reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte X170-Extreme ECC: Xeony stylově

24.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte X170-Extreme ECC: Xeony stylově
Gigabyte si připravil novou výkonnou základní desku s označením X170-Extreme ECC. Z jejího označení bychom usuzovali, že jde o model s čipsetem Intel Z170, ale tak to není. Vybavena je čipsetem Intel C236, takže je určena pro moderní Xeony.
Procesory Intel Xeon E3-1200 V5 jsou sice určeny do socketu LGA 1151, který využívají i normální desktopové Core "Skylake" , jenomže s čipsety Intel 100 Series jako je Z170 pracovat nemohou. Proto je deska Gigabyte X170-Extreme ECC vybavena čipovou sadou Intel C236, což ji pasuje na základ pro pracovní stanice. Není sice důvod, proč bychom ji nemohli využít také jako základ pro herní počítač, ostatně některé desky pro Xeony (ASUS E3 Pro Gaming V5) s tím přímo počítají. Ovšem cena takového řešení dokáže případné zájemce rychle odradit.





X170-Extreme ECC je vybavena čtyřmi paměťovými sloty pro moduly s DDR4 a jak už z jejího názvu vyplývá, podporuje u nich korekci chyb ECC. Její socket zásobuje energií 11fázový systém napájení posílený 8pinovým EPS konektorem a krom procesorů Xeon do něj můžeme nainstalovat také řadové Skylake. Mezi rozšiřující porty patří tři oplechované PCI Express 3.0 x16. Dva jsou napojeny na procesorový socket (x16/- nebo x8/x8) a jeden na čipset, takže jako obvykle využívá čtyři linky. Tři ostatní sloty jsou typu PCI Express 3.0 x1.





Samozřejmostí je zde Turbo B-Clock, externí generátor taktů pro BClk a pak nás potěší také intelovský kontroler pro USB 3.1, což bude nejspíše známý Alpine Ridge. Ten je napojen na čipset dalšími čtyřmi linkami PCI Express 3.0, což opravdu zajistí propustnost až 10 Gb/s na obou. A jako obvykle je jeden USB 3.1 typu A a druhý typu C, který podporuje ještě Thunderbolt 3 a DisplayPort 1.2. Pak tu ještě máme čtyři USB 3.0 napojené na čipset a další obsluhované čipem od Renesas.

SSD můžeme napojit buď jako M.2 karty do dvou 32Gb/s slotů, vedle nichž tu jsou ještě čtyři SATA Express 16 Gb/s, jež se dělí na celkem osm SATA 6 Gb/s. Dva ethernetové konektory obsluhuje kontroler Intel I219-V a pak herní Killer E2400 a audio je založeno na gigabajtím nejlepším řešení, které využívá Creative SoundCore 3D, operační zesilovač TI Burr Brown OPA2134 a kondenzátory Nichicon Muse. U takovéto desky je také povinnost mít dva BIOSy v systému Dual-UEFI BIOS.

O ceně a dostupnosti jsme se zatím nedozvěděli nic. Vedle této desky ale přichází na trh ještě levnější modely označené X150-PRO ECC a X150M-PRO ECC, které jsou již dostupné od cca 2800 Kč s daní. X170-Extreme ECC ale bude bezesporu výrazně dražší.

Zdroj: Gigabyte
reklama