reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Víkendová diskuze: Levná skříň?

Petr S. (1220)|28.7.2011 22:33
Tímto Vás zveme na Víkendovou diskuzi na téma:


Levná skříň?



Když si vybíráte počítačovou skříň, stačí vám pouze nějaká obyčejná? Nebo si naopak rádi připlatíte za funkce, promyšlené chlazení nebo design? Jakou skříň máte právě teď? Zlepšili byste na ní něco? Nebo skříň vůbec neřešíte? Zapojte se do diskuze!


Zúčastnit se mohou i neregistrovaní, stačí stisknout tlačítko Odpověď u levého okraje stránky nad a pod příspěvky.
Zoidik (1405)|28.7.2011 22:39
Co je levná, co je drahá? Snad moje názory nezapadly na cenu skříně, tak jenom připomenu, že víc jak 1500Kč bych za skříň nikdy nedal.
Georginek (2957)|28.7.2011 23:01
Relativni je pojem co je levna a co draha........

Nicmene, kdyz chce clovek skrin velkou, s hezkym designem, funkcema, slusnym a tichym chlazenim, ne nutnost koupit "drazsi"......
Ja hlavne pozaduju:
Velkou, super ucinne chlazeni, tichou, vsechny mozne i nemozne porty + ruzne vychytavky jako moznost vyndavat disky, aby mela kolecka atd....... na design prdim, i kdyz taky bych si nejakou hruzu nekoupil....ale to je az to posledni....
Mel sem par obycejnych skrini, kdyz to vemu zpetne des a hruza.
To si radsi priplatim. Kdybych mel volit nyni cenove, sel bych do neceho mezi 2500-5000K.
DrZelenka (2491)|29.7.2011 00:19
Vzhledem k tomu, že bedna nezastarává/neopotřebuje se, tak je to snad jediná věc, do který se dá investovat a očekávat, že bude možný tu bednu použít i za 5-10 let (současný herní GK budou za 5-10 let těžko použitelný :D )

Záleží na určení a cílové osobě.

Na nějakou kancl sestavu za pár korun s obyč. Athlonem a integrovanou GK co je pod stolem stačí nejlevnější bedna - není co chladit, tlumit,... .

Naopak pro nějakou pořádnou sestavu je potřeba mít slušnou bednu. Přecejenom chladit až stovky W odpadního tepla nejde jentak (teď jsem dělal PC v minitoweru a málem jsem se po*** při řešení chlazení HDD) a nějakej papírák nijak nepomůže hlučnosti. Pro nadšence tu jsou opravdu kvalitní bedny, nebo modding.

Situace, kdy si někdo kupuje sestavu za 20 000 a šetří na bedně je směšná (viděl jsem a argumentem je, že to nijak nezvýší výkon, tak proč platit).
athens (724)|29.7.2011 08:13
Co jsem si kupoval naposledy skříň (myslím počítačovou, néé šatní :D ) četl jsem hodně recence a zkušenosti ostatních uživatelů. Prioritou byla dobrá cirkulace vzducu, né žádný "papír" a hlavně za rozumnou cenu.
robky (3195)|29.7.2011 08:39
Pretože skrinku kupujem raz za uhorský rok, kľudne si priplatím ... Mám rád ticho, takže prepracované chladenie (nemyslím tým nezmyselné perforácie kdekoľvek) a kabelmanažment sú u mňa prioritou.
Momentálne mám (a nechystám to meniť) Zalman GS1000 SE .... jediné, čo mi na nej vadí, sú slabé možnosti odvibrovania hdd (je to uložené v plaste, sú tam síce kolíky v nejakej gume/silikóne, ale funkčnosť je minimálna:thumbdown). Takže v najbližšej budúcnosti pôjdu hdd do odhlučňovacích boxov ...
hugostieglitz (907)|29.7.2011 10:41
tedko jsem to zrovna řešil zde v problémech hw téma chlazení s příchodem letních pařáku mi nezbylo nic jiného než koupit novou s lepším systémem chlazení jinak design je mi ukradenej a to nejen u skříně hlaví je pro mě funkčnost dané věci,což moje žena mnohdy neskousne třeba když se kupovala nová lednice nemohla pochopit že bílá chladí stejně jako stejná ale nerezová o dva táci dražší
ps jak říkal starej Irwin,nejsem tak bohatej abych si mohl dovolit kupovat levné věci
durib (1141)|29.7.2011 12:16
To už tu přece jednou bylo:notsure
Skříň mám pod stolem a zapínám ji palcem u nohy, takže investice více, jak 1000 CZK je pro mě zbytečná. Koupím, nebo dokonce dostanu nějaký papírák. Vyřežu díry na větráky, zalepím nepotřebné průduchy, odhlučním disky a je to. Tichoučké PC s parádním airflow... na co drahé šasi.
czhunter (775)|29.7.2011 12:28
Já mám skříň od HP Virtus, která se normálně samostatně neprodává, takže těžko říct, jestli je drahá nebo levná.
Každopádně já ji sehnal levně a jsem s ní spokojený. A je moc hezká, design pro mě na jednom z prvních míst pořadavků :)

