reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce TITAN II má pracovat i s pasivním chlazením

15.1.2015, Jan Vítek, aktualita
GeForce TITAN II má pracovat i s pasivním chlazením
Již několik měsíců se mluví o tom, že si NVIDIA chystá vedle mainstreamové GeForce GTX 960 také novou GTX TITAN. O té se mluví jako o TITAN II či TITAN X, což je celkem nepodstatné. Jak to ale bude s jejím chlazením?
Nová generace výkonných GeForce GTX 970 a GTX 980 zaujala veřejnost také svou umírněnou spotřebou, která je klidovém režimu tak nízká, že někteří výrobci umožnili, aby karty vypnuly své ventilátory, a byly tak chlazeny pouze pasivně. Takové modely má v nabídce například Asus, MSI či Palit. NVIDIA však takovou funkci oficiálně nenabízí, ovšem nechce před ní strkat hlavu do písku jen proto, že s ní nepřišla sama. Firma tak plánuje standardizovat tuto funkci a poprvé ji nabídnout už u nových karet GeForce GTX TITAN II či TITAN X.





Tato karta přitom již měla v podobě vzorků kolovat po světě již v listopadu, kdy se objevily i první informace o GeForce GTX 960. Její vypuštění ale můžeme očekávat každým dnem, protože se na internet dostaly už její fotografie, podrobnější specifikace i první benchmarky, což se o novém TITANu říci nedá.

AIC (Add-in-Board) partneři firmy NVIDIA však u rodiny karet TITAN doposud neměli možnost vyrábět vlastní upravené verze, na čemž se asi nic nemění. Možná i proto se NVIDIA rozhodla, že funkci pasivního chlazení zařadí do možností karet sama. A na rozdíl od výrobců karet, kteří využívají speciální kontroler snímající teplotu čipu, dle níž i aktuální zátěže se pak ventilátory případně zastaví, NVIDIA chce k tomuto řízení využít pouze upravené ovladače. Ty umožní, aby si uživatel vybral, zda se mají ventilátory karty v nízké zátěži vypnout, nebo pouze zpomalit na minimum.

Půjde tedy o softwarové úpravy, díky nimž bychom mohli od výrobců karet získat možnost si s křivkami pro nastavení rychlosti ventilátorů dále pohrát a nastavit si třeba libovolnou prahovou hodnotu teploty pro přechod do režimu pasivního chlazení.

Zdroj: techPowerUp
reklama