reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 1060 se 3 GB bude slabší a možná budou i 14nm Pascaly

15.8.2016, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX 1060 se 3 GB bude slabší a možná budou i 14nm Pascaly
Samotná společnost NVIDIA už potvrdila, že chystaná karta GeForce GTX 1060 vybavená 3 GB paměti bude mít opravdu dle očekávání slabší GPU. Vedle toho se objevila i informace o plánovaných 14nm GPU Pascal.
Nejdříve se podívejme na zprávu, které můžeme v porovnání s tou druhou opravdu věřit. Jde o chystanou kartu NVIDIA GeForce GTX 1060, která z nějakého důvodu přijde i ve druhé verzi se slabším čipem. NVIDIA se pravděpodobně rozhodla využít označení GTX 1060 pro obě karty proto, že mezi nimi nebude tak úplně propastný rozdíl, posuďte sami.





Již prodávaná GeForce GTX 1060 se 6 GB paměti má GPU vybavené 1280 CUDA jádry na 1,7 GHz a potřebuje 6pinový napájecí konektor kvůli TDP 120 W. Zato GeForce GTX 1060 se 3 GB paměti dostane 1152 CUDA jader, která budou pracovat na stejné maximální frekvenci a TDP se přitom nezmění. Otázka stále je, jak snížení počtu CUDA jader postihlo počet TMU a ROP v čipu, ale to už je v podstatě jen detail.

Je také jasné, že 3GB verze karty bude levnější, ale zatím nevíme, o kolik. Gainward také ve svých specifikacích prozradil, že paměti GDDR5 na 3GB kartě budou pracovat na stejném taktu jako na 6GB kartě, pokud se však nejedná o nějakou specialitku jeho vlastní verze karty. To ale není pravděpodobné. Co se týče taktů GPU této karty, není jasné, jestli jde o výchozí hodnoty, neboť samotná NVIDIA krom hrubého údaje 1,7 GHz nic neuvádí.





Ještě také uvidíme, zda NVIDIA skutečně novou kartu GTX 1060 v označení odliší pouze kapacitou pamětí, když je jasné, že její GPU bude slabší. Již prodávané 6GB verze těžko přejmenuje, ale pro slabší karty má NVIDIA v zásobě ještě označení LE nebo SE, ale ta by musela vyhrabat z prachu minulosti, takže asi skutečně půjde prostě o GeForce GTX 3GB.

A jak je to se 14nm GPU Pascal? Tuto informaci přinesla agentura Reuters, dle níž Samsung získal zakázku na výrobu 14nm GPU pro NVIDII a má se jednat přímo o generaci Pascal. Produkce má začít ještě do konce tohoto roku a my se můžeme ptát, co to bude znamenat pro nás. Dá se říci, že NVIDIA může být zatím se svými 16nm GPU vyráběnými v TSMC spokojena, alespoň z našeho pohledu. Nedá se také říci, že by 14nm proces Samsungu měl dokázat vyrobit výrazně lepší GPU než 16nm FinFET+ firmy TSMC, a tak můžeme zatím usuzovat, že půjde buď o nová slabší GPU pro nástupce GeForce GTX 950, případně o mobilní čipy, nebo o posílení výroby již existujících GPU.

Zdroj: VideoCardz, Reuters
reklama