reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte ohlásil dvě desky a AM1 pro nová APU

9.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte ohlásil dvě desky a AM1 pro nová APU
Dnes odpoledne AMD oficiálně představí svou novou platformu založenou na socketu AM1, který je určen pro slabší, ale energeticky nenáročná APU Kabini. Gigabyte tak nemůže chybět mezi výrobci příslušných základních desek.
Gigabyte si připravil konkrétně dvě základní desky GA-AM1M-S2P a GA-AM1M-S2H, které jsou obě formátu Micro-ATX a mají velmi podobná PCB. Už na první pohled ale můžeme vidět jisté rozdíly, které se týkají především nabídky různých rozhraní. Obě desky ale patří do rodiny Ultra Durable 4 Plus a jsou také vybaveny RTC Clock IC. To zajistí, aby uživatel neztratil nastavení BIOSu, neboť jeho CMOS je integrováno v samotném APU, které po vyjmutí ze socketu ztratí napájení z baterie na desce.




GA-AM1M-S2P


Obě desky jsou také vybaveny kondenzátory s pevným dielektrikem a Low RDS(on) MOSFETy s dlouhou životností. Procesory jsou dle vzhledu desek napájeny dvoufázově, což je u desek s AM1 standard. Pak tu máme také DualBIOS, čili hlavní BIOS a záložní BIOS, který je tu pro všechny případy a uplatní se třeba při chybné aktualizaci nebo útoku malwaru.




GA-AM1M-S2H


Dále Gigabyte mluví o ochraně USB portů a LAN portů před elektrostatickými výboji a pak už jsou uváděny vlastnosti APU Kabini, čili čtyři procesorová jádra plus integrované grafické jádro Radeon R3, podpora rozlišení 4K, Windows 8.1, API Mantle a DirectX 11.2. Krom toho Kabini také nativně podporují rozhraní USB 3.0 a SATA 6 Gbps, ovšem vybaveny jsou pouze dvěma porty, což platí pro obě rozhraní. Další porty ale mohou být přidány s využitím dodatečných kontrolerů, ale toho Gigabyte nevyužil.

Model GA-AM1M-S2P má na zadní straně poněkud postarší výbavu, do níž patří dva PS/2, sériový i paralelní port, D-Sub, dva USB 3.0 i 2.0, Ethernet a tři audio konektory. Na sobě pak nese jeden PCI Express x16 (má však čtyři linky) a PCI Express x1 plus jeden PCI. Gigabyte GA-AM1M-S2H pak má vzadu podobnou výbavu, akorát namísto sériového a paralelního portu má HDMI. Slot PCI pak vyměnila za další PCI Express x1.

Na trhu se již objevila deska GA-AM1M-S2P, a to s cenou 750 - 800 Kč s daní. Druhá by pak měla nabídnout v podstatě stejnou cenu.

Zdroj: techPowerUp
reklama