sda. Výpis si raději někam poznamenejte, kdybyste něco ošklivě pokazil.

3. Smažte všechny chybné oddíly. Zadejte příkaz d a číslo oddílu, který chcete smazat. Po každém smazání si znovu příkazem p zobrazte tabulku oddílů. Toto opakujte, až tam zůstane jen /dev/sda1 ntfs, /dev/sda2 extended, /dev/sda5 ntfs. Pokud se zmýlíte, můžete fdisk vždy ukončit z klávesnice ctrl+c. Změny jsou zatím drženy jen v paměti a nejsou zapisovány na disk.

4. Vytvořte nový oddíl příkazem n, zvolte logický oddíl, jako první cylindr zadejte 19123, jako poslední 38912. Příkazem p si zobrazte výpis oddílů a příkazem t mu přiřaďte typ 7.

5. Příkazem p znovu zkontrolujte tabulku. Pokud je v pořádku, příkazem w ji zapíšete na disk. Pozor na disk teď zapisujete jeden sektor. Pokud jste špatně zadal (nebo jej testdisk špatně odhalil etc.) číslo prvního cylindru, můžete si poškodit data.

6. Restartujte počítač pomocí ctr+alt+del.
fanynek (2048)|24.3.2007 19:09
Ti zní pekelně. Ale snad to nějak zvládnu. Teď se snažím sehnat to Gentoo minimal CD. A jak to je prosím vás tou opravou boot sektoru? Potřeboval bych se dostat do původního systému. Stačí FIXMBR a FIXBOOT v konzoli pro zotavení systému, nebo je to nenabootování spojeno s tím, co řešíme? Děkuju.
Ritchie83 (369)|24.3.2007 19:16
[QUOTE=fanynek]A jak to je prosím vás tou opravou boot sektoru? Potřeboval bych se dostat do původního systému. Stačí FIXMBR a FIXBOOT v konzoli pro zotavení systému, nebo je to nenabootování spojeno s tím, co řešíme?[/QUOTE]
Pravděpodobně to spolu nesouvisí a mělo by stačit jen fixmbr, pokud je tedy problém pouze v chybějícím zavaděči.
fanynek (2048)|24.3.2007 19:23
Dobře, děkuji. Jdu se na to připravit.:) Napíšu sem za chvíli, jak co dopadlo.
fanynek (2048)|24.3.2007 21:16
Tak je to asi zlý. Když jsem dal do PC instalační CD WindiwsXP, že opravím ten Boot sector, tak se CD rozjede (BOOT FROM CD/DVD........klasika-vždycky naběhne instalace), ale v zápětí tohle vyskočí dole: SPOUŠTÍ SE ZAVADĚČ ACRONIS........ACRONIS LOADER-FATÁLNÍ CHYBA:BOOTOVACÍ DISK (DISKOVÝ ODDÍL) NENALEZEN. Prostě je mu to jedno, že je tam CD Windows a že v BIOSu je povoleno bootování pouze s CD-ROM. Přitom, když ten harddisk odpojím a připojím tenhle, tak se mi normálně rozjede systém z tohoto CD. Nechápu, jak to, že má nějaký stupidní zavaděč Acronisu prioritu před boot CD.

P.S. Nemůžu nikde sehnat to Gentoo minimal CD. Neporadíte?
fanynek (2048)|24.3.2007 21:44
Díky.
fanynek (2048)|25.3.2007 04:07
Tak je to na dobré cestě. Gentoo minimal CD už mám vypálené a pěkně z něho komp bootuje, ale zatím jsem to stopnul. Další věc: ten původní systém mi už nabootuje normálně z instalačního CD. Když dám konzoli pro zotavení, abych opravil hlavní zaváděcí záznam, tak všechno dobrý, až když potvrdím entrem volbu fixmbr, nebo fixboot, tak se mi pořád opakuje "Opravdu chcete...bla, bla, bla?"(viz foto). Co dělám špatně? Dával jsem i "y", jako yes a taky nic. Díky.

