reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Společnost GlobalFoundries původně vzniklá odštěpením továren firmy AMD má dnes díky Samsungu k dispozici 14nm výrobní proces. Zatímco Intel i TSMC se chystají k přechodu na 10nm proces, GlobalFoundries jej přeskočí.
SpaceExplo (240) | 16.9.201613:37
Intel, v podstate etalon na poli vyroby High­-Performance chipu, si klidne rozvolni, vsadi nekolik ­"mezi­-architektur­" ­(Kaby Lake, Coffee Lake­) a klidne rekne, ze mu 10nm ­(az je uvede snad v roce 2018­) bude stacit minimalne do roku 2022.

Pak tu mame TSMC, ktery o techto vyrobnich procesech mlzi uz roky a jejich plany se casem rozsypaly jako sypanej caj mimo svuj pytlicek.

A pak tu mame GloFo, ktery ma uplne stejne plnou hubu kecu a kde nic tu nic. 14nm se Zenem tu melo byt uz tento rok a ono nic, ted se mluvi o Q1­/2017 a jenom buh vi, jestli se to neposune ­- porad je to jeste 6 mesicu ­/ pul roku daleko. A ted rikaji, ze 10nm uplne preskoci, protoze je to malo ­(a Intelu to neni malo??­) a zacne delat na 7nm, o kterych ani Intel jeste poradne nemluvi.
A o ­"uvedeni­" 12nm low­-perf­-watt vyrobniho procesu ­(jak nekde psali ­"GloFo uz ma 12nm!­") a pritom rikaji, ze to mozna prijde v roce 2019­/2020 ­- no, proste dalsi kec.

Suma sumarum, necekaji nas hezky casy na poli velkych­/desktop CPU ­- coz asi souvisi s obecnym odklonem od ­"desktop­" segmentu a pouzivanim ­"jednoduchych­" a malych zarizeni jako smartphones a tablety.
A s vykonem A10 Fusion v iPhone 7­/7s se pomalu ale jiste dostavame do stavu, kdy telefon nahradi desktop a budou nam kdekoli stacit jen klavesnice+mys+monitor.
Odpovědět0  3
Luk Skywalker (510) | 16.9.201614:21
Ano, dokud to nebude na pultech obchodů, tak jsou to jenom marketingové kecy.
Zase bude nějaký ­"problém­", který než se ­"vyřeší­" tak ­"dočasně­" se hodí do výroby třeba těch 10 nm a až se tak za dva roky ­"problém vyřeší­", tak teprve bude slíbených 7 nm.
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 16.9.201620:18
No a tech 10nm prave nebude, protoze ten se timto prohlasenim zrusil. Takze AMD zustane ­(az je vyda­) zaseknuty na 14nm pristich minimalne 5­-6 let.
A to jak se zachova Intel bude ­(si myslim­) zalezet na tom, jaky bude mit prijmy. Pokud slusny, tak bude prokladat architektury na 10nm jeste hoooodne dlouho. Pokud ne, tak proste uvede 7nm a bude klid. A uvazime­-li, ze Intelovych 10nm, az je vyda, bude vyladeny az do ­"nebe­", tak na nich bude klidne trcet a delat ­"optimalizace­".
Odpovědět0  0
Cemada (1210) | 16.9.201616:07
Hlavně dneska všechno funguje na spekulacích...nebo jinak řešeno na reklamě. Když člověk­/firma umí lecos okecat, dostatečné množství lidí jim na to skočí a akcie rostou.
A to je základ podníkání...bohužel.
Lidé jsou klamáni ­(reklamy, marketing­) a firmy jsou ­"spokojené­".

Telefon nikdy nedosáhne výkonem na desktop. Je omezem baterií a prostorem. Ale už teď jsme ve stavu, kdy mobil­/tablet dokáže zastoupit notebook i desktop v některých situacích ­(přehrávání audia­/videa, fotografie, emaily, net, soc.sítě­). Prostě v těch nenáročných věcech. Ve hrách už je to trošku jiné, proto nenahradadí výkon desktomu ani velikost obrazovky. A 2k­-4k na mobily je prostě kraviny a zase jen tah firem jak si vylepšit reklamu a vytáhnout z lidí více peněz.

Výkřiky typu ­"kašleme na 10 nm, jdeme rovnou na 7 nm­" je prostě standardní marketingový tah. Neznamená to, že by GloFo opravdu tak neučinilo a třeba může být první na světě, kdo tento proces využije. Ale na to si ještě počkáme.

Prostě takové věci bych bral s velkou rezervou.

A docela jsem zvědavý, jak se např. AMD se 14nm předvede. Přeci jen je známá tím, že z výr.procesu uměla dostat úplné maximum.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.