reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GoodAI: pražská společnost bude vyvíjet umělou inteligenci

8.7.2015, Jan Vítek, aktualita
GoodAI: pražská společnost bude vyvíjet umělou inteligenci
Marek Rosa, který stojí za založením herního vývojářského studia Keen Software House, ohlásil vznik společnosti GoodAI. Ta se zaměří na vývoj univerzální umělé inteligence, která by se časem měla vyrovnat té lidské.
Vývojářské studio Keen Software House nepatří mezi ty, které vyvíjí AAA tituly, však její hry Miner Wars Arena, Miner Wars 2081, Medieval Engineers či Space Engineers nejsou moc známé a celkově ani nepůsobí jako herní hity. Nicméně nyní je tématem nová společnost GoodAI, kterou stejně jako zmíněné studio založil Marek Rosa s ne zrovna nízkým cílem.





Chce postupně vyvinout univerzální umělou inteligenci, která se jako první svou flexibilitou a schopnostmi vyrovná lidskému mozku a umožní dosáhnout dalších pokroků ve vědeckém výzkumu a dalších oblastech lidské činnosti. Projekt, který nyní dostal své jméno GoodAI byl tedy odstartován již v lednu minulého roku, kdy do něj sám Rosa investoval 10 milionů dolarů. Jako první krok firmy GoodAI se plánuje integrace umělé inteligence do her studia Keen Software House.

Klíčovým prvkem AI vyvíjené firmou GoodAI bude právě univerzálnost, čili nepůjde o umělou inteligenci zaměřenou na jednu oblast, aby se uměla třeba pouze orientovat v prostoru. Má jít o AI, která bude fungovat jako umělý mozek schopný se adaptovat na libovolné prostředí, kde si má poradit s jakýmkoliv úkolem. V budoucnu by taková AI měla být dle tiskové zprávy nasazena třeba u záchranného robota, k výzkumu nebo u systémů osobní asistence.





Rosa už uvedl, že se jeho týmu podařilo za poměrně krátkou dobu vyvinout základní verzi AI, která se naučila hrát hry Breakout a Maze pozorováním pixelů na obrazovce a reagováním na motivační signály, přičemž je schopna se poučit z vlastních chyb a vyvíjet své herní strategie. Firma GoodAI plánuje v nejbližších letech zdvojnásobit až ztrojnásobit svůj tým a přilákat nové lidi z České republiky i celého světa.

Prvním produktem je Brain Simulator, což je platforma určená k "prototypování architektury umělé inteligence, ke spolupráci výzkumníků a vývojářů na budování modulů AI a ke sdílení těchto modulů". Tyto moduly představují různé části lidského mozku, které mají na starosti paměť, smyslová vnímání, řeč, motoriku, atd. Marek Rosa se také rozhodl, že moduly budou zpřístupněny zdarma jako otevřený software v rámci nekomerční licence.

Zdroj: TZ GoodAI
reklama