reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 900 dále zlevňují, GTX 980 je už téměř za 10 tisíc

20.6.2016, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX 900 dále zlevňují, GTX 980 je už téměř za 10 tisíc
Minulý týden začaly ceny starých GeForce GTX 900 konečně výrazně klesat a s potěšením jsme mohli sledovat, že v příštích dnech se tento propad nezastavil. Dnes už si tak můžeme pořídit GeForce GTX 980 za téměř 10.000 Kč s daní.
Od nových GeForce GTX 1070 a 1080 nemůžeme v brzké době očekávat výrazné změny v cenách, protože jde jednak o novinky a pak je jich na trhu zatím nedostatek. Nicméně recenze jsou dávno venku, lidé už vědí, za kolik je seženou a co jim tyto karty nabídnou, a tak musí jít ceny starší generace karet dolů. Už v minulém týdnu jsme zaznamenali výrazný pokles cen, který pak pokračoval, ale vypadá to, že se ceny už pomalu začínají srovnávat.





Kdo má zájem o GeForce GTX 970, má možnost si ji koupit už za cca 7500 Kč s daní, zatímco nedávno to bylo ještě alespoň 9000 Kč, ale spíše více. Zde se více než kdy jindy vyplatí hledat prodejce, kteří na vývoj na trhu reagují, neboť se jako obvykle často značně rozevírají nůžky mezi nejnižší a průměrnou cenou. Stačí se podívat na graf týkající se vývoje ceny GTX 970 od firmy ZOTAC:

Graf ceny produktu Zotac GeForce GTX 970 AMP! Edition 4GB DDR5, ZT-90110-10P poskytuje server Heureka.cz



Grafické karty GeForce GTX 980 se už pomalu dají pořídit za cenu blízkou k 10.000 Kč s daní, ale ještě je naděje, že trošku klesnou, i když ceny už pravděpodobně našly své nové prozatimní dno a lze očekávat, že teď už budou spíše jen reagovat ti pomalejší prodejci, jimž se do slev moc nechce. To samé platí pro GeForce GTX 980 Ti, v jejichž případě je cenový pokles z hlediska absolutní částky nejvýraznější. Takovou kartu můžeme v nereferenční verzi běžně pořídit za 13.500 Kč, zatímco před pár týdny to ještě bylo třeba 18.000 Kč, ale to neplatí pro všechny modely. Vzhledem k tomu, že kartě GTX 980 Ti by se měla zhruba vyrovnat nová GTX 1070, která bude k dispozici za podobnou cenu, lze očekávat, že ceny starých karet už příliš klesat nebudou.

Co se týče ještě slabších GeForce, pak 2GB modely GTX 960 zlevňují už dlouhodobě, což má spojitost spíše s tím, že samotná NVIDIA preferuje prodej 4GB verzí. I jejich ceny ale v posledních týdnech klesly přinejlepším o několik stokorun a někdy ani to ne, takže se nedá říci, že by nižší ceny výkonných karet tlačily dolů i ceny těch slabších.

reklama