reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R5: nový tichý standard je tu

25.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Fractal Design Define R5: nový tichý standard je tu
Společnost Fractal Design si připravila další svůj etalon tiché skříně, a to Define R5, který navazuje na předchozí úspěšné modely a přichází na trh rovnou v šesti verzích. V co se tedy řada Define vyvinula?
Skříně Fractal Design Define Rx můžeme považovat za vzor ostatních tzv. tichých skříní v moderním pojetí a Define R5 je zbrusu novou, čili poslední verzí. Stejně jako v předchozích případech jde o model typu Middle Tower, který hojně využívá hluk tlumící materiály a má navenek minimalistický design, což vychází z nutnosti krýt vnější ventilátory opět z důvodu tlumení hluku. ale to dobře známe.





Co se týče oněch šesti verzí, pak tu základní vidíte na fotografiích okolo a jde o Black. Pak je tu ještě Black Windows bočním plexisklem a to samé platí i pro bílou White a šedou Titanium. V porovnání s předchozí verzí Define R4 má nová verze vzdušnější nasávání v bocích předního panelu (či alespoň tak působí) a na pohled hezčí a vyšší nožky. Tím to ale samozřejmě nekončí. Dle pohledu na dvířka je patrné, že ta budeme moci otevírat zprava i zleva, což Define R4 neuměla. Specifikace to potvrzují.





Dále se nezapomnělo ani na ModuVent, čili kryty pro zrovna nepoužívané pozice ventilátorů a ventilátory z Dynamic Series. Konkrétně jde o dva Fractal Design Dynamic GP14 140mm. A samozřejmě byla nová Define R5 stvořena tak, aby mohla nést moderní hardware, čili SSD, dlouhé grafické karty a vysoké procesorové chladiče nebo vodní chladiče.





Pro SSD jsou tu také dvě vyhrazené bílé pozice na pravé straně traye a povšimnout si můžete i užitečné maličkosti v podobě třech pásek se suchým zipem a logem výrobce, s jejichž pomocí můžeme ukotvit kabely.

Dle specifikací může tato skříň jako obvykle nést desky ATX, Micro ATX a Mini ITX, má celkem 7 záslepek pro karty, dvě odnímatelné šachty pro 5,25" mechaniky a dále i všech osm 3,5" pozic ve dvou šachtách můžeme odejmout, čímž si předek skříně zcela uvolníme. Pozic pro ventilátory tu je celkem devět, což je na tichou skříň dost. Všechny tyto pozice jsou určeny pro 120mm i 140mm ventilátory a jde o dvě přední, jednu zadní, tři vrchní, dvě spodní a jednu v levé bočnici.

Dovnitř skříně se pak vejde až 180 mm vysoký procesorový chladič, až 300 mm hluboký zdroj a grafické karty dlouhé až 310 mm nebo 440 mm po odejmutí diskové šachty. Mezi trayem a pravou bočnicí je pro kabely mezi 20 a 35 mm místa. Celkové rozměry skříně jsou 232 x 462 x 531 mm a hmotnost 11,2 kg, přičemž k zakoupení je již i v našich obchodech za cenu od nějakých 2800 Kč s daní.

Zdroj: TZ Fractal Design
reklama