reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce RTX 3090 Ti v testech: nejlepší výkon, ale ta spotřeba

30.3.2022, Jan Vítek, aktualita
GeForce RTX 3090 Ti v testech: nejlepší výkon, ale ta spotřeba
NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti už je oficiálně na trhu a nyní se můžeme podívat i na recenze, jichž je méně než obvykle, ale i tak je z čeho vybírat. Co tedy předvádí nový absolutní desktopový hi-end? 
NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti nás už před svým uvedením na trh neměla v podstatě čím překvapit. Její specifikace byly známy už dříve a vypadalo to, že i přes výrazné zvýšení spotřeby už výkon příliš neporoste. 
 
 
NVIDIA tu prostě použila plné GPU GA102, které nabízí i nejlepší model z profesionální řady RTX A, dosáhla díky rychlejším GDDR6X už téměř plného 1 TB/s a dostala takt GPU ze 1695 MHz (RTX 3090) na 1860 MHz, přičemž řada AIB výrobců jde i výrazně nad 1900 MHz. To ovšem za cenu podstatně zvýšené spotřeby, která narostla alespoň o 100 W a v případě přetaktovaných modelů i více. Reálné takty ale mohou být i mnohem vyšší, a to právě i přes 2000 MHz, pokud se zajistí kvalitní chlazení. 
 
Jak jsou na tom výkonné AIB modely jako EVGA GeForce RTX 3090 Ti FTW3 Ultra v testu TPU
 
 
Nová RTX 3090 Ti se oproti RTX 3090 ukázala jako výrazně výkonnější karta zvláště ve vyšších rozlišeních. V případě Ultra HD už dokázala nabídnout v průměru téměř o 12 FPS navíc, což není vůbec špatné a rozhodně se nedá říci, že by NVIDIA z nové karty už jen zoufale a marně mačkala poslední zbytky výkonu. Na druhou stranu je stále pravda, že si za takový výkon značně připlatíme, ať už v rámci samotné pořizovací ceny, nebo v ceně provozu. Jde tu také jen o jeden test, přičemž v jiných se takové rozdíly ukázat nemusí.
 
RTX 3090 Ti je totiž jedna z nejhorších či vůbec nejhorší moderní karta z hlediska poměru výkonu a ceny (pokud počítáme reálné, ne doporučené částky), i když právě v případě rozlišení Ultra HD je na tom už velice podobně jako RTX 3090. A pak je tu samotná spotřeba.
 
 
Server TPU je ve svých testech schopen přesně měřit spotřebu samotné karty, která se při hraní dostala i výrazně nad 500 W, i když průměr je pochopitelně nižší. I tak jde ale o cca 480 W (špičky až 560 W), zatímco RTX 3090 se reálně pohybuje těsně nad hranicí 350 W. Jde tak v podstatě o půl kilowattu ztrátového tepla, a to v případě celého PC ani nepočítáme teplo od procesoru a v takovém případě výrazně přispěje také napájecí zdroj, a to až kolem 100 W i při vysoké účinnosti. 
 
Na TPU byly otestovány i další karty RTX 3090 Ti, dále tu máme model od Inno3D na HardwareLuxx, kde si všímali i výkonu v těžbě Etherea. RTX 3090 Ti evidentně nemá LHR omezení, neboť dokázala poskytnout bez jakýchkoliv optimalizací přes 112 MH/s v Ethash. Tato karta by jinak měla zvládnout alespoň 135 MH/s a rozhodně při nižší než 450W spotřebě. 
 
Guru3D si zase všímá výkonu GPGPU, kde nám RTX 3090 Ti nabídne podobný výkonnostní skok jako RTX 3090 oproti RTX 3080 Ti. A nakonec se můžeme podívat na test od Igor's Lab, kde se na kartu MSI GeForce RTX 3090 Ti SUPRIM X 24 GB podívali také okem infračervené kamery a pečlivě měřili její teploty. Dozvíme se, že pokud bude zajištěno kvalitní chlazení, můžeme očekávat při hraní i stabilní turbo frekvence GPU přes 2000 MHz. 


reklama