reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GT 930 má přijít s Fermi, Kepler i Maxwell

21.12.2015, Jan Vítek, aktualita
GeForce GT 930 má přijít s Fermi, Kepler i Maxwell
Jedna jediná karta pochopitelně nemůže přijít se třemi GPU různých generací, takže zbývá to, že přijde ve třech různých verzích. Pokud tedy skutečně přijde, což nebylo zaručeno, přičemž se mluví o prvním kvartálu příštího roku.
O chystané kartě mluví dle WCCFTech čínské zdroje, dle nichž by nový low-end ve třech podobách karty GeForce GT 930 měl dorazit. Tomu bychom klidně mohli věřit, ale že přijde hned ve třech podobách s GPU generace Fermi, Kepler a Maxwell, to je již poněkud podivné, ale počkejme si na výsledek.





GeForce GT 930 by tedy měly dorazit víceméně ve stejném termínu jako další karta, jejíž nástup dosud nebyl potvrzen, tedy GeForce GTX 960 Ti, konkurence pro AMD Radeon R9 380X. Tento termín by ostatně nebyl ani podivný, neboť například taková GeForce GTX 730, již by GT 930 nahradila, přišla na trh čtyři měsíce před nástupem série GTX 900. Vzhledem k tomu, že další generace GeForce "Pascal" je ohlášena ještě na první polovinu příštího roku, šlo by o velice podobný odstup.

Takováto karta by měla být určena především pro HTPC spíše než pro hraní a nabídnou ne moc velký výkonnostní nárůst oproti integrovaným grafickým čipům. Ve skutečnosti by mohla být i pomalejší než třeba Iris Pro. Co se týče verzí, tak pokud mají čínské zdroje pravdu, setkáme se jednak karty NVIDIA GeForce GT 930 s GF108 (Fermi) vyráběným 40nm procesem. Toto GPU by nabídlo 96 CUDA jader a 128bitové rozhraní pro až 4 GB paměti DDR4 při ceně 60 USD.

GeForce GT 930 s GK208 (Kepler) by už bylo 28nm GPU s 384 CUDA jádry a 2 GB DDR3 nebo GDDR5 na 64bitovém rozhraní, takže cena by byla vyšší, a to 85 USD. A nejmodernější verze s GM108 (Maxwell) by nebyla o moc lepší se svým rovněž 28nm GPU s 384 CUDA jádry a stejným paměťovým subsystémem v případě DDR3, ovšem varianta GDDR5 nebyla zmíněna. Tato karta by přišla na 90 USD. Zajímavé také je, že TDP Fermi by bylo 50 W, zatímco Maxwell pouze 15 W, čemuž by odpovídala i potřeba chlazení.

A nakonec se objevily i fámy o kartě GeForce GT 940 s čipem GM206 "Maxwell", tedy stejným čipem, jaký má i GeForce GTX 960. Jasné je, ža na takové kartě by šlo o osekanou verzi.

Zdroj: wccftech
reklama