reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FreeBird One: odolný dron vyrobený pomocí 3D tisku

3.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
FreeBird One: odolný dron vyrobený pomocí 3D tisku
Na Kickstarteru je nyní až skoro do konce dubna možné přispět na projekt FreeBird One. Jedná se o dron, který slibuje skvělou odolnost. A na výrobu jeho uhlíkového rámu je použita technologie 3D tisku.
Kampaň na Kickstarteru založil Roger Freeman, který má návrh dronu na svědomí. Po dvou letech tvrdé práce se tak Freemanova společnost FreeBird Flight snaží získat peníze na realizaci svého projektu. Jedná se o dron FreeBird One, který využívá patentovaný rám na dron SurroundFrame, jenž je vyrobený z uhlíkových vláken.

Podle Freemana FreeBird One přináší nový standard designu, výkonnosti a bezpečnosti bezpilotních letadel. Dron je založen na rámu SurroundFrame vytištěném pomocí technologie 3D tisku. SurroundFrame měří v průměru téměř jeden metr a právě tento rám dělá samotný dron specifickým. Všechny čtyři vrtule jsou kvůli bezpečnosti chráněny rámem. Základy od vrtulí jsou zároveň používány i jako přistávací nožky, což se odrazí na snížené váze celé bezpilotní jednotky a umožňuje to zvládnout i tvrdší přistání.





Pevný a celistvý rám slouží i jako ochrana samotného dronu. Díky němu není žádný problém, když FreeBird One narazí do zdi nebo do plotu. SurroundFrame také umožňuje ochranu veškeré elektroniky, kterou je toto bezpilotní letadlo vybaveno, měl by být také schopen unést i poněkud těžší náklady, a to o hmotnosti až 9 kilogramů.

Díky 3D tisku bude možné jednotlivé drony upravovat přesně podle přání zákazníka nebo bude možné si koupit jen samotný SurroundFrame a ten si vybavit vlastními komponenty. Na FreeBird One budou součástky a příslušenství snadno měnitelné, což umožní přizpůsobit dron na aktuální let, například co se počasí týče, nebo si upravit jeho váhu. Společnost také slibuje, že náhradní díly budou vždycky k dispozici, protože se budou moct vytisknout okamžitě a přesně podle potřeby. Něco jako čekání na součástku, protože není zrovna na skladě, tady nebude existovat právě díky technologii 3D tisku.

Mezi další věci, které FreeBird One nabízí, patří například odolnost proti jakémukoliv počasí a dobrou výdrž při letu - dron ve vzduchu vydrží přes půl hodiny. Horizontálně dokáže letět rychlostí až 112 km/h, vertikálně dokáže vyvinout rychlost přes 50 km/h. Dron také disponuje funkcí automatického návratu domů nebo funkcí bezpečného přistání, pokud už se nemůže vrátit zpět. Nechybí ani vybavení jako GPS, akcelerometr, gyroskop a kompas.


FreeBird One zvládne podle výrobce fungovat v dešti nebo i ve sněhu. Ovládání je možné hned několika způsoby, a to přes chytrý telefon, tablet, počítač nebo třeba přes gamepad. Dron však zvládne i plně automatický let, stačí zadat požadovanou destinaci přes Google Maps. K dispozici je také spousta letových módů.

Nechybí ani propojení s virtuální realitou, protože FreeBird One dokáže přenášet živé 3D video. Je tedy možné si nasadit headset pro virtuální realitu, a sledovat tak let bezpilotního letadla z první ruky. To umožní například lepší manévrování v blízkosti objektů nebo ve stísněnějších podmínkách.

Kampaň na Kickstarteru začala 29. března a od té doby se vybralo už přes 29 000 dolarů (už téměř 700 000 Kč) z celkové požadované částky 50 000 dolarů (přibližně 1 200 000 korun), přispělo 48 lidí a počet stále roste. Pořád ještě do konce kampaně zbývá hodně času, protože bude uzavřena až ke konci dubna. Dron je možné získat za nejnižší částku 1500 dolarů (přes 35 000 korun), to je standardní model. Pro lepší vybavení je nutné přispět ještě víc. Celkově se ale zdá, že projekt slaví úspěch.

Zdroj: Kickstarter

reklama