reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte uvádí soustavu třech vodou chlazených GTX 980

11.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte uvádí soustavu třech vodou chlazených GTX 980
Gigabyte ohlásil GeForce GTX 980 WaterForce Tri-SLI, což je soustava třech karet GeForce GTX 980 vybavených o kompletní systém vodního chlazení, který je určen pro umístění na počítačovou skříň.
Gigabyte GeForce GTX 980 WaterForce Tri-SLI (model: GV-N980X3WA-4GD) je tedy produkt určený pro opravdové nadšence, kteří budou schopni využít vysoký výkon třech GeForce GTX 980 zapojených v režimu SLI. Od těchto karet bychom navíc mohli očekávat schopnost pracovat na vyšší frekvenci.





Základní takty karty GeForce GTX 980 přitom jsou 1126 až 1216 MHz u jádra a 7010 MHz u pamětí, přičemž každá ze tří karet v systému Gigabyte pracuje na taktech 1228 až 1329 MHz, což je výrazný nárůst, ovšem paměti zůstávají na své výchozí frekvenci.





Mohlo by se zdát, že tento systém k uživateli přijde v podobě stavebnice, kterou si uživatel doma sám složí a naplní okruhy chladicím médiem. Ovšem tomu tak není. Gigabyte jej prezentuje jako bezúdržbový systém, který je již předem sestaven, takže z pohledu na fotografii počítače je zřejmé, že budeme muset každou z karet protáhnout skrz přední 5,25" záslepku a šachtu počítačové skříně. Na to je tedy třeba myslet a případně najít jiný otvor, kudy by šly karty dostat dovnitř, ale těch asi moc nebude.

Každá z karet má přitom svůj nezávislý okruh, takže jde v podstatě o tři samostatné vodní chladiče, každý s jedním 120mm radiátorem. To je na jednu stranu nutné, aby mohl být systém bezúdržbový a uživatel mohl kartu jednu po druhé nasoukat do skříně skrz 5,25" pozici. Na druhou stranu, pokud by byly karty zapojeny sériově do jednoho okruhu, byly by zapotřebí pouze dvě hadičky vedoucí k radiátorům třeba skrz zadní otvory a my bychom také nemuseli provozovat tři vodní pumpy, což by bylo lepší z hlediska hluku, spotřeby a nebezpečí poruch.





Hlavní modul sedící na skříni je také vybaven displejem, jenž ukazuje otáčky ventilátorů, teplotu chladicího média v každém okruhu a sleduje práci vodních pump. Součástí produktu je také designový SLI můstek, svislý nosník sloužící k zajištění karet, aby se neohýbaly a samozřejmě také speciální panel pro 5,25" záslepku, skrz nějž povedeme hadičky chlazení i nějaké ty kabely.

Gigabyte neohlásil cenu ani dostupnost, ale v případě ceny je snad lepší zůstat v nevědomosti.

Zdroj: techPowerUp
reklama