Docela bych chtěl case z Dellu XPS nebo Alienwaru ... ale jsem líný je shánět na eBay a zas tak moc mě to nepálí.
Suprak (408)|29.7.2011 13:00
Momentálně mám levný noname flusplech, značně modifikovaný, aby šel alespoň trochu použít. V poslední době jsem ale pokukoval třeba po Lancool K58 a Cooler Master HAF 912 Plus, ale u té mě štve ten podsvícený přední intake fan, navíc kdybych ho chtěl vyměnit za nesvítivý tak takový 200mm fan není možné sehnat, jedině vyměnit za 2x 120mm.
Richmond (8084)|29.7.2011 13:30
[quote=Suprak;464300]M...navíc kdybych ho chtěl vyměnit za nesvítivý tak takový 200mm fan není možné sehnat...[/quote]
http://www.alphacool.cz/produkt/BitFenix_Spectre_200mm_Fan_-_All_Black.html
http://www.alphacool.cz/produkt/NZXT_FS-200_Case_Fan_-_200mm.html
obx (17)|29.7.2011 13:42
Ahoj, rad bych prispel i svou troskou do mlyna. Ja osobne na case nesetrim, protoze mi vydrzi nekolik let. Posledni co jsem pred asi 5-ti lety kupoval tak mam stale Arctic Cooling Silentium T3 Eco, ktera stala i s 550W zdrojem snad 3000,-.
Za posledni rok jsem lidem postavil asi 15 pocitacu a az na jednoho vsichni chteli skrin max za 500 a i to se jin zdalo byt moc a to by to chteli za tech 500 i se silnym zdrojem.
Mozna je to lidma, kterym pocitace stavim, ale opravdu skoro vsichni chteli na case maximalne setrit - cena kolem 400,- jim vyhovovala s komentarem: "Vzdyt to uplne staci, vzdyt v tom neni zadnej rozdil." coz jsem jim marne rozmlouval...
Suprak (408)|29.7.2011 13:54
[quote=Richmond;464317]http://www.alphacool.cz/produkt/BitFenix_Spectre_200mm_Fan_-_All_Black.html
http://www.alphacool.cz/produkt/NZXT_FS-200_Case_Fan_-_200mm.html[/quote]

Dobrý :thumb, já se díval jen na CZC a Alfacomp, protože to mám blízko. Tohle bych musel objednat přes net a nevím jak by se to vyplatilo.
Noxikk (0)|29.7.2011 14:07
U PC, kde se jede jen na cenu holt musi byt lacina skrin. Ale k cemukoliv jen trosku lepsimu stoji za to nesetrit a vzit aspon neco trochu kloudneho. Mam bohuzel zkusenost, ze vetsina starsich PC je v tech nejlacinejsich Eurocasech a clovek ma co delat, aby se pri rozdelavani neporezal.
Osobne jsem ochoten si priplatit za pevnost, listy pro hardisky az k podlaze skrine, nasavani vzduchu zepredu a ne zespodu (prach),USB vepredu a ne uplne dole a hlavne nepruhlednost, v soucasne dobe moderni zarici humusy vazne nemusim, vadi to pri pouzivani v noci.
Japkoslav (80)|29.7.2011 15:46
Dle mého názoru se nevyplatí na skříni šetřit a hlavně čím větší skříň tím líp (líp se čístí, jednodušeji se upgraduje atd.). Navíc dražší skříně mají často pevnější konstrukci a nějaké základní odhlučnění v ceně, takže další plus.
Asi rok vlastím Coolemaster Cosmos. Je to težká bytelná skříň, ale až budu někdy vybírat další, tak pujdu do ještě větší skříně, špatně se mi v této čistí od prachu chladič na procesoru (věž od Noctua).
PS. Nebo si koupím vodníka a nebudu muset kontrukci skříně moc řešit :)
George eLzyx (85)|29.7.2011 16:32
důležitý parametr je, aby skříň unesla moje nohy. To mi stačí. A tak mám case asi za 800Kč, přičemž v ceně byl i zdroj(ten jsem hned přeprodal a koupil lepší)
Za ta léta už začal mírně reznout a tak jsem jej lehce přebrousil a stříknul autolakem.

