reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Notebook - drobné problémy

pavel_p (993)|24.8.2007 22:57
Zdravím.
Mám pár drobných problémů s notebookem ASUS-A6JC-Q003H, Chipset Centrino Duo, WiFi Intel ABG3945, NVidia GeForce Go 7300.
a) pokud je nastaveno vypnout display po X minutách, úsporný režim po Y minutách a X b) při provozu na baterky se notebook za určitých okolností (v liché měsíce? - teď to dlouho neudělal a předtím mě to štvalo dost) rozhodne v asi rámci úspory energie totálně vypnout wifi. Intel na svých stránkách http://www.intel.com/support/wireless/wlan/sb/cs-020275.htm píše, že to notebooky prostě dělají softwarově a má se hledat chyba v nich, nebo že mají vypínač, který je třeba najít a zapnout (ať hledám jak hledám ...). Nevíte někdo o nějaké utilitě od intelu/asusu, která wifi opět zapne? Windows mi dokonce kdesi (ovladač zařízení?) drze tvrdily, že sice mám ovladač, ale v počítači prostě není odpovídající kus HW.
c) opět wifi: občas se stane, že počítač nemůže přejít do režimu spánku/úsporného režimu, protože ovladač pro zařízení bezdrátová síť tuto operaci blokuje (načež zjistím, že nastal problém b) nebo a nejsem si úplně jistý jestli je problém c) jeho důsledkem nebo příčinou)

Problém a) mě moc netrápí, ale za řešení b,c) bych byl celkem vděčný
eraser (0)|25.8.2007 00:10
Mimochodom, aký používaš OS?

a) Hmm, tak toto je veľmi zaujímavý problém. Na svojom notebooku som sa s tým nestretol, pretože úsporný režim nepoužívam, mám aktivované len vypnutie obrazovky v prípade behu na batérie. Inak pozri sa v BIOSe, či sa nejaké voľby nebijú s OS nastaveniami, avšak v tom by zrejme chyba byť nemala.

b) V tom článku píšu o HW vypínači, nejaké konkrétnejšie informácie o probléme tam nie sú uvedené. Skús však trik, deaktivuj/aktivuj Wireless Network Connection v Network Connections. Toto by mohlo signál oživiť.

c) Používaš aktuálny ovládač zo stránok Asusu?
pavel_p (993)|25.8.2007 10:11
Win XP Home SP2, Asus Live Update žádný nový ovladač zatím nenabídl. Pokud wifi síťovku zakážu ať v sítích tak v ovl. panelech tak nejde povolit (jednou to tuším řekne, že zařízení nebo ovladač neodpovídá, v druhém případě že neexistuje)
Jak jsem psal, zrovna se mi to dlouho nestalo. Ale pokud chci noteboka použít na 15min, nedám ho do zásuvky a za 5 min. ho musím restartovat tak mě to celkem naštve a pokud ho zavřu s tím, že se uspí a on po čtyřech hodinách chcípne tak taky.
Jako na potvoru jsem po napsání příspěvku našel dvě možná řešení problému - aktualizovat ovladače wifi od intelu a v nastavení driveru option povolit počítači vypnutí zařízení z důvodu úspory energie (nevím jestli to znamená samovolné vypnutí nebo nepude vypnou wifi přes Fn+F2. Až se začne problém znovu objevovat dám vědět.
Ona wifina dělá jisté problémy i v Linuxu, ale tam to řeší rmmod, modprobe.
eraser (0)|26.8.2007 04:34
Používaš wifi protokol, resp. nastavenia, ktoré ponúka Windows XP SP2 alebo nejakú špecifickú aplikáciu, ktorú si nainštaloval s ovládačmi k wifi karte? Ja doma využívam Windows voľby a zatiaľ som nenarazil na žiadny problém.

