reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte předhonil Asus v prodejích desek a je první

2.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte předhonil Asus v prodejích desek a je první
Společnosti Gigabyte se dle nejnovějších údajů o prodejích základních desek podařilo obsadit první místo mezi světovými výrobci. Ovšem nedá se říci, že by mohla být spokojena, neboť s celkovými prodeji to ani tak nevypadá dobře.
Server Digitimes přinesl první informace týkající se prodejů základních desek za první letošní kvartál, který sotva skončil. Asustek byl doposud největším výrobcem základních desek, ovšem zatímco se společnosti Gigabyte podařilo na trh dodat 4,7 až 4,8 milionů kusů, v jeho případě to bude kolem 4,5 milionu. S odstupem tu pak máme společnosti MSI a ASRock, od nichž se očekává cca 1,4 až 1,6 milionů dodaných desek.




Gigabyte B85M-D3H: jedna z nejprodávanějších desek v České republice


Ovšem co se týče celkových čísel, pak žádný z výrobců desek nemůže být spokojen a může za to opět klesající poptávka po nových PC. Výsledky za první kvartál mají předznamenat celkově neuspokojivý rok 2015, v jehož průběhu mají největší výrobci desek zaznamenat výrazně menší prodeje desek a nejspíše nedosáhnou svého cíle 20 milionů kusů.

Může za to, jak jinak, slabá poptávka po nových počítačích PC, která se tedy projevila už v prvním kvartálu a tu opět způsobují tablety a chytré telefony, jež řadě uživatelů prostě stačí. Ti tak nemají potřebu kupovat nové PC. V Evropě se navíc přidala snižující se hodnota eura, k němuž má naše koruna velmi blízko, a tak i my můžeme smutně koukat na velmi silný dolar. V Číně se zase projevuje nasycení trhu, kvůli němuž se naskladněné zásoby vyprazdňují jen pomalu, což se logicky projevuje na objednávkách.

Společnosti ASRock a MSI už dle Digitimes prý přistoupily ke změnám ve své obchodní strategii. ASRock se chce více věnovat podnikovým řešením a vyvíjet produkty pro serverový IPC trh, zatímco MSI zase bude více sázet na své známé herní notebooky.

Zdroj: Digitimes
reklama