reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fotografie jádra AMD Ryzen z ISSCC

17.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Fotografie jádra AMD Ryzen z ISSCC
Na International Solid State Circuits Conference (ISSCC) tento měsíc se ukazovala také prezentace, na jejíž zatím nezveřejněné části se můžeme nyní podívat. Ukazují popsaná jádra procesorů AMD Ryzen.
Procesory Ryzen budou dle očekávání oficiálně představeny už 28. února (nebo o pár dní později) a my o nich už víme dost na to, abychom o nich mluvili jako o velké naději firmy AMD na velkolepý comeback. My se nyní můžeme podívat na to, co bylo k vidění i na International Solid State Circuits Conference (ISSCC). Jde o konferenci, které se účastnili i inženýři z Intelu, kteří se měli dle EETimes o konkurenci vyjadřovat pochvalně.





V prezentaci byly také dvě fotografie procesoru Ryzen s popisky. Na prvním můžeme vidět celý jeden čtyřjádrový modul, který má uprostřed sebe 8 MB sdílené L3 cache.





Zajímavější už je popis jednoho jádra, které má mezi sebou a L3 cache vždy 512 kB své vlastní L2 cache a pak už můžeme vidět vnitřní instrukční (64 kB) i datovou (32 kB) cache, dále aritmetickou jednotku (ALU), vedle níž je velká FPU jednotka (Floating Point). Identifikován je i scheduler, dekódovací jednotka a Branch Prediction pro předvídání skoků. To má být skutečně inteligentní (AMD mluví o Neural Net Prediction), aby nezdržovalo pipeline instrukcí.

Hot Hardware dále mluví o tom, že 14nm technologie využívaná firmou GlobalFoundries nedokáže nabídnout stejnou hustotu prvků jako 14nm proces Intelu, ale procesory AMD s jádry Zen mají menší a jednodušší jádra složená z méně tranzistorů a obrovskou výhodou je už jen to, že AMD se nebude obtěžovat do procesorů Zen integrovat grafická jádra, čímž velice ušetří prostor pro další procesorová jádra.





Nakonec se můžeme podívat ještě na jednu část prezentace o funkci Precision Boost, která bude fungovat po boku s Pure Power monitorující teploty, takty a napětí. Procesory Ryzen by tak měly mít k dispozici technologii pro skutečně dynamickou změnu taktů s kroky po 25 MHz.

Zdroj: Hot Hardware
reklama