Skříň za tisíce bych si taky klidně koupil, ale pouze k HTPC, nebo tam kde je PC na očích. Já ho mám ve své pracovně a tam nikoho nepouštím.
cml11 (112)|29.7.2011 18:11
Skříň je něco jako periférie počítače a já zastávám názor, že periferie jsou to, co člověku zbyde, když mu počítač zastará. Takže levná skříň patří maximálně tak k levnému počítači. Osobně mám v cenové relaci 1000-2000 Kč několik hezkých a oblíbených skříní, splňujících mé technické nároky. Ty dávám prakticky všude kde není žádný extra požadavek. Pak jsou tu extra případy, kdy je z nějakého důvodu třeba sáhnout jinam. Extrémní tlak na cenu, kde je nutné vzít něco fakt levného i se zdrojem. Nebo naopak stroj, který bude nějakým způsobem plnit i reprezentativní roli. Pak sáhnu po něčem co odpovídá designem a cena prakticky nehraje roli. Nejdražší case co jsem kdy použil byl Zalman HD135 s masivní hliníkovou konstrukcí. V době pořízení stál cca 8 tis. Kč, což byla zhruba polovina ceny celého PC. Do dneška je důstojnou ozdobou jednoho obýváku :)
pancoo (125)|29.7.2011 18:39
Levnou skříň bych úplně nevolil ale zároveň předražená mi nepříjde výhodna. Platit za skvělý design když mi case leží někde vedle stolu mi nepříjde vhodný.
Jde mi spíš o to aby se dala prakticky využít a zároveň aby měla nějakou stabilní konstrukci.
To znamená, že volím spíš kompromis přesně podle potřeby. Předražené, předesignované a někdy až moc přefunkcované až nepraktické nepříchází tak nějak v úvahu.
Elastopete (9)|29.7.2011 19:38
Mám Thermaltake Soprano, design po těch letech je nicmoc, ale stejně ji mám otočenou - koukám na zadní stranu, kde jsou opravdu všechny skříně stejné. Levnou skříň jsem měl a už nikdy více, ty vibrace, ohnutý plechy při normální manipulaci, prach leze snad skrz ty plechy, proto jsem dal cca 2000,- za TT a pohoda, pohodlně oddělám bočnici, vyresetuju CMOS, vpohodě vyměním filtry, HDD na rychloupínák. Do kompu rodičům (před 3 lety 7000.-Kč) jsem kupoval nějaký šasi za cenu cca 800 a účel to splní, přecijen ten jejich komp běží tak 5-10% času co ten můj.
Nicméně hodně záleží na zdroji, chladičích, grafice, větrácích a filtrech jak těm střevům nakonec bude fajn či ne.
Novou bednu takovou aby byla odhlučněná a praktická pro daný užití - kancl/rodič/hráč/taktovač - za co nejlepší cenu.

///EDIT: Tak jsem právě zhlédl pár videií Acrylic case na UTube a to už je fakt moc, vypadá jako cirkus nebo las vegas. Mít průhlednou bočnici a nějakou LEDku na větráku/chladiči - OK, ale fosforescentní SATA kabely, cold cathody, atd.? To asi není na běžný provoz.
Neregistrovaný (0)|29.7.2011 21:59
[quote=Suprak;464300]Momentálně mám levný noname flusplech, značně modifikovaný, aby šel alespoň trochu použít. V poslední době jsem ale pokukoval třeba po Lancool K58 a Cooler Master HAF 912 Plus, ale u té mě štve ten podsvícený přední intake fan, navíc kdybych ho chtěl vyměnit za nesvítivý tak takový 200mm fan není možné sehnat, jedině vyměnit za 2x 120mm.[/quote]

Dneska se mi tady ocitl CM Centurion 5 II a byl jsem uplne u vytrzeni z toho, ze vedle tlacitek Power a Reset je jeste jedno a tim se zapina a vypina podsviceni predniho vetraku :)
Suprak (408)|30.7.2011 07:48
U toho HAFa co jsem psal ale nejde vypnout.
LEXUS2 (1)|30.7.2011 10:34
[quote=Zoidik;464203]Co je levná, co je drahá? Snad moje názory nezapadly na cenu skříně, tak jenom připomenu, že víc jak 1500Kč bych za skříň nikdy nedal.[/quote]

Správně. Raději si jí vytvořit a mít radost a udělat si ji podle svých potřeb.
rodiercz1234 (0)|30.7.2011 15:45
Skrin je pro deti. chlapy si vypijou.. teda zadnoou nepotrebuji :-D

Moje case, kdyz jsem ji dostal, bylo mi asi 16-17 (1996-1997), byl v ni Celeron266Mhz, 64 (?)Mb ram a Diamond S3 Virge 3D gx2 4mb. Od te doby ji porad mam a porad v ni akorat menim streva.
Ted je v ni Q8400, 4gb ram, 2x250gb disk, GTX260, deska asus.
Libi se mi, ze je velmi atypicka, obracena vzhuru nohama. Takze pristup z leva, zdroj dole, sloty nahore. Je to dobre hlavne kvuli grafice, kdy teplo jde prirozene nahoru. Mela hodne zvlastni design, Kdyz clovek chtel sundat kryt, musel sundat obe strany i horejskej naraz. Funguje uz jenom tlacitko na vypnuti :-DDD ostatni mi jednou vyhoreli pri instalaci nove desky.

