reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu má hardware pro 56Gb/s bezdrátové přenosy

1.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Fujitsu má hardware pro 56Gb/s bezdrátové přenosy
Společnost Fujitsu se dnes pochlubila světu, že se jí podařilo vytvořit hardware využitelný pro vysokorychlostní přenos dat vzduchem. Jde přitom prý o světový rekord, a to konkrétně 56 Gb/s.
Nový hardware vyvinuly Fujitsu Laboratories ve spolupráci s Tokijským technologickým institutem a jde o CMOS čip s vysílačem a přijímačem, jenž je schopen zpracovávat signál ve vysokých rychlostech, a to v širokém rozmezí frekvenčních pásem od 72 do 100 GHz. Oněch zmíněných 56 Gb/s přitom není teoretické maximum, ale už vyzkoušená rychlost přenosu dat.





Nová technologie laboratoří firmy Fujitsu a Tokyo Institute of Technology má být zvláště užitečná především poskytovatelům mobilního internetového připojení a hlasových služeb, jinými slovy, mobilním porátorům. Dokáže využívat rozsah frekvencí 30 až 300 GHz, v nichž komunikuje jen málo konkurenčních technologií.

V tiskovém prohlášení firma Fujitsu prozradila, že největší výzvou pro ni bylo vytvoření takových integrovaných obvodů v čipu CMOS, které by mohly pracovat s tak vysokými frekvencemi. Nicméně již se plánuje jejich nasazení, a to právě v základnách mobilních sítí chystaných pro rok 2020.

Společnost Fujitsu také shodou okolností vytvořila další čip s vysílačem a přijímačem pro přenosovou rychlost 56 Gbps, který bude ale využit pro nízkospotřebové řešení pro komunikaci mezi servery po optické síti. Fujitsu slibuje efektivní zdvojnásobení aktuálních přenosových rychlostí, a to bez negativního dopadu na spotřebu. Firma toto nové řešení vyvinula společně se společnosti Socionext a chystá je už pro další generaci serverů a serverových switchů, které přijdou na trh v roce 2018.

Zdroj: Hexus.net
reklama