reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX TITAN P: 150 % výkonu GTX 1080 snad již v srpnu

6.7.2016, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX TITAN P: 150 % výkonu GTX 1080 snad již v srpnu
Po nových čistě herních GeForce GTX 1080 a 1070 můžeme očekávat také nástup nového modelu TITAN, který je označován jako TITAN P. Nabídnout by měl o polovinu vyšší výkon než karta GTX 1080 a očekáván je v srpnu.
NVIDIA má v současné době pilně pracovat na nových kartách GeForce a Quadro, které budou založeny na grafických jádrech GP100 a GP102. Nás může zajímat především nástupce starého TITANu, který má dostat označení TITAN P a slibuje pořádnou porci výkonu navíc. Pak ještě můžeme očekávat nástup nové GeForce GTX 1080 Ti, ale o té se zprávy zatím nezmiňují. Co se týče rozdílu mezi GP100 a GP102, ten by měl být pouze v tom, že první využívá rozhraní NVLink, a je tak určeno pro profesionální řešení spojující více GPU, zatímco GP102 spoléhá na PCI Express. Jinak jde z hlediska výkonu o stejně dobře vybavená GPU.





Když NVIDIA už u předchozí generace spojila nástup TITAN X s profesionální Quadro M6000, které byly založeny na stejném jádru GM200 a měly velice podobný design. Rozdíl byl ten, že Quadro potřebuje jediný 8pinový konektor PCIe a má TDP 225 W, zatímco TITAN X potřebuje 8 + 6 pinů a má 250W TDP. Lze tak očekávat, že něco podobného NVIDIA předvede i nyní.

TITAN P by také měla být první karta pro klasická PC, která využije paměti HBM2. Udává se kapacita 12 nebo 16 GB a zapotřebí bude vysoká propustnost, pokud má NVIDIA docílit opravdu o 50 % vyššího výkonu oproti GTX 1080, která je už sama oproti TITAN X o 25 - 30 % rychlejší. Výhodou HBM2 budou také nižší nároky na energii oproti GDDR5/GDDR5X, takže ušetřené watty budou moci putovat právě do GPU. Paměti HBM2 jsou v produkci již od ledna a NVIDIA je již použila na nejnovějších akcelerátorech Tesla. Byla také první, která využila paměti GDDR5X, zatímco AMD i na Polarisech stále využívá GDDR5. Nyní to vypadá, že bude také první, kdo využije na spotřebitelských kartách paměti HBM2. TITAN P sice budou drahé, ale to je samo o sobě nepasuje na profesionální řešení, maximálně tak na karty pro pracovní stanice.

Zdroj: wccftech
reklama