reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Garmin iGue 3600: praktická mobilní navigace

1.8.2003, Pavel Bureš, článek
Garmin iGue 3600: praktická mobilní navigace
Garmin iGue 3600 je první kapesní počítač s integrovaným GPS modulem používající Palm OS. Je všeobecně známo, že multifunkční přístroje nabízejí důležité vlastnosti obou zařízení v jednom, ale zároveň bychom měli počítat s kompromisy na obou stranách. Jak se s tímto problémem vypořádali u Garminu, se dozvíte v článku.
Počítač je oproti běžným zvyklostem trochu větší, neznalec by ho mohl snadno zaměnit za nějaký Tablet PC stroj, kterým však dle rozměrů není. Posuďte sami: 128 x 72 x 20.3 mm a hmotnost stále ještě přijatelných 162 gramů. Ve vrcholu se z důvodu vyklápěcí anténky GPS zužuje, atraktivní šedý plast tvoří obal počítače. U zařízení určené více do terénu bych však očekával pevnější case, třeba z nějaké hliníkové slitiny. Na druhou stranu je ale možné, že plast byl zvolen záměrně kvůli GPS.

Rozlišení displeje je 320 x 480 obrazových bodů, plocha pro psaní znaků je tedy virtuální. Barvy jsou přesně takové, jak mají být, celkovým dojmem displej na uživatele působí asi jako většina Sony Clié handheldů. Pro zadávaní znaků je použit nový systém Graffiti 2 přímo od PalmSource, která očekává, že tento způsob psaní znaků nahradí doposud používané systémy. Garmin rovněž nabízí SDK pro vývojáře třetích stran, který by se měl dát stáhnout z PalmSource.

Žádné z obvyklých palmovských tlačítek nechybí, jsem nesmírně potěšen malými prohlubněmi v nich, které velmi ulehčují mačkání stylusem. Užitečnou funkci splňují dvě směrová tlačítka a D-Pad. Na tlačítku Memo je nyní namapováno tlačítko Que, o něm něco málo až později. Na levé straně se rovněž nachází Esc, který má stejnou funkci jako Back u Sony. Hlasový záznamník je vybaven aktivátorem blízko nacházejícím se blízko Esc. Na vrchní části počítače lze vidět infračervený port, šachta pro stylus, slot pro SD karty a jack konektor podporující stereo sluchátka. Tlačítko pro zapínání nelze přehlédnout, je na vrchu přední části počítače. Okolo objevíme ještě vibrační jednotku a mikrofon.

Kožený kryt na displej je již ve standardní dodávce, pro lepší ochranu bych doporučil dokoupit hard case nebo alespoň pouzdro chránící celý počítač. Způsobem zapojení nedochází k zablokování GPS ani sériového rozhraní.

Nejvíce používaná komunikační část bude pravděpodobně GPS jednotka, která se před použitím vystřelí ze zadní části. Na natočení antény nezáleží, nejlepší kvalitu signálu poskytuje při naklonění souběžně se zemským povrchem. Vymrštění antény automaticky zaktivuje příjem signálu z družice.

Navázání kontaktu s družicí zabere alespoň 1-2 minuty. Signál často kolísá a někdy se ztratí úplně, přesto PDA zobrazuje aktivní spojení. Lidé, kteří GPS na Garminu iGue zkouší již dlouho, tvrdí, že největší odchylka při navigaci je šíře domu. Jestli se jedná o malý rodinný domek nebo obrovskou venkovskou usedlost, o tom se diskuse nezmiňují.

Velké překvapení vyvolalo zjištění, že PDA používá stejný konektor konektor jako ostatní nové Palmy, tudíž by mělo jít použít běžně dostupné příslušenství.


Garmin používá procesor Motorola Dragonball MXL ARM o taktu 200 MHz, dostupný úložný prostor zahrnuje 23 MB z 32 MB paměti ROM. Může se zdát, že je to hodně místa, ale pro "uskladnění" většího množství map by bylo dobré si pořídit paměťovou kartu.

Jako dalších kapesních počítačů je energie uskladněna v lithium-polymerovém akumulátoru. Při hraní graficky náročné hry, s vypnutou GPS jednotkou, zobrazil první upozornění po dvou hodinách a kompletně se vypnul o čtyřicet minut později. To není moc, nízké výdrže si je vědom i výrobce a proto nabízí velké množství přídavných energetických modulů.

PDA iGue je založen na Palm OS 5.2.1, je dodáván se všemi obvyklými programy a Graffiti 2 systémem. Softwarový balík zahrnují dobrý přehrávač skladeb schopný pracovat na pozadí. Největší množství tvoří samozřejmě software pro GPS a různé mapy.

Dobrá funkčnost GPS je zaručena velkým množstvím samostatných aplikací, které nakonec podávají jednotný výkon. Softwarová dodávka přímo od Garminu zahrnuje CD s mapami Kanady, Severní Ameriky a západní Evropy. Měřítko map značně kolísá, 25 km čtverečních zabere 0.5-2 MB paměti. Desktopový průvodce umožní výběr jakéhokoli množství a typu map, které se mohou nainstalovat do paměti nebo na kartu. Počítač následně začlení data z paměti a z karty do jedné mapy. Rychlost načítání údajů z karty a paměti není výrazně odlišná, hodně ovšem záleží na značce paměťové karty.




Každý si může nainstalovat jen jakési základní mapy, které zahrnují pouze hlavní tahy, Severní Amerika má v této podobě jen něco přes 12 MB. Při hledání spojení si vyberete odkud a kam chcete jet a jak se tam dopravíte, o vše ostatní se postará Garmin sám. Vyhledávat lze různé položky mapy, např. obchody, křižovatky a státní instituce.

Pokud je cesta vybraná, můžete počítač bez obav odložit a nechat se ovládat hlasem. Při dlouhých cestách se obrazovka automaticky vypne, následující hlasové upozornění na změnu směru trasy ji však opětovně aktivuje.

Z dalších GPS "fičur" bych připomenul rychloměr a počítadlo ujetých kilometrů, textový popis cesty, zbývající čas ke změně směru jízdy a zobrazení nadmořské výšky. Rychlé ovládání těchto a dalších funkcí má na starosti dříve již zmíněné iGue tlačítko.

Garmin iGue se začíná prodávat nyní za cenu 589 USD.

Kdybychom opomněli GPS, tak by se Garmin iGue 3600 dal charakterizovat jako dobrý kapesní Palm OS počítač s vysokou cenou. Pokud vezmeme GPS schopnosti v potaz, dostaneme solidní víceúčelový přístroj za rozumnou cenu. K tomu všemu Palm OS 5.2.1, Graffiti 2 a virtuální ploška.

Klady: GPS, dobrá komprese map, virtuální Graffiti
Zápory: výdrž na baterie, dlouhá doba přivykání na počítač


Zdroj: InfoSync
reklama