reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte H170-Gaming 3 DDR3: Skylake levně

8.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte H170-Gaming 3 DDR3: Skylake levně
Společnost Gigabyte zařazuje do své nabídky desku GA-H170-Gaming 3 DDR3 s rozumnou cenou, z jejíhož názvu už můžeme jasně poznat, že je určena ještě pro starší, ale stále velice aktuální typ pamětí, s nimiž se někteří uživatele nebudou chtít rozloučit.
Však pokud máme ve svém počítači výkonné moduly DDR3, které nás stály citelnou částku, je logické, že budeme hledat cesty, jak je i nadále využít. Však procesory Intel Skylake vedle pamětí DDR4 podporují také DDR3, takže koupě desky s DDR3 DIMM je cestou, jak při upgradu ušetřit. Stejně tak ne každý potřebuje desku vybavenou nejlepší čipovou sadou řady Intel 100 Series, čili Z170. Její výhodou je možnost přetaktování procesoru (k tomu je zapotřebí ještě model Core i7-6700K či Core i5-6600K), podpora zapojení více karet pomocí rozdělení PCIe linek procesoru a také plný počet 20 linek PCIe 3.0 v čipové sadě. H170 nepodporuje přetaktování, rozdělení PCIe linek procesoru mezi dvě či tři karty a má "pouze" 16 linek PCIe 3.0, ale to není překážka na cestě k vytvoření dostatečně silné herní sestavy. Nemožnost rozdělit linky procesoru mezi více karet tedy vypadá spíše jako umělé omezení nižších čipových sad, neboť ty s tím v podstatě nemají nic společného.





Základná desku s označením GA-H170-Gaming 3 DDR3 některé servery označují jako H170-Gaming 3 D3, takže rozdíl mezi nimi nehledejte, jde jen o chybné označení stejné desky. Připravena je tedy se socketem LGA 1151 pro procesory Skylake, jež budou mít k dispozici 7fázové napájení, které musí na nepřetaktovaný Skylake s přehledem stačit.





Deska má dále k dispozici čtyř sloty pro DDR3 DIMM a také dva sloty PCI Express 3.0 x16. Na procesor je však napojen pouze jeden z nich, zatímco druhý je napojen na čipovou sadu, která má pro něj vyhrazeny 4 linky PCI Express 3.0. Pak tu jsou ještě dva PCI Express 3.0 x1 a dva PCI. Moderní SSD budeme moci napojit na dva M.2 s propustností 32 Gb/s a pak tu jsou ještě SATA Express 16 Gb/s rovněž ve dvou exemplářích, čili tato sestava si vezme dalších 12 linek PCI Express 3.0, čili je zřejmé, že některé budou muset být sdíleny, neboť se všemi sloty a porty by bylo zapotřebí 18 linek. Sdíleny také budou porty SATA 6 Gbps, jichž tu je dohromady šest, a čtyři tedy tvoří rozhraní SATA Express.

Nabídka USB čítá osm USB 3.0 (čtyři na headerech) a pak tu máme HDMI, DVI a D-Sub. Na desce také vidíme, že Gigabyte použil audio Amp-Up s jistým kodekem s odstupem signálu od šumu 115 dB (čili to bude Realtek ALC1150) a starší síťový čip Killer E2200. Na nabídce obrazových konektorů mohl možná ubrat, však jestli tuto desku nabízí jako herní, dá se předpokládat, že majitel nevyužije integrovanou grafiku v procesoru. Mezi specialitky pak patří možnost výměny operačního zesilovače, ale ta je dána v podstatě pouze tím, že ten není napevno připájen, ale je zasunut do patice. Potěší také dva UEFI BIOSy a cena, která se má pohybovat mírně nad 100 USD. Uvidíme tedy, zda bude levnější než model Gigabyte GA-H170-Gaming 3, který je vybaven sloty DDR4 a stojí kolem 3500 Kč s DPH.

Zdroj: TZ Gigabyte
reklama