reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 3060 LHR s novým omezovačem otestována, funguje trošku jinak

28.5.2021, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 3060 LHR s novým omezovačem otestována, funguje trošku jinak
Na trh se již dostaly nové grafické karty GeForce RTX 3060 vybavené čipy GA106-302, které tak můžeme označit za LiteLow/ Hash Rate (LHR) edici. Jaký je jejich výkon v těžbě Etherea a změnilo se něco oproti původní verzi? 
GeForce RTX 3060 už původně přišly na trh vybavené omezovačem výkonu těžby Etherea, ovšem poté unikly ovladače, které dané omezení neobsahovaly a NVIDIA mohla začít znovu. Tentokrát to ale vzala z gruntu a připravila si LHR verze celého spektra karet GeForce Ampere snad až na RTX 3090, která je prý kvůli své vysoké ceně pro těžaře už tak málo zajímavá. Hráči tak mohou doufat, že nyní se už žádné ovladače bez omezovače výkonu neobjeví. 
 
 
Server Expreview se dostal k nové LHR verzi karty GeForce RTX 3060, která tedy nese už čip GA106-302. Ten je sice v podstatě stejný jako GA106-300, ale jde právě o jeho nové PCI Device ID, jež znemožní využití nových karet se starými ovladači. Jedná se tu konkrétně o kartu ZOTAC RTX 3060 LHR Apocalypse GOC (Gaming OC), která byla připravena exkluzivně pro čínský trh. 
 
Co se týče syntetických i praktických herních testů, není tu žádný rozdíl mezi novou kartou a starým modelem s GA106-300, což se očekávalo, ale je dobré to mít potvrzeno. 
 
Pokud jde ale o výkon v těžbě Etherea, zde bylo možné, že NVIDIA přece jen provede nějaké změny a ty se skutečně projevily. Původní verze karet GeForce RTX 3060 začínají těžit Ethereum s plným výkonem a až po několika minutách se aktivuje omezení a hashrate spadne přibližně na polovinu. Nové verze ale začne ihned těžit se sníženým výkonem, a to mezi 20 a 22 MH/s při 120W spotřebě. 
 
 
Výkon a spotřebu bude pochopitelně ještě možné vyladit úpravou taktů a napájecího limitu, ale tomu se už na Expreview nevěnovali. Omezovač přitom sráží výkon RTX 3060 LHR na stejnou úroveň jako u původní verze a zda jde pouze o těžbu Etherea, nebo i o jiné kryptoměny, to se zatím nedozvíme, ale na rozšíření v tomto ohledu nelze sázet. 


reklama