reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Brain dokáže rekonstruovat obličeje z rozkostičkovaných snímků

9.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Google Brain dokáže rekonstruovat obličeje z rozkostičkovaných snímků
Nyní už asi nebudou tak moc směšně působit snahy seriálových vyšetřovatelů, kteří dokáží nekonečně zoomovat a zaostřovat rozkostičkovaný obraz v nízkém rozlišení. Něco podobného zvládne Google Brain a pozoruhodně dobře.
Samozřejmě jde z velké části o jakýsi informovaný odhad toho, co by daný obrázek ve velice nízkém rozlišení mohl skrývat, ale přesto je pozoruhodné, že Google Brain dokáže vzít snímek obličeje v rozlišení 8 x 8 a vytvořit z něj obrázek v rozlišení 32 x 32, který se velice podobá originálu. Posuďte sami:





Google mluví o Pixel Recