reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte ukázal své první desky pro Skylake

1.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte ukázal své první desky pro Skylake
Tento týden bude na hardwarové novinky velmi bohatý. Již zítra začne Computex, na němž se představí mimo jiné také základní desky pro Skylake a možná se dočkáme také představení nových Radeonů. Nyní ale k základním deskám.
Můžeme tedy očekávat novinky především od čtyř hlavních výrobců, firem Gigabyte, Asus, MSI a ASRock. Půjde o celé řady desek s čipovými sadami Intel 100 Series "Sunrise Point", které po přestávce v podobě Intel 9 Series "Wildcat Point" zahrnující pouze verze Z97 a H97 přijdou opět v plné síle. Na výběr tak bude mezi šesti verzemi čipových sad, a to Z170, Q170, Q150, H170, H110 a B150. Ty se navíc budou mezi sebou značně lišit. Všechny tedy budou podporovat novou verzi sběrnice DMI 3.0, která oproti DMI 2.0 nabídne téměř dvojnásobnou propustnost, a to 7,9 GB/s. Podporovat také už budou rozhraní PCI Express verze 3.0, a to s až 20 linkami (nebo také jen osmi u B150), zatímco generace 9 Series a předchozí podporovaly jen PCI Express 2.0. Nicméně i když bude dostupných celých 20 linek PCIe (teoreticky až 20 GB/s), platit bude omezení dané propustností sběrnice DMI 3.0.





Podívejme se ale už na konkrétní produkty. Gigabyte Z170-HD3 bude dle zdroje aktuality patřit mezi základní modely s Intel Z170, přičemž ukazuje své sedmifázové napájení, což je tedy neobvyklý počet, ale třeba je tu někde pod chladičem ještě jedna cívka a příslušné MOSFETy. A mimochodem, vypadá to, že chlazení MOSFETů se zase zmenšilo, a ty tam jsou obrovské chladiče s heatpipe, které známe z minulosti, však níže popsaná základní deska nemá čtyři své MOSFEty chlazeny vůbec. Uvidíme ale, co předvedou nové hi-end desky.

Design desek se oproti tomu, co známe dnes, nijak nezměnil. Ovšem i když zdroj mluví v podstatě o low-endu, obě ukázané desky jsou určeny pro paměti DDR4, které jsou stále dražší než DDR3. Na druhou stranu, rozdíly už nejsou tak velké a dá se očekávat, že s nástupem nové generace procesorů Intel půjde poptávka po DDR4 nahoru, stejně jako produkce, a to bude mít vliv na ceny.

Skylake budou stejně jako Haswell a předchozí Core přistupovat k pamětem pomocí dvou kanálů. Z170-HD3 nabídne ještě jeden PCI-Express 3.0 x16 a další je dle zdroje zprávy typu PCI-Express 2.0 x16 se čtyřmi linkami napojený na čipset, což je ale v rozporu se specifikacemi čipové sady, která má podporovat PCI Express 3.0. Co se týče slotu M.2 pro SSD, ten již evidentně podporuje PCIe 3.0, a to čtyři linky, neboť nabízí propustnost 32 Gb/s. I tato nová deska nabídne vedle SATA 6 Gb/s rozhraní SATA Express (dle zprávy s propustností 16 Gb/s), takže budeme sledovat, zda se na Computexu konečně neobjeví i příslušná úložná zařízení. Nakonec můžeme zmínit, že mezi zadní konektory patří D-Sub, dual-link DVI a HDMI 2.0, šest USB 3.0, gigabitový Ethernet (Realtek) a osmikanálové audio.





Gigabyte B150M-D3H patří mezi modely formátu Micro ATX a založena bude na čipsetu B150, tedy na tom nejjednodušším z nové řady 100 Series. Očekává se, že taková deska přijde na cenu pod 100 USD. Nabídne nám 6fázové napájení a také sloty DDR4 (až 2666 MHz). Když tedy i takováto deska bude využívat DDR4, tak by mě osobně zajímalo, kde se tedy uplatní DDR3 a zda vůbec.

Deska dále obsahuje dva PCI Express x16 a dva PCI, přičemž i zde má být jeden PCIe 3.0 a jeden PCIe 2.0 se čtyřmi linkami. Slot M.2 se od předchozího modelu neliší a i zde je SATA Express 16 Gb/s, D-Sub, DVI, HDMI, šest USB 3.0, Gb Ethernet a 8kanálové audio.

Zdroj: techPowerUp
reklama