reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Galaxy představilo prototyp duální Fermi

3.6.2010, Jakub Doležal, aktualita
Galaxy představilo prototyp duální Fermi
Naděje na vznik grafické karty s více čipy Fermi, která by dokázala porazit zatím neohrožený Radeon HD 5970, oživila společnost Galaxy na letošním Computexu. Představila totiž prototyp karty s dvěma jádry Fermi na jednom PCB. V případě nové...
Naděje na vznik grafické karty s více čipy Fermi, která by dokázala porazit zatím neohrožený Radeon HD 5970, oživila společnost Galaxy na letošním Computexu. Představila totiž prototyp karty s dvěma jádry Fermi na jednom PCB. V případě nové karty je bohužel k dispozici více fotek, než konkrétních údajů, a tak prosím berte následující informace s rezervou.


(dvoujádrový Radeon HD 5970 již půl roku marně vyhlíží soupeře)

Asi nejdůležitějším parametrem nové karty jsou použitá grafická jádra. Na fotkách je sice napsáno GTX 470, avšak na fórech se objevily názory, že je karta nefunkční a veškeré čipy jsou pouze nalepeny. Spekuluje se tedy i o čipu GTX 465, který se však dle recenzí vůbec nepovedl a ve spotřebě dokonce předčí GTX 470. Komunikace mezi jádry bude nejspíše probíhat skrze můstek nForce 200.



(prototyp duální Fermi vzbudil poměrně dost rozruchu)

Naprostou jistotou je nutnost řádně silného zdroje, neboť karta bude napájena skrze dvojici 8pinových konektorů. Druhým nesporným faktem je chlazení, které bude jistě monstrózní. Nové čipy Fermi se totiž dost zahřívají a možná právě tato skutečnost zbrzdila celé vydání nové architektury. Pro napojení monitorů připravilo Galaxy trojici DVI portů. I zde je však menší zádrhel, neboť mřížka chlazení je velmi malá a celé zadní rozložení konektorů se tak nejspíš ještě změní.



(chlazení tohoto prototypu zřejmě ještě není hotové)

Více informací zatím není k dispozici, a tak nezbývá než čekat na první funkční karty, které Galaxy doufejme pošle na zteč proti Radeonu HD 5970.

Zdroj: Hothardware.com
reklama