Čo sa týka toho vypnutia zariadenia, tak pokiaľ ho zakážeš (checkbox je prázdny), potom sa karta nevypne. Ak je toto povolené, OS sa pokúsi zariadenie vypnúť, môže sa mu to podariť a nemusí, napr. pre ethernet kartu, či wifi by to znamenalo, že v prípade, kedy prechádza PC do režimu stand-by, karty spracúvajú nejaké dáta, resp. cez ne prúdia packety.
P@pi (1519)|26.8.2007 15:11
a) ID grafik jsou u ATI editovaná u neoficiálních driverů (Omega) nebo lze stáhnout malý prográmek (DH Mobility Mod Tool), který takhle upraví libovolné drivery. Bohužel nemám mobilní NVIDII, ale třeba to je podobné. Jinak tendle postup absolutně nechápu, jedna z daleka nejblbějších věcí na ASUSu jsou ovladače. Oni nechají vývoj driverů na ASUSu, který vydá jednu verzi a ta je za dva roky už prehistorická :/.
b) To samé. Jakmile vytáhnu kabel z noťasu tak to jde, přesunu se v baterkovém režimu do spánku a zpět a už nejede wi-fi. To samé je jestliže nastartuju rovnou z baterky. Ještě jsem to moc neřešil, snad se nějaké řešení najde.
c) Hmm tak to se mi nestává, to mi wi-fi nedělá :)
d) Co mi teď začalo dělat je to, že se mi nemění fr. CPU. Když jsem na drátě běží furt CPU na max. fr. se snížením napětím, ale nechce se mu snížit násobič. I když je v RMClocku nastaveno Performance on Demand a jsou povolené všechny násobiče. Problém je, že při přechodu na baterky to zůstane a zbytečně to tak žere elektřinu. Naopak když nastartuju z baterky tak běží jenom na nejnižší násobič a nechce lízt výš a zapojím-li kabel, zůstane to restartu na nej. násobiči :). Dělá to od reinstallu winů, tak buď mám blbě nainstalovaný nějaký drivery nebo RMClock, ale nemůžu přijít na tom co jsem neudělal :notsure.
pavel_p (993)|26.8.2007 21:10
d) Frekvence je taky zajímavá, mám teda tu standardní věc od asusu a celkem to funguje. Pak ale záleží na tom, čím ji čteš. CPU-Z hlásí násobič vždy 6x a v jistých "výkonějších" režimech se frekvence mění při zátěži dynamicky na 10x. Stejně se dokonce chovají i Xeony v serverech. Nicméně vlastnosti systému (Win+Pause) hlásí při nejúspornějším módu frekvenci jen 250MHz, při nejvýkonějším 1.6GHz a tomuto docela odpovídá i reálný výkon.
RMClock neznám, zkoušel jsem jen Notebook Hardware Control.
P@pi (1519)|26.8.2007 22:56
To je taky správně, mimo snižování násobiče funguje i tzv. throttling. Fce Inteláckých CPU, která posílá do CPU prázdné cykly a tím by ho měl zchladit, zárověň však snížit výkon (CPU je zahlcené "nicneděláním"). Vřele to doporučuji vypnout, měřil jsem rozdíl z touto fcí a bez ní. Časově mě baterka vyšla téměř nastejno, ale notebook je na těch 250MHz (já měl tušim 160MHz) děsně líně. Navíc když to máš zaplý a přehřejvá se ti CPU, tak to naběhne automaticky = naprosto totální konina co ten CPU v tu chvíli může udělat. Protože když se CPU přehřejvá tak taky něco dělá a throttling ti úspěšně sníží frekvenci při práci/hraní. Především u hraní se to pozná snadno, notebook začne najednou srašně lagovat (což je divný, když běží i na 50% svý frekvence i míň...).

Todle "umí" i P4, kde to bylo naprosto fantastický :D. Ta se hřála furt :).
P@pi (1519)|4.12.2007 15:33
Bezdrátová síťovka Intel PRO/Wireless 2915ABG
Notebook ASUS M6VA

Jak donutit síťovku, aby běhala i na baterky? Na baterky síťovka prostě negunguje. I když nastartuju z adaptéru a pak ho vytáhnu, tak neběží (ping -> chyba hardware) a síťovka není ani ve správci zařízení. V nastavení síťovky jsem nic nenašel a v BIOSu také ne.

Jakmile je notebook na adaptér, není problém.

Furt hledat po škole volnou zásuvku je děs :sleep.
pavel_p (993)|4.12.2007 16:38
Už jsme to jednou řešili (Asus A6JC, Intel 3945ABG), i když většinou jede ... a když ne tak mě to pěkně [size=-2]sere[/size]. Viz. https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=8611. IMHO to řešení nemá, nanejvýš můžeš zkusit nové ovladače (ale pokus to bude marný).
P@pi (1519)|4.12.2007 20:16
Omlouvám se, mě se zdálo, že už jsem to jednou psal, ale nemohl jsem to najít (no on taky ten název threadu...).

Díky a přesunuto

Hmm tak to je pěkně napytel :(. No kdyby někdo věděl, byl bych neskonale vděčen.