reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gelsinger chystá odpověď pro AMD a hodlá zaútočit na NVIDII

6.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Gelsinger chystá odpověď pro AMD a hodlá zaútočit na NVIDII
Těžko bychom našli lepší dobu pro vstup dalšího výrobce na trh s grafickými kartami. Dá se sice říci, že už včera bylo pozdě, ale vypadá to, že nedostatek grafik nám bohužel ještě vydrží. Co na to CEO Intelu?
Na začátku léta nám ceny grafických karet výrazně klesly, ale bohužel se nedostaly ani na dohled k doporučeným částkám a vypadá to, že nyní bude opět hůř. Situaci by mohlo výrazně a skokově zlepšit leda to, kdyby těžba Etherea nyní skončila a měna přešla na koncept Proof of Stake, nicméně kdy se tak stane, to stále není jasné a také je otázka, zda by se pro těžaře velice rychle neobjevila nějaká náhrada, kde by mohli uplatnit svůj hardware. Jak jsme se totiž mohli letos přesvědčit, dokáží být velice pohotoví a přizpůsobiví.
 
 
Vypadá to tak, že Intel na začátku příštího roku se svými grafikami vstoupí na trh stále lačnící po grafických kartách a Pat Gelsinger, CEO Intelu, v rozhovoru s finančním analytikem Pierrem Ferraguem uvedl, že v tomto ohledu bude Intel moci vůbec poprvé vyvinout pořádný tlak i na NVIDII. Tím Gelsinger samozřejmě nemyslí jen herní Xe-HPG, ale také GPU akcelerátory. 
 
Na otázku, zda si Intel chystá svůj "Zenový moment" v odkazu na velice úspěšný nástup AMD a jeho procesorové architektury, jsme se dozvěděli, že takových bude dokonce několik a začne se novou architekturou procesorů Alder Lake, což je pochopitelně především hybridní spojení slabších a silnějších jader. Gelsinger přiznal, že Intel na tom v poslední době nebyl nejlépe a o to více se bude muset v příštích letech snažit, přičemž potrvá ještě 3 až 4 roky, než se dostane opět do vedoucí pozice. Další zásadní novinky s velkým potenciálem se pak budou týkat nové architektury IPU, chytrých NIC a obecně chytrých sítí.
 
Intel se také chystá zásadním způsobem proměnit svou nabídku v rámci zakázkové výroby čipů, kterou přinese nová výrobní strategie IDM 2.0 v rámci divize Intel Foundry Services (IFS). Ta bude moci fungovat prostě jako GloFo či TSMC a tvořit čipy dle návrhu klienta, ovšem Intel také bude nabízet tvorbu čipů založených na jádrech x86 či jiných vlastních architekturách. Gelsinger také prozradil, že se ozvalo již cca sto potenciálních zákazníků divize IFS, z nichž asi třetina měla zájem o SoC založená na jádrech x86. Ti si tak dle příkladu předloženého Gelsingerem budou moci nechat vyrobit třeba vlastní verzi procesoru Xeon v určité konfiguraci s přimíchanými speciálními síťovými funkcemi, atp. Jde zkrátka o velice podobnou nabídku, díky níž může AMD tvořit i SoC pro konzole firem Sony, Microsoft a dalších, ovšem s tím rozdílem, že Intel nabídne i vlastní výrobní kapacity.
 
Budoucnost výroby Intelu tak skutečně vypadá velice odlišně od přítomnosti. Bude především flexibilní a velice rozmanitá nejen díky nové nabídce kapacit i technologií pro ostatní firmy, ale i díky využití cizích kapacit samotným Intelem pro jeho zásadní produkty. Začne se ostatně právě už v rámci grafik Alchemist (Xe-HPG), v jejichž případě máme už potvrzen 6nm proces firmy TSMC a v příštích letech to jistě bude i její 3nm proces, který bude pro Intel velice důležitý.  
 
Zdroj: THW, VideoCardz


reklama