reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu začíná vyrábět notebooky z recyklovaných CD a DVD

27.8.2012, Jan Vítek, aktualita
Fujitsu začíná vyrábět notebooky z recyklovaných CD a DVD
Společnost Fujitsu oznámila, že začíná recyklovat optické disky CD a DVD, které využije pro výrobu plastových těl nových notebooků. Jako první tak bude vyroben LIFEBOOK P772/E, přesněji tedy část jeho předního panelu. O sběr, rozebírání,...
Společnost Fujitsu oznámila, že začíná recyklovat optické disky CD a DVD, které využije pro výrobu plastových těl nových notebooků. Jako první tak bude vyroben LIFEBOOK P772/E, přesněji tedy část jeho předního panelu.





O sběr, rozebírání, třídění a recyklaci disků se stará celkem pět center firmy Fujitsu umístěných v Japonsku. Ty musely nejdříve vyřešit problém s tím, že disky jsou složeny z různých plastů, které nelze jednoduše roztavit a připravit z nich jednotnou směs. Bylo tedy nutné oddělit pouze jeden typ plastů a i tak se materiál liší ve složení, optických vadách a nečistotách, což znesnadňuje dosažení stejných vlastností při tvarování, barvy, tloušťky a dalších vlastností. Na druhou stranu disky nemají v sobě látky zpomalující hoření, a tak se pro recyklaci vesměs hodí.

Dále tu jsou také směrnice a neřízení pro bezpečnost s ohledem na chemikálie v IT produktech, takže existují i přísné požadavky na kontrolu kvality. Proto prý dodnes nebylo možné používat recyklovaný plast v tělech počítačů. Nyní Fujitsu očekává, že dojde ke snížení spotřeby nově vyrobeného plastu o 10 tun a snížení emisí oxidu uhličitého přibližně o 15 % za rok. Do budoucna se pak plánuje rozšíření využití recyklovaných plastů i na jiné notebooky a další zařízení.

Zdroj: TZ Fujitsu
reklama