reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Nan-Ping: odtud je možná i vaše deska

18.6.2014, Jan Vítek, článek
Gigabyte Nan-Ping: odtud je možná i vaše deska
Dnes se vydáme na virtuální prohlídku továrny Gigabyte v tchaj-wanské Nan-Ping, kde se vyrábí moderní základní desky a nově probíhá i týdenní testování modelů Black Edition. Pojďte tedy s námi.

DIP - ruční osazování desky


Ruční osazování desek pomocí komponentů DIP, které se pájí z druhé strany, je z technologického hlediska oproti SMT jen legrace. V podstatě jde jen o to, že desky projíždí po dlouhé lince a hbité ruce pracovnic Gigabytu do nich zasunují různé konektory, porty, sloty, cívky, velké kondenzátory, headery, apod. Na této lince pracují pouze ženy, které mají jednou za dvě hodiny krátkou přestávku. A právě ženy jsou zde prý zaměstnány proto, že jsou při osazování komponent pečlivější a spolehlivější než muži.




právě jedeme GA-H81M-HD3, nezapomeňte na socket - klikněte pro zvětšení -


I tak jde ale o práci, kterou by s přiloženým návodem či vzorově osazenou základní deskou zvládl snad každý, a to ihned. Jde jen o to, abychom se danou součástkou, respektive jejími piny, trefily do otvorů v základní desce.




zásoby součástek mají hned za sebou - klikněte pro zvětšení -


Nicméně díky praxi si pracovnice vyvinuly při osazování obdivuhodnou zručnost, a tak tato práce v jejich podání vypadá jako ta nejjednodušší věc na světě. To s sebou nutně přinese ale také stereotyp, nudu a následně i prostor pro chyby, takže každá z nich může pracovat na kterékoliv pozici na dané lince, a také že se na nich pravidelně střídají. Práce je sice ve své podstatě pořád stejná, ale společně s měnícími se typy základních desek to přinese alespoň nějaké ozvláštnění.




osazování cívek (SFC) - klikněte pro zvětšení -


V případě problémů je ale možné linku na chvíli zastavit a vyřešit případný problém, i když to se dle vyjádření zástupce Gigabytu pochopitelně téměř nestává. V této části linky se musí naposledy ještě zkontrolovat, že všechny zasunuté komponenty sedí, tedy doléhají těsně k desce, neboť poté následuje pájení, či tzv. Wave Soldering. Jak už jsme řekli, jde o to, že deska projede nad vlnou roztavené pájky, která ji olízne zespoda, přichytí se ke kontaktům a najednou připájí všechny DIP komponenty.




dělení výrobní linky - klikněte pro zvětšení -


V jistém místě se linka rozděluje, a to nejspíše proto, že následuje podrobné zkoumání desek, jejich očištění po pájení či případné drobné opravy a také osazování samotného socketu, tedy kovového mechanismu, který přitiskne procesor ke kontaktním pinům. To pochopitelně vyžaduje více pozornosti i času než prosté zasunutí několika součástek do desky.




osazování socketu - klikněte pro zvětšení -


Toto je jeden z posledních kroků při výrobě samotné desky, na níž dle pohledu chybí už jen chladiče a baterie udržující paměť BIOSu. Před dalším ICT (Integrated Chip Tester) jsou tedy doplněny tyto poslední součásti desky a může započít předposlední fáze výroby.




zásoby součástek - klikněte pro zvětšení -




Testování desek Gigabyte


Poslední vizuální kontrola usazených komponent a můžeme pomalu přikročit k testování desky, ale zde ne již správného pájení či kompletní výbavy, ale funkčnosti.




vizuální kontrola - klikněte pro zvětšení -


Desky v této fázi prochází jednotlivými jednoduchými kroky, jako je testování samotných portů, zde na obrázku SATA portů.




testování SATA portů - klikněte pro zvětšení -


Pak tu jsou ale také dlouhé již nepohyblivé linky, kde jsou desky osazeny procesorem, pamětí, kartami a jinými komponentami a vyzkoušeny přímo v operačním systému.




15 let starý systém stále stačí - klikněte pro zvětšení -


Zaměstnanci však nemusí komponenty zapojovat tak jako my doma, tedy postupně a ručně. Mají totiž k dispozici tzv. Function Boxes, čili zařízení, na nichž jsou v rámu připraveny a připevněny veškeré potřebné komponenty. Ty se najednou spustí dolů na základní desku, takže tímto způsobem se může zakrátko otestovat funkčnost veškerých jejích součástí. Proběhne zde i klasické zahoření, neboli burn-in.




Function Boxes - klikněte pro zvětšení -


Jeden pracovník tedy snadno zvládne obsloužit několik testovacích systémů a my se v další kapitole podíváme ještě na novinku, a sice sedmidenní zahoření základních desek zbrusu nové řady Black Edition.




příklad staršího systému testování desek - klikněte pro zvětšení -
reklama