reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte uvádí low-endové desky pro Ryzen s A320

24.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte uvádí low-endové desky pro Ryzen s A320
Základní desky s čipsety X370 a B350 pro procesory Ryzen a 7. generaci APU už dobře známe, ale je tu ještě třetí čipová sada, a to A320. Ta neumožňuje přetaktování procesorů, a tak ji můžeme jednoznačně považovat za low-end určený pro ty nejlevnější desky.
AMD a výrobci desek přirozeně nechtěli upřednostnit vydání základních desek s A320 před modely s X370 a B350, neboť na trhu zatím stále ještě jsou pouze procesory Ryzen 7 a ty v kombinaci s deskami s A320 nedávají smysl. Na cestě ale už jsou procesory Ryzen 5 a především Ryzen 3, ovšem i ty nabízí možnost přetaktování, kterou by byla škoda nevyužít, a tak můžeme uvažovat spíše o zmíněných APU generace Bristol Ridge, jako je A12-9800. Problém je však ten, že tyto čipy dosud nenajdeme v běžném prodeji, leda jako součást prodávaných sestav.





Každopádně pokud chcete Ryzen, nemáte zájem o taktování a potřebujete levnou základní desku, může vým posloužit třeba model Gigabyte A320-DS3 nebo menší model formátu Micro ATX, a to A320M-HD2.





A320-DS3 je vybavena jedním slotem PCI Express 3.0 x16 plus dalším stejně velkým, ale s pouze čtyřmi linkami verze 2.0, pak tu jsou dva PCI Express 2.0 x1 a dva klasické PCI. Menší deska má kromě PCI Express 3.0 x16 dva krátké PCI Express 2.0 a jeden PCI. Obě desky mají stejně dimenzované napájení procesoru, které se kompletně obejde bez chlazení a pak pouze dva sloty DDR4 DIMM. Pak budeme moci využít dva sloty USB 3.1 typu A s propustností 10 Gb/s, 6kanálové HD audio, gigabitový Ethernet, výstupy DVI a D-Sub a menší deska má také HDMI.

Můžeme očekávat, že obě desky budou stát méně než 80 dolarů, ale i tak si s jejich pomocí můžeme vytvořit velice výkonný počítač. Však nám nic nebrání využít třeba i osmijádrový Ryzen 7 a výkonnou grafickou kartu s 32 GB paměti DDR4. Nicméně procesorům Ryzen velice chutnají rychlé paměti, s jejich podporou zde nelze moc počítat a pak jde o zmíněné přetaktování či podporu rychlých M.2 SSD.

Zdroj: techPowerUp
reklama