reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC nejde zapnout, problem s CMOS?

mirek-x (4)|16.8.2010 00:30
Zdravim, vratil jsem se o dnes z chaty a PC neslo zapnout. Blikaji veskere diody v kratkych intervalech (vsechny na desce, na kartach, klavesnice, mys a blika i tlacitko CLEAR CMOS v zadni casti desky). PC nereaguje na tlacitko power. Jedina sance jak ho zapnout je drzet chvili tlacitko Clear CMOS a hned po pusteni zmacknout power. Po te se PC zapne, pri startu hodi chybu CMOS checksum bad, ale dal jede normalne. Sestava funguje nekolik let bez problemu, takze se nejedna o nove seskladane pc. Nic jsem nepridaval, ani nevytahoval. HW je proste stejny jako drive.


Jedna se o desku ASUS Blitz Formula

Udelal jsem flash Biosu na novejsi verzi, zkousel vytahnout baterku, vyhazel jsem vsechny karty az na grafiku. Stale stejny problem.
kevin00 (10238)|16.8.2010 00:58
[quote=mirek-x;395314] ... vyhazel jsem vsechny karty az na grafiku. Stale stejny problem.[/quote]

Znovu odpoj vše nepotřebné ke startu PC (HDD, DVD mechaniku, rozšiřující karty, apod) a nech zapojen pouze CPU, graf. kartu a 1 modul RAM ve slotu DDRII_1. Resetuj CMOS a pokus se pc zapnout. Pokud nepůjde, zkus vytáhnout modul RAM a znovu zapni. Základní deska by měla pípáním (musí být zapojen PC speaker) diagnostikovat absenci modulů RAM. To samé při vyjmutí graf. karty. Stane se tak ?
mirek-x (4)|16.8.2010 02:08
PC Speaker to vubec nema, pri demontazi grafiky, a DDR modulu jsem si vsiml jedne veci. Nejspis to bude ten problem, bohuzel se mi nedari zjistit co to znamena. Deska ma po sobe v ruznych castech diody, ktere asi signalizuji funkcnost ruznych useku. V kazdem useku jsou 3, zelena, oranzova a cervena. Az na jednu jsou vsechny zelene, u pameti sviti cervena, na desce je napsano pro tuto barvu "DDR_ Crazy". Zkousel jsem gugolovat, zkousel jsem nakouknout do manualu co mam k desce a nedari se mi zjistit co je to za problem. Spatne moduly? Mel jsem tam 4ks 1GB modulu, zkousel jsem je zapojojovat postupne samostatne do pozice DIMM_A1. Zadna zmena. Pokud jsou ale spatne, proc to bezi normalne kdyz se mi ho povede zapnout?

Ma to cenu zkouset odpojovat ty veci (disk, GK, mechaniku), kdyz deska signalizuje chybu u tech pameti? Predem diky
johny__g (6387)|16.8.2010 09:52
Spíš bych zkusil Memtest nebo GoldMemory. Třeba všechny paměti najednou, pokud to neprojde tak je zkoušet postupně. Ale je divný, že jinak PC běží. Jestli se tam nepodělala jen nějaká ta diagnostika závad.
kevin00 (10238)|16.8.2010 10:00
Já vím, že základní deska nemá PC Speaker, proto jsem psal, že musí být připojen :rolleyes:
Pro zjištění, co jaká dioda znamená, stačí kouknout do manuálu k základní desce:

[SPOILER=Memory LED][/SPOILER]

Zkontroluj správné nastavení modulů RAM v BIOSu, zvláště voltáž. Nastav moduly RAM manuálně podle specifikace výrobce a otestuj pomocí GoldMemory.
mirek-x (4)|16.8.2010 15:40
[quote=kevin00;395366]Já vím, že základní deska nemá PC Speaker, proto jsem psal, že musí být připojen :rolleyes:
Pro zjištění, co jaká dioda znamená, stačí kouknout do manuálu k základní desce:

[SPOILER=Memory LED][/SPOILER]

Zkontroluj správné nastavení modulů RAM v BIOSu, zvláště voltáž. Nastav moduly RAM manuálně podle specifikace výrobce a otestuj pomocí GoldMemory.[/quote]

Diky, manual se mi nedarilo najit. V tom tistenym co je u desky skoro nic neni. Zkousel jsem co jsi psal, vyhazel jsem pameti, PC speaker pistel, ale stale se to chovalo stejne. Dioda sviti stale cervena DDR Crazy, coz dle toho manualu signalizuje vetsi voltaz. Dle biosu je ale 1.87V tusim, takze by mela svitit zelena. Zkousel jsem to nastavit manualne, ale kdyz cokoliv zmenim v biosu, dam save and exit, tak se PC vypne a nenabehne..rozblikaji se ty diody.

Bude nejspis v haji deska, v praci byl spaleny zdroj po vikendu..asi bylo nejake prepeti v siti (doma mam prepetovou ochranu, ale stejne asi nepomohla). Bohuzel nevim co se tady v Brne o vikendu delo, byl jsem mimo mesto...
mirek-x (4)|10.9.2010 18:10
Tak problem vyresen, kdyby to nekoho zajimalo, problem byl ve zrdoji. Byla spatna nektera z nizkonapetovych vetvi. I tak vsem dekuji za ochotu a rady.....