http://rodier.mmosite.cz/case.jpg
Lukáš 85 (132)|30.7.2011 18:05
Zastávám názor, že skříň výkon nedělá. S mojí sestavou je to zvláště úsměvné, že? Ale k věci, levná skříň mě spíš láká, protože si ji můžu upravit. Ztišit, vzít na ni kladivo a 30cm šroubovák, poslat bočnice na CNC, nastříkat motiv. Když se to nepovede, tak nic, no. Obdivuju precizní výrobky renomovaných firem, ale to je tak všechno.
Neregistrovaný (0)|30.7.2011 18:36
Jako první case jsem vlastnil BigTower, byla neustále otevřená aby můj celeron 400@600 měl dostatečný přísun vzduchu. Byl jsem velký fanda taktování, ale toto odeznělo s přibývajícím věkem a s požadavky na stabilitu - ohled na profesi.

Pro nová pc vybírám zásadně low-end skříně (obyčejně MidTower), které ale doplňuji o kvalitní zdroj, desing i ostatní věci jdou přitom stranou, ohledy beru pouze na barvu (černá-bílá).

Nicméně shledávám, zvláště pak u výkonných pamětí (větší frekvence, nižší latence), že tato cesta nemusí být optimální pro jejich životnost (mé DDR2 HyperX se v létě, v uzavřené case, došplhají na více než 50°). Neumím si představit výkonné DDR3 bez přídavného chlazení, nebo právě case s domyšleným průtokem vzduchu (zásadní problém s tímto vyvstává při volbě HTPC).

Jelikož mám slabost pro produkty Corsair, pošilhával jsem po nich, ovšem cena, kterou za ně chtějí, může být ospravedlněna pouze overclockem a vodním chlazením. Jedinou alternativou pro tyto případy se zdají být ještě produkty Lian-Li, či Chieftec.

Mezi produkty, které stojí za úvahu pro běžné pc, vzhledem k poměru cena/výkon, se mi jeví jako nejsilnější low-end skříně od Cooler-Master či Thermaltake.

Hezký víkend, lidičky...
Neregistrovaný (0)|1.8.2011 19:18
Zásadně LOW-END bez zdroje MIDI do 600 Kč (a tu pak trochu upravím) neboť to, co se prodává mezi 800-3000 Kč je dost hrůza, blikající i neblikající krabice, či monstra všemožných patvarů -a je jedno zda jsou značkové nebo neznačkové. I když mám skříň pod stolem, záleží mi i na jednoduchém, střídmém vzhledu (celá černá je ta moje). Hlavně musí být skříň funkční !! Takže - musí mít otvor zepředu (kde přidám tichý sací ventilátor pro chlazení velociraptorů+prachový filtr), vypínač, USB porty. Boční stěny pokud možno bez mřížek a nesmyslných perforací. Spodek (nožky) skříně od parketové podlahy řeší moje antivibrační podložka. A hlavně -pamatujte, že teplo stoupá vzhůru- a proto odvrtám mřížku ve stropě skříně pro další ventilátor, protože udělat mřížku ve stropě-to napadne jen málokterého výrobce. Zbytek tepla vymete boxovaný chladič a větrák zdroje. Jo a ještě je třeba kvalitně připevnit disky v šachtici. Nezapomeňte investovat do kvalitního zdroje -v mém případě je to více než 3500 Kč. Do skříně lezu jenom vyměnit komponenty (tj. lepší desku, procák, paměti, grafárnu a furt větší disky) a jednou za půl roku vysát prach. Pro velké přetaktování se dvěma grafikama je samozřejmě řešením vodník nebo dusík. Skříň mi slouží už min. 6 let a ještě dlouho může - třebaže se brzy stane vzhledem k miniaturizaci elektroniky kisňou převelkou. Ale kdo chce utrácet - nechť utrácí.
Neregistrovaný (0)|2.8.2011 01:07
Proboha a Fractal Define R3 je hnusný, nefunkční a celkově k ničemu? Vzpamatuj se chlape.

Já osobně preferuji kvalitu. Tudíž se snažím zvolit kvalitní skříň za rozumný peníz, což je třeba zmíněný Fractal, případně skříňky od Corsairu a plno dalších.
Woyta (284)|13.8.2011 20:09
Ja si poridil starsi bigtower od chieftecu za 1000kc. 11kg poctive oceli. (vcetne PC a vodnika 34kg) Trosku jsem si jipoupravil pro me potrby a jsem spokojen.