reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte uvádí levnou Z97-HD3P

7.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte uvádí levnou Z97-HD3P
Pokud máte zájem o levnou základní desku formátu ATX, která je vybavena čipovou sadou Intel Z97, můžete se podívat na čerstvý model Gigabyte Z97-HD3P. Co nám tedy tato novinka pro procesory Haswell nabídne?
Gigabyte Z97-HD3P je tedy základním modelem se socketem LGA 1150 a čipovou sadou Intel Z97 Express a je vidět už na první pohled, že nepůjde o drahý model. Gigabyte mohl ušetřit i na jejím PCB, které má na šířku pouze 190 mm, přičemž plná šířka je 244 mm.





Tato deska tak díky použitému čipsetu nabídne i možnost přetaktování, tedy alespoň v rámci toho, co dovolí jednoduché čtyřfázové napájení. Deska samotná bude napájena z 24pinového konektoru ATX a 8pinového EPS a dále má ve výbavě čtyři sloty DIMM pro DDR3, přičemž se nezapomnělo ani na moderní rozhraní M.2 a SATA Express. Dle Gigabyte jde tedy o model patřící do segmentu entry-level, ale o tyto moderní výdobytky stejně nepřijdeme, ačkoliv je nutné SATA Express licencovat a najít reálné využití pro toto rozhraní je zatím přinejmenším problematické.





Mezi rozšiřující porty patří dva PCI Express, ale pouze jeden je verze 3.0 x16 a druhé je verze 2.0 s pouze čtyřmi linkami. Krom toho tu máme po dvou PCI Express 2.0 x1 a PCI. Portů SATA je tu celkem šest, pokud tedy počítáme i dvojici, která je jinak součástí rozhraní SATA Express. Dále je třeba zmínit obrazová rozhraní D-Sub, DVI a HDMI, audio zde využívá kodek Realtek ALC887 a slibuje kvalitní tzv. audio-grade elektrolytické kondenzátory v oddělené části desky, aby se zajistilo nízké rušení od okolních obvodů. Nezapomnělo se ani na šest rozhraní USB 3.0, z nichž čtyři jsou na zadním panelu, pro klávesnici či myš PS/2 a pak tu je také COM a LPT, ovšem pouze na headerech.

Očekávat můžeme cenu kolem 100 USD, čímž by se tato deska zařadila mezi nejlevnější modely ATX s Intel Z97, kam patří také její sestřička Gigabyte Z97P-D3 s cenou pod 2300 Kč.

Zdroj: techPowerUp
reklama