reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries jsou připraveny na výrobu pomocí 14nm FinFET

29.4.2015, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries jsou připraveny na výrobu pomocí 14nm FinFET
Intel přestal být v tomto roce jedinou firmou, která dokáže ve velkém počtu vyrábět čipy pomocí 14nm procesu. Dohnal jej nejdříve Samsung a nyní i firma GlobalFoundries, na jejíž 14nm FinFET čeká AMD a asi i NVIDIA.
GlobalFoundries mají 14nm technologii licencovanou právě od firmy Samsung, která již s její pomocí úspěšně vyrábí první čipy, takže ani není divu, že i GlobalFoundries ji mají připravenou. Dle Expreview se budou v GlobalFoundries využívat konkrétně procesy LPE (Low-Power Early) a LPP (Low Power Plus), a to nejdříve v továrně Fab 8, která se nachází ve státě New York. Firma již dříve získala na výrobu pomocí nového procesu potřebnou certifikaci a nyní prý výtěžnost dosáhla takové úrovně, která umožňuje výrobu ve velkém. To ovšem platí pouze pro proces LPE.





Proces 14nm LPP má být v GlobalFoundries certifikován letos ve třetím kvartále a počátek výroby v masovém měřítku má nastat v prvním kvartálu příštího roku a půjde právě o ten proces, který bude použit pro výrobu nových výkonných procesorů, APU a GPU firmy AMD. Je také v podstatě jisté, že právě AMD dostane v GlobalFoundries přednost před NVIDIÍ a jinými případnými zájemci.

A co se týče firmy NVIDIA, v jejím případě ještě není vůbec jasné, jaké jsou její plány na využití výrobních kapacit různých firem. Jejím tradičním partnerem je TSMC, jehož 16nm proces je ale pozadu za 14nm firmy Samsung a ještě lepší je ten intelovský. NVIDIA by se ale mohla dohodnout také se Samsungem, i když tedy nejde zrovna o spřátelené společnosti. Výkonný ředitel NVIDIE, Jen-Hsun Huang, takové úvahy nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Zdroj: Fudzilla
reklama