reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Francie prosazuje "Chytré hranice" s biometrikou

13.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Francie prosazuje "Chytré hranice" s biometrikou
Francouzští ministři na setkání EU v Lucembursku navrhli rozšíření kontroly na evropských letištích o biometriku. Zatím se mluví o "nějaké formě biologické identifikace", což by mohly být třeba otisky prstů, nebo rozpoznávání obličejů.
Francie tedy navrhuje, že v rámci "Smart Borders" by téměř každé letiště v Evropské unii mělo být vybaveno zařízením pro zjišťování biometrických informací od pasažérů. Šlo by tedy o další způsob předletové kontroly a identifikace všech pasažérů, kteří se chystají cestovat. A možná nejen to. Však systém by mohl prostě rozpoznávat každého, kdo jen vstoupí na území letiště, což by bylo možné právě systémem kamer a rozpoznáváním obličejů.





Mluví se tedy o rozšíření systému Chytrých hranic, ovšem nejde o vnější hranice EU, ale o Schengenský prostor a jeho letiště. Dle francouzského návrhu by tak biometrika měla být nainstalována i tam, kde systém Smart Borders dosud ani není zaveden. Dle dokumentů Evropské komise tedy tento systém ještě plně nefunguje, neboť teprve s koncem letošního září byla završena jeho testovací fáze v celkem 12 zemích EU, do konce října se k projektu může vyjádřit veřejnost a na začátek příštího roku je plánováno vytvoření revidovaného legislativního návrhu.

Čili francouzští ministři využili právě připomínkovací fáze k prosazení biometrického skenování cestujících, které by sledovalo každého, kdo cestuje letadlem i v rámci Schengenu. Důvod je zřejmý, hrozba terorizmu, přičemž Francie chce také zavést podobné kontroly na svých vlastních hranicích. Tedy ne kontroly ve smyslu klasických hraničních přechodů, ale opět "jen" sledování pohybu osob. Vedle bezpečnosti se mluví také o efektivitě, kterou by automatický biometrický systém mohl zajistit. Odbavování by tak mohlo být rychlejší a v důsledku pro letiště i levnější.

Zdroj: KitGuru, Evropská komise
reklama