reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gartner: ceny SSD a DRAM mají v roce 2019 prudce klesnout

16.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Gartner: ceny SSD a DRAM mají v roce 2019 prudce klesnout
Pokud si chce dnes někdo pořídit nový počítač, pak jej ceny modulů operační paměti a SSD rozhodně nepotěší. Už řadu měsíců totiž rostou nebo aspoň stagnují na vysoké úrovni, ale to pochopitelně nebude platit navždy.
Cenám pamětí DRAM a NAND Flash jsme se už několikrát věnovali, a to v tom smyslu, že rostou a ještě budou růst. V obou případech za to může především zvýšená poptávka pramenící ze světa mobilních zařízení zkombinovaná s tím, že výrobci v aktuální době přechází na nové výrobní procesy, což zákonitě i snižuje jejich výrobní kapacity. V případě pamětí DRAM jde o výrobní procesy pod 20 nm a výrobci NAND Flash zase ve velkém najíždějí na produkci 3D čipů, jež mohou být tvořeny staršími odzkoušenými procesy, ale díky vrstveným buňkám nabízí vysokou kapacitu, přičemž starší technologie tvořící větší buňky se zase příznivě projeví na jejich výdrži.





Je tak zřejmé, že dokud bude trvat masivní přechod na nové technologie a také bude pokračovat vysoký zájem o vyrobené paměti, ceny neklesnou. Gartner tak předpokládá, že už v příštím roce zaznamenáme menší pokles jejich cen, respektive odstartuje postupné zlevňování, aby pak v roce 2019 nastal rovnou propad cen. Z toho pak vyplývá, že pokud jste rozhodnuti k upgradu a čekáte na vhodnou chvíli právě kvůli ceně DRAM a SSD, ještě se načekáte. Gartner ale také upozorňuje, že je ještě příliš brzy na to odhadovat, jaký dopad bude mít pokles cen pamětí na výsledné ceny PC a mobilních zařízení, neboť ty rozhodně nezávisí pouze na cenách jednotlivých komponent. Zákazník, který si svůj počítač staví sám, by to ale pochopitelně rozhodně měl poznat.

Pokud jste tak se svým počítačem ještě relativně spokojeni, bude vhodné si počkat na to, co přinese příští rok a zda opravdu nastane očekávaný mírný pokles cen v předzvěsti jejich propadu.

Otázka je, jak velký tento propad bude, ale dá se očekávat, že opravdu značný. Však od poloviny minulého roku cena se pamětí DDR4 DRAM rovnou zdvojnásobila a vyhoupla se téměř na stejnou úroveň, kde tyto paměti byly nedlouho po svém uvedení na trh.

Graf ceny produktu KINGSTON DDR4 4GB 2133MHz CL15 KVR21N15S8/4 poskytuje server Heureka.cz


V případě cen SSD to není tak jednoznačné, neboť některé produkty ani nezdražují, jako spíše stagnují. Ovšem taková low-endová SSD jako OCZ Trion 150 zdražila podstatně.

Graf ceny produktu OCZ Trion 150 240GB, TRN150-25SAT3-240G poskytuje server Heureka.cz


Poděkovat za to tedy můžeme i výrobcům mobilních zařízení. Přímo na ráně je Apple, který obvykle udává tomuto průmyslu tón a ten zvýšil kapacitu operační paměti i SSD na svých počítačích, iPhonech i iPadech. Pak tu máme třeba Samsung, jenž svůj Galaxy S8+ už vybavuje 128 GB paměti Flash a 6 GB RAM. Jde ale i o trh s PC, na nějž se dostávají modely s více paměti a na úkor pevných disků se na něm také rozšiřují SSD a zapomenout nemůžeme ani na úložné servery tvořící cloud či AI systémy, po jejichž službách je neutuchající poptávka.

Ostatně prudké zvyšování a poklesy cen pamětí už nepřekvapí, neboť už párkrát nastal, i když ne nutně ze stejných důvodů. Naposledy se ceny pamětí DRAM propadly v roce 2011 vlivem jejich nadbytku, poklesu zájmu o PC a vůbec kvůli recesi. Nyní můžeme očekávat, co v budoucnu s cenami polovodičových součástek provede záměr Číny, která v roce 2014 prohlásila, že v dalších deseti letech bude do jejich výroby investovat 150 miliard dolarů.

Zdroj: InfoWorld

reklama