reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z87X-UD7 TH: první deska s Thunderbolt 2

16.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte Z87X-UD7 TH: první deska s Thunderbolt 2
Společnost Gigabyte se pochlubila svou nejnovější základní deskou Z87X-UD7 TH, která má být jako první vybavena řadičem Falcon Ridge. To znamená, že nabídne rozhraní Thunderbolt 2 s propustností 20 Gb/s, a to rovnou se dvěma porty.
Gigabyte Z87X-UD7 TH tak přichází na trh jako velmi dobře vybavená základní deska. Založena je na čipové sadě Intel Z87, a tedy socketu LGA 1150 pro procesory Haswell. Její řadič Falcon Ridge, který byl Intelem ohlášen již letos na jaře, je jejím hlavním trumfem. Díky dvěma portům Thunderbolt 2 nám nabídne vysokou propustnost, a to až 20 Gb/s na kanál, zatímco předchozí verze měla poloviční propustnost. Takový průvan dat bude stačit i na připojení displeje s rozlišením 4K (maximálně však s 20 FPS), což bude možné díky podpoře rozhraní DisplayPort 1.2. Krom toho lze za jedním portem řetězit až 12 zařízení nebo na něj připojit tři monitory najednou.





Co se týče dalších vlastností, pak tato deska nabídne až čtyřcestné SLI nebo CrossFireX, dále 16fázové VRM napájení (nejspíše osmifázové s tzv. doublerem) a samozřejmostí jsou funkce pro přetaktování skryté v aktualizovaném Gigabyte UEFI DualBIOS s režimem Dashboard, který nám podá všemožné informace o základní desce a připojených komponentách (takty, napětí, teploty, atd.). Pro nastavení systému pak může posloužit program EasyTune pro Windows.

Komponenty a design řadí tuto desku do série Ultra Durable 5 Plus, takže bychom se měli dočkat stejných či velmi podobných komponent jako u recenzované Gigabyte Z87X-UD5H. Na fotografii zobrazená karta pro PCI Express x1 přinese rozhraní Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0. Ethernetové řešení je zde založeno na čipu firmy Intel.
Dále tu máme také devět konektorů pro ventilátory, jež budeme moci ovládat pomocí EasyTune, On/Off Charge 2 umožní nabíjet zařízení přes USB i z vypnutého počítače, zvuk je vybaven sluchátkovým zesilovačem, jenž ustojí impedanci až 600 ohmů a samozřejmostí je ochrana pro USB porty a LAN pomocí ochranného filtru proti přepětí.

Veškeré informace mají být k dispozici na stránkách Gigabyte (viz zdroj). Co se týče ceny, ta začíná na cca 13000 Kč, čemuž se vzhledem k výbavě ani nemůžeme moc divit.

Zdroj: TZ Gigabyte 
reklama