reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujifilm spolu s IBM vyvinul magnetickou pásku s kapacitou 580 TB

19.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Fujifilm spolu s IBM vyvinul magnetickou pásku s kapacitou 580 TB
Společnosti Fujifilm a IBM spolupracují už 15 let na vývoji nových typů magnetických pásků. Nyní se objevil nový typ s využitím feritu stroncia, což umožňuje dosáhnout stěží uvěřitelné kapacity 580 TB.
Mnozí si spojují společnost Fujifilm především s fotoaparáty, nicméně tato firma má mnohem větší záběr a spolu s IBM už 15 let spolupracuje na vývoji magnetických pásků. Tato technologie komerčně využívaná už 60 let má i v dnešní době stále co říci a je spolehlivým a poměrně levným způsobem pro archivaci dat. Tyto společnosti už od roku 2006 získaly pět rekordů a nyní, v roce 2020, dosahují na šestý. Za vše může použití feritu stroncia místo typického feritu barya, který se používal poslední dekádu. Tam bylo před 5 lety dosaženo hustoty 123 mld. bitů na čtvereční palec u 220TB pásek, nicméně nová technologie se dostává dokonce na 317 mld. bitů.
 
Magnetická páska IBM-Fujifilm se SrFe
 
Výsledkem je, že na 1255 metrů dlouhou pásku (s tloušťkou pouhých 4,3µm) lze uložit 580 TB dat. IBM a Fujifilm to přirovnávají ke 786977 CD postaveným na sobě, která by takto vytvořila 944 metrů vysokou věž. Ta by pak byla větší než nejvyšší budova na světě, Burj Khalifa. To mi trochu připomíná situaci z roku 1994, kdy Bill Gates prezentoval CD jako médium, které pojme tolik textu jako 330 tisíc listů A4 vysokých 34 metrů (prezentoval to na 2 sloupech vysokých 17 metrů). A dnes je paradoxně CD jako ta překonaná technologie, ačkoli byla vyvinuta mnohem později než magnetická páska.
 
 
Zajímavostí je také to, že nové technologie ovládání čtecí hlavy dokáží nastavit pozici s přesností na 3,2 nm. Poněvadž ferity stroncia umožňují dosáhnout hladšího povrchu než původní materiály, hlava může být blíže pásce a lze dosáhnout vyšších přenosových rychlostí. Pro zajímavost, páska se pod hlavou pohybuje rychlostí 15 km/h.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama