reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Foxconn propustí 60.000 zaměstnanců, nahradí je roboty

27.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Foxconn propustí 60.000 zaměstnanců, nahradí je roboty
Společnost Foxconn se rozhodla k zásadní přeměně výrobních kapacit jedné své továrny, kterou odnesou především její zaměstnanci. Z nich má brzy ztratit svou práci na 60 tisíc, a to kvůli robotům, jež firma vyvíjí s Googlem.
Foxconn má aktuálně na příslušných pracovních pozicích 110.000 zaměstnanců, takže po instalaci robotických pracovníků jich zůstane v jedné z jeho továren jen cca 50.000. Tato firma je přitom známým výrobcem počítačových komponent, ale také telefonů řad iPhone nebo Samsung Galaxy. Přes počáteční náklady a případné potíže s rozběhnutím výroby se pro Foxconn rýsuje značná redukce nákladů na mzdy a lze očekávat, že se s rozšiřujícími robotickými linkami postupně i velice změní sociální prostředí ve firmě, které bývalo velice bouřlivé. Jinými slovy, robot si nestěžuje a nestávkuje. Foxconn je také firma udávající tempo ostatním čínským výrobcům s podobným zaměřením, a tak můžeme očekávat, že ti budou následovat jejímu příkladu.





Za celou věcí pravděpodobně stojí také velký Google, který s Foxconnem od roku 2014 spolupracuje právě na vývoji robotů, kteří by mohli na nahradit lidské pracovníky. Je nad slunce jasné, o jaké pracovníky jde, tedy především o řadové zaměstnance na linkách, kteří postupně skládají dohromady výsledný produkt. A je také jasné, že tento trend bude pokračovat, neboť ostatní firmy budou muset držet krok, aby mohly vyrábět se srovnatelnými náklady. Dle analytiků tak roboti do roku 2020 seberou lidem na 5 milionů pozic a zasloužit se o to má brzy také korejský Samsung.

Zdroj: KitGuru
reklama