mech13 (5526)|25.3.2007 11:49
zkus Z - aneb rozdil mezi ceskou a anglickou klavesnici....
fanynek (2048)|25.3.2007 11:54
Ale Ypsilon to píše normálně při zmáčknutí "y". To jsem zkoušel.
Ritchie83 (369)|25.3.2007 13:13
[QUOTE=fanynek]Tak je to na dobré cestě. Gentoo minimal CD už mám vypálené a pěkně z něho komp bootuje, ale zatím jsem to stopnul.[/QUOTE]
Znovu vám radím nejprve opravit tabulku oddílů a až potom řešit bootování. Program fixmbr si stěžuje na neplatnou tabulku oddílů (jaké překvapení) a nechce se mu proto MBR měnit. Pokud trváte na dřívější opravě bootování, tak vám zcela vážně doporučím, abyste se ohledně problémů s podivným chováním nástroje fixmbr obrátil na technickou podporu dodavatele OS.
fanynek (2048)|25.3.2007 13:22
Máte pravdu. Taky mě napadlo, jestli byto nemohlo spolu nějak souviset. Popravdě, trochu se té opravy obávám, abych nezbabral i ten oddíl s původním OS, ale pustím se do toho. Teď už naštěstí jedu na tomto OS, takže pro případ katastrofy vše zálohuji. Díky za rady.
Ritchie83 (369)|25.3.2007 14:19
[QUOTE=fanynek]Máte pravdu. Taky mě napadlo, jestli byto nemohlo spolu nějak souviset. Popravdě, trochu se té opravy obávám, abych nezbabral i ten oddíl s původním OS, ale pustím se do toho. Teď už naštěstí jedu na tomto OS, takže pro případ katastrofy vše zálohuji. Díky za rady.[/QUOTE]
Tak si MBR nejprve zálohujte. V Linuxu celý MBR disku /dev/sdb snadno zálohujete pomocí příkazu dd if=/dev/sdb of={místo uložení zálohy} bs=512 count=1. Místo uložení zálohy nechť je soubor např. na flashdisku, cesta k němu pak bude začínat /mnt/... Rozhodně tam nezadávejte /dev/sda či něco podobného! Protože systémový oddíl je primární oddíl, tak data o jeho umístění jsou obsažena výhradně v MBR, tudíž obnovením MBR obnovíte i všechny informace o tomto oddílu.
Petr S. (1220)|25.3.2007 15:44
[QUOTE=Ritchie83]Vím, že to myslíte dobře, ale pokud se v této chvíli tazatel pustí do věcí, kterým nerozumí, je velká šance, že místo aby data a systém zachránil, poměrně nevinně a bezbolestně o ně přijde. Nevylučuji ovšem, že zázračně se stane pravý opak.

Linux Volume Boot Record (Partition Boot Sector) na oddíle s Windows nikterak nezajímá. Nepletete dohromady Master Boot Record a Volume Boot Record?[/QUOTE]

Ano, máte pravdu, pletu. Omlouvám se, nedošlo mi, že tam nemá systém... :mistake
fanynek (2048)|26.3.2007 16:37
Zdravím! Přiznám se, že nevím, jak v tom Linuxu dál. Dostanu se sem a pak dál nevím. Nikam mně to nechce pustit. Prosím poraďte. Díky.
Ritchie83 (369)|26.3.2007 17:14
[QUOTE=fanynek]Zdravím! Přiznám se, že nevím, jak v tom Linuxu dál. Dostanu se sem a pak dál nevím. Nikam mně to nechce pustit. Prosím poraďte. Díky.[/QUOTE]
Ona klávesnice nepíše, že nemůžete postupovat dle příspěvku #15, bodu 2?
Ritchie83 (369)|30.3.2007 08:12
[QUOTE=fanynek jako soukromá zpráva]Dobrý den! Jelikož jsem zatím neměl vůbec čas, vydobít svá ztracená data zpět a dostávám se k tomu až teď, rád bych se Vás zeptal na pár drobností, které mě trochu zaskočily.
1)příkaz fdisk /dev/sdb nějak nefunguje. Jediné co funguje je (viz foto) fdisk /dev/hda.
2)Ukazuje to o jeden cylindr víc (38913), než jste uváděl (38912), tak teď nevím, čeho se mám držet. Další Vámi popsané kroky v fdisku souhlasí, ale ukončil jsem ho. Mohl by jste mi, prosím, trochu pomoci?
Děkuji. P.S. Mám teď zapojený pouze jeden HDD SATA II (s tím poškozením).[/QUOTE]
1) Pokud se SATA disk hlásí jako /dev/hda, máte zapnutou nějakou legacy emulation v BIOS, normálně se totiž SATA disky hlásí jako /dev/sd[a-z]. Nemělo by to však ničemu vadit.
2) Jak jsem psal v některém z předchozích příspěvků, větší oddíl není na překážku. Použijte tedy hodnotu 38913 cylindrů. Vždy půjde oddíl smazat a vytvořit ho o cylindr menší, aniž by se to jakkoliv dotklo dat.
MArlog (1)|4.11.2007 16:19
Dobrý den,
mám obdobný problém, proto se vám ho pokusím vysvětlit a pomocí tohoto fóra vás poprosit o pomoc. Jednoho krásného dne jsme nesl svůj disk(seagate 250 GB je to klasický IDE) ke kámošovi. Tam ale disk njdříve nefungoval a potom se hlásil jako nenaformátovaný (systém souborů- RAW). Odnesl jsem ho domů a tam už jsem ho taky nerozchodil. Mám na něm celkem důležitá data, tak bych je potřeboval obnovit. Předpokládám že postup bude obdobný jako v předchozím případě, nebo ne?? Díky za radu (ty data opravdu potřebuju)..... jsem počítačovej naprostoamatér......
Ritchie83 (369)|9.11.2007 17:19
[QUOTE=MArlog;59676]Předpokládám že postup bude obdobný jako v předchozím případě, nebo ne??[/QUOTE]
Pravděpodobně ano. Pokusil jste se provést některé nedestruktivní operace, jak jsem radil předchozímu tazateli? S jakým výsledkem? (Nedestruktivní operace jsou takové, kdy se data z disku pouze čtou.)

[QUOTE=MArlog;59676]Tam ale disk njdříve nefungoval a potom se hlásil jako nenaformátovaný (systém souborů- RAW). Odnesl jsem ho domů a tam už jsem ho taky nerozchodil.[/QUOTE]
První věc, která by mě zajímala, jak vypadá tabulka oddílů včetně bytu určujícího typy oddílů. Použijte k tomu libovolný vhodný nástroj, např. fdisk v linuxu.
Harry® (3)|24.11.2007 17:45
Dobrý den.
Na doporučení uživatele "fanynek" se obracím se svým problémem na toto forum. Píši do tohoto tématu, protože se domnívám, že můj problém je dosti podobný tomu prvnímu.

Na jednom fyzickém disku jsem měl oddíl s Win Vista, oddíl "Data" a zbytek volného místa si Mandriva Linux při instalaci rozdělil na 3 další oddíly. Oddíl "Data" jsem později ve "Správci disků" odstranil a vzniklé volné místo bez problémů přiřadil k oddílu Vista.
Když jsem zkusil to samé s třemi oddíly Linuxu, které jsem stejně odstranil, nešlo volné místo k oddílu Vista přiřadit. Tedy přesněji u oddílu Vista nebyla možnost "Rozšířit oddíl" zvýrazněná (byla šedivě). Rozhodl jsem se PC restartovat, že to zkusím potom, ale bohužel zřejmě na HDD zůstala nějaká procedůra, která má zobrazit onu uvítací obrazovku Mandriva Linuxu, na které si zvolím, který OS chci nabootovat, ale tato obrazovka se již nezobrazí a bootování se zastaví. Tudíž se nemůžu do Visty dostat.

Na obrazovce je napsáno:
GRUB Loading stage1.5.

GRUB loading, please wait...
Error 22
_

Když jsem nabootoval z DVD Vista, byla mi nabýdnuta jen možnost opětovné instalace (což se mi vůbec nehodí), a nebo jsem zkusil možnost "Oprava při spuštění (Automaticky opravit problémy, které brání systému Windows ve spuštění)", kde ale nebyla žádná chyba nalezena. Bohužel nemám žádnu zálohu dat na disku, takže bych uvítal alespoň možnost jejich zálohování.

Prosím o radu. Děkuji.
Ritchie83 (369)|24.11.2007 18:27
[QUOTE=Harry®;65906]Píši do tohoto tématu, protože se domnívám, že můj problém je dosti podobný tomu prvnímu.[/QUOTE]
Příliš podobný není. Prosím moderátory, aby příspěvky přesunuli do nového vlákna.

[QUOTE=Harry®;65906]Na jednom fyzickém disku jsem měl oddíl s Win Vista, oddíl "Data" a zbytek volného místa si Mandriva Linux při instalaci rozdělil na 3 další oddíly. Oddíl "Data" jsem později ve "Správci disků" odstranil a vzniklé volné místo bez problémů přiřadil k oddílu Vista.
Když jsem zkusil to samé s třemi oddíly Linuxu, které jsem stejně odstranil, nešlo volné místo k oddílu Vista přiřadit. Tedy přesněji u oddílu Vista nebyla možnost "Rozšířit oddíl" zvýrazněná (byla šedivě).[/QUOTE]
Nastudujte si pojmy primární, rozšířený a logický oddíl (primary, extended and logical partition). V prvním případě se primární oddíl (sda1, Windows) rozšířil o prázdné místo za ním, které vzniklo odstraněním druhého primárního oddílu (sda2, Data). V druhém případě jste sice odstranil tři logické oddíly (sda5-7), ale již jste neodstranil rozšířený oddíl (sda3), ve kterém se logické oddíly nacházely. Primární oddíl tedy nešlo zvětšit o prázdné místo, neboť za ním žádné prázdné místo nebylo – stále bylo alokováno pro rozšířený oddíl.

[QUOTE=Harry®;65906]Rozhodl jsem se PC restartovat, že to zkusím potom, ale bohužel zřejmě na HDD zůstala nějaká procedůra, která má zobrazit onu uvítací obrazovku Mandriva Linuxu, na které si zvolím, který OS chci nabootovat, ale tato obrazovka se již nezobrazí a bootování se zastaví. Tudíž se nemůžu do Visty dostat.

Na obrazovce je napsáno:
GRUB Loading stage1.5.

GRUB loading, please wait...
Error 22
[/QUOTE]
GRUB je zavaděč operačního systému. Po oživení počítače načte BIOS první sektor pevného disku (MBR) do paměti a předá řízení načtenému kódu – zavaděči. Protože do 446 B se mnoho kódu nevejde, tak první starostí zavaděče je načíst si zbytek svého kódu z disku. Chyba 22 je „No such partition“. Jaké překvapení, když jste ji smazal. Řešením je obnovit oddíl s /boot adresářem.

[QUOTE=Harry®;65906]Když jsem nabootoval z DVD Vista, byla mi nabýdnuta jen možnost opětovné instalace (což se mi vůbec nehodí), a nebo jsem zkusil možnost "Oprava při spuštění (Automaticky opravit problémy, které brání systému Windows ve spuštění)", kde ale nebyla žádná chyba nalezena.[/QUOTE]
Zcela vážně vám doporučím, abyste se obrátil na firmu Microsoft. Windows Vista nejsou levný software, tudíž je zcela na místě očekávat odpovídající podporu.

Pokud máte odvážnější povahu, můžete MBR nejprve zálohovat, a následně zavaděč přepsat samými nulami. Ovšem nevím, zda Windows Vista po této proceduře změní názor.

[QUOTE=Harry®;65906]Bohužel nemám žádnu zálohu dat na disku, takže bych uvítal alespoň možnost jejich zálohování.[/QUOTE]
Nabootujte prakticky libovolné live-CD s Linuxem, k datům se dostanete.

Vyberte si cestu, kterou chcete jít. Tu pak mohu podrobněji rozepsat. Dopředu však říkám, že s Windows Vista nemám žádné zkušenosti.
pavel_p (993)|24.11.2007 18:52
V Linuxu je dobrý program gpart, který dokáže zrestaurovat tabulku disků v MBR a snad i ty rozšířené oddíly, kdysi mi to docela pomohlo. Grub se potom dá přeinstalovat (jen vědět jak a hlavně kam jsem si to napsal ... ale není problém to najít na internetu). Pokud Linux ale nehodláš používat, tak může pomoci i výše zmíněné fixmbr. Celkem dobrá live distribuce pro krizové případy je http://www.sysresccd.org.

To Richie: Nemáš nějaké zkušenosti s tím, za jakých okolností ntfs-3g vidí nebo nevidí názvy s českými znaky? Dvakrát jsem byl nemile překvapen, že nevidím všechno, ale když zálohuji sem tam desítky GB z linuxového serveru (RHEL5) na externí USB disk naformátovaný na NTFS tak jsem žádné problémy nezaznamenal a vidím na něm i vše s diakritikou. Obnovovat někomu data v serveru je však tak trochu nevhodné :-). Je to trochu OT, ale pro obnovu dat se hodí vědět, že se tento problém může vyskytnout.
Harry® (3)|25.11.2007 17:01
Bohužel se mi nepodařilo spustit žádnou Live distribuci Linuxu, všechny pokusy zkončily hlášením "can´t access tty; job control turned off", až na System Rescue CD, kde se mi ale nepodařlo dostat k datům na pevném disku. S Linuxem si totiž vůbec nerozumím, natož pak v textovém režimu.

Ale napadla mě možnost znovu zkusit nainstalovat stejnou distribuci Linuxu tak, jako to bylo předtím, a pak se jí pokusit nějak rozumněji odstranit, než pouhým smazáním logických oddílů. Je možné že by došlo během odinstalace i k "opravení" MBR a tím vyřešení problému?
Ritchie83 (369)|25.11.2007 18:16
[QUOTE=Harry®;66160]Bohužel se mi nepodařilo spustit žádnou Live distribuci Linuxu, všechny pokusy zkončily hlášením "can´t access tty; job control turned off", až na System Rescue CD, kde se mi ale nepodařlo dostat k datům na pevném disku.[/QUOTE]
Nevím, jaké všechny distribuce jste zkoušel a co jste prováděl, takže s tímto neporadím. Obvykle pro drobné úpravy na cizích strojí používám Gentoo Minimal CD. K datům se dostane po připojení příslušného oddílu:
[CODE]mkdir /mnt/win; mount /dev/sda1 /mnt/win; ls /mnt/win[/CODE]
Pokud byste chtěl vytvořit logický oddíl, jak radím níže, tak spusťte fdisk:
[CODE]fdisk /dev/sda[/CODE]

[QUOTE=Harry®;66160]S Linuxem si totiž vůbec nerozumím, natož pak v textovém režimu.[/QUOTE]
Což je zjevně škoda. ;-)

[QUOTE=Harry®;66160]Ale napadla mě možnost znovu zkusit nainstalovat stejnou distribuci Linuxu tak, jako to bylo předtím, a pak se jí pokusit nějak rozumněji odstranit, než pouhým smazáním logických oddílů. Je možné že by došlo během odinstalace i k "opravení" MBR a tím vyřešení problému?[/QUOTE]
Je pravděpodobné, že by se tím problémy vyřešily. Mimochodem MBR není rozbitý – úspěšně načte stage 1.5, která ovšem skončí na tom, že se chce dostat k datům na neexistujícím (smazaném) oddíle. Během nové instalace se v MBR? nezmění ani byte. Více o grubu.

Tak mě napadá, možná by stačilo vytvořit jeden logický oddíl přes celou velikost rozšířeného oddílu, přiřadit mu typ souborového systému 0x83 (Linux) a grub by mohl zase fungovat.
Harry® (3)|26.11.2007 12:48
Tak podařilo se mi nainstalovat (znovu) Mandriva Linux, takže se již z menu pro výběr OS bez problémů dostanu do WinVista. Všechny potřebná data mám zálohovaná, a tak chci nyní vědět, jak se bezpečně zbavit Linuxu. Jsem ochoten v tuto chvíly zformátovat celý disk včetně nainstalovaného Linuxu a WinVista, a následně nainstalovat pouze WinVista. Nebude v tom nějaký problém?
Děkuji.
Petr S. (1220)|2.2.2008 12:05
[QUOTE=MArlog;59676]Dobrý den,
mám obdobný problém, proto se vám ho pokusím vysvětlit a pomocí tohoto fóra vás poprosit o pomoc. Jednoho krásného dne jsme nesl svůj disk(seagate 250 GB je to klasický IDE) ke kámošovi. Tam ale disk njdříve nefungoval a potom se hlásil jako nenaformátovaný (systém souborů- RAW). Odnesl jsem ho domů a tam už jsem ho taky nerozchodil. Mám na něm celkem důležitá data, tak bych je potřeboval obnovit. Předpokládám že postup bude obdobný jako v předchozím případě, nebo ne?? Díky za radu (ty data opravdu potřebuju)..... jsem počítačovej naprostoamatér......[/QUOTE]

MArloga znám, nedávno mi přinesl popisovaný disk (dosud nespravený), zatím si data neobnovil... Protože jsem toto ale zatím dosud nikdy nedělal, rád bych se s Vámi zde poradil.

Disk jsem prohnal TestDiskem, volba Analyse a tady je výsledek. Máte nějaký nápad co s ním dál?
testdisk.JPG