reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Francouzská armáda cvičí orly v ničení dronů

17.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Francouzská armáda cvičí orly v ničení dronů
Francouzská armáda vyřešila problém s nepřátelskými drony s pomocí zvířecích posil. Cvičí si orlí jednotky, které v případě nutnosti mohou zasáhnout a zničit nepřátelské bezpilotní letouny, které se dostaly na nevhodné místo.
Když se řekne armáda, lidé si většinou vybaví lidské vojáky. Ve Francii jsou ale součástí armády i velmi speciální jednotky, které pocházejí ze zvířecí říše. Ve vzduchu hlídají i orli. Francie cvičí tyto dravce zejména proto, že se i ve vojenství využívají drony. Správně vycvičený orel dokáže takový dron zneškodnit dříve, než ohrozí například leteckou základnu.

Pilotní program na cvičení orlů začal loni v létě na francouzské letecké základně Mont de Marsan. Trénink startoval s malým týmem, jednalo se pouze o čtyři orly, přičemž jeden z nich byl samec a tři zbylé byly samice. Výcvik musel začít už v jejich raném věku. Už odmalička tak byli orli obklopováni drony, aby si na ně zvykli. Tak se děje dokonce už před vylíhnutím orlů z vajec, je totiž třeba, aby se drony staly součástí jejich přirozeného prostředí.





Následně přichází fáze, kdy se bezpilotní letouny začínají spojovat s krmením orlů. Orel si dron přirozeně spojí s potravou a v budoucnu ptáci za bezpilotními letouny automaticky létají, protože si chtějí ulovit potravu. Orli jsou vyškoleni k tomu, aby na nepřátelské drony nalétávali ze střech či z umělých věží. Tento způsob má simulovat skutečný lov v přírodě, kdy dravec započne pronásledování své kořisti právě tím, že se začne snášet dolů z velké výšky.

Tito orli, kteří jsou ve Francii cvičeni k lovu bezpilotních letounů, byli odchováni díky umělému oplodnění, protože se jedná o chráněné druhy. Sběr divokých vajec tedy byl vyloučen.

Pro speciální trénink využívá francouzská armáda konkrétně orly královské, kteří zvládnou ulovit kořist až do hmotnosti 25 kilogramů. Právě díky této síle byli vybráni pro likvidaci nepřátelských dronů. Orli by při chytání bezpilotních letounů neměli utrpět žádná zranění, malé drony zachytí bez problémů. Větší dron by ale mohl poškodit jejich drápky, proto dravci ve francouzském vojenském programu nosí speciální chrániče, které jejich drápy chrání.

Orli se cvičí v pronásledování a následnému lovení dronů, které váží méně než dvě kila. Tyto bezpilotní letouny jsou však dost velké na to, aby u sebe měly kameru na špehování, drobné pašované zboží, či dokonce výbušniny.

Koncept využití orlů k lovu a ničení dronů není ničím novým. Orli byli poprvé použiti nizozemskou policií k chytání dronů používaných zločinci či teroristy. A právě úspěchem tohoto programu se inspirovala i francouzská armáda.

Zdroj: france24.com
reklama