reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Nan-Ping: odtud je možná i vaše deska

18.6.2014, Jan Vítek, článek
Gigabyte Nan-Ping: odtud je možná i vaše deska
Dnes se vydáme na virtuální prohlídku továrny Gigabyte v tchaj-wanské Nan-Ping, kde se vyrábí moderní základní desky a nově probíhá i týdenní testování modelů Black Edition. Pojďte tedy s námi.
Společnost Gigabyte pravidelně pořádá prohlídky své továrny ve čtvrti Nan-Ping, která se nachází na okraji hlavního města Tchaj-wanu, Taipei. Činí tak zpravidla při příležitosti konání známého počítačového veletrhu Computex, kde Gigabyte hraje hlavní roli, neboť se tento veletrh odehrává na jeho dvorku. Nyní jsme se mohli na prohlídku zmíněné továrny vydat i my společně s desítkami dalších zájemců. Jízda z centra Taipei, přímo od dominanty širokého okolí, mrakodrapu Taipei 101, trvá asi tři čtvrtě hodiny.





Autobus nás zaveze přímo před bránu továrny, do níž vzhledem k dešti přímo vstupujeme, aby nás ihned upoutal tolikrát fotografovaný model, jenž nám pro zpodobnění poslouží jako náhrada vlastního objektu. Model je vyroben především z různých konektorů, slotů a také chladičů a pokud mohu soudit, je poměrně věrný. Příznivci garbage artu mají jistě radost.




- klikněte pro zvětšení -


Dále už je na řadě vstup do srdce samotné továrny, před čímž si ještě musíme na boty nasadit návleky jako v nemocnici a také se nechat ofouknout od nečistot ve speciální komoře, či "vzduchové sprše". Vydáme se výtahem nahoru, a to jednak proto, že tam je konferenční místnost, kde nejdříve proběhne jakýsi briefing, ale také proto, že pak budeme postupovat po patrech dolů. Jak ukazuje následující obrázek, výroba začíná v nejvyšších patrech a postupuje až do druhého, kde probíhá balení hotových produktů.





My však nenavštívíme všechna patra. Podíváme se do sedmého, kde probíhá SMT, následně do pátého (DIP a finální testování) a nakonec do druhého, kde se desky balí do krabic. A co to všechno znamená?





SMT (Surface-mount technology) je víceméně automatizovaný proces, v němž se na základní desky ve speciálních strojích pájí SMD součástky, ať už jde o prosté kondenzátory nebo čipovou sadu. Tyto součástky pochopitelně nelze na výrobní lince montovat ručně. Následně jsou desky v této fázi testovány, zda je vše na svém místě a dobře připájeno. Aktuálně má Gigabyte v provozu 10 SMT linek pro výrobu základních desek, serverového hardwaru a grafických karet.

DIP (název dle typu pouzdra - Dual In-line Package) již využívá obratnosti lidských rukou, které do desek zasunují různé sloty, konektory, velké kondenzátory, procesorový socket, cívky, piny, atd. Zkrátka vše s vývody, jež projdou celým plošným spojem, po čemž se pomocí technologie Wave Soldering součástky zespoda připájí. Princip Wave Soldering odpovídá svému názvu. V podstatě jde o vlnu pájky, která zespoda olízne procházející desku. Linek DIP je nyní v provozu celkem šest, a to čtyři pro základní desky, jedna pro servery a jedna pro grafické karty. To dává továrně v Nan-Ping měsíční výrobní kapacitu 250 tisíc základních desek, 50 tisíc grafických karet a 5 tisíc serverů.

Finální testování je proces, při němž se všechny součásti desky vyzkouší, zda fungují správně, takže jde o nezbytnou výstupní kontrolu funkčnosti. Tu Gigabyte nedávno rozšířil o celotýdenní testování v náročných podmínkách, kterým procházejí všechny modely Black Edition. Jedním z takových je i model Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK, který jsme nedávno měli v recenzi. Linky pro testování jsou v Nan-Ping v provozu čtyři.

A nakonec je tu balení, čili ten nejméně náročný proces výroby, při němž se do předem připravených krabic zabalí samotná deska i veškeré příslušenství. To se však v této továrně nevyrábí a dle toho, co jsme se dozvěděli, se v ní nevyrábí ani samotné plošné spoje, čili PCB. Podíváme se tedy na osazování desek, testování a balení, které probíhá na dvou linkách.

Zde bych se ještě rád omluvil za některé fotografie, které nejsou tak ostré či kvalitní, jak bych si přál. Exkurze přeci jen nebyla tak dlouhá, abychom mohli na jednom místě déle okounět, klást dotazy a čekat na dokonalý záběr. Spíše probíhala za neustálého pohybu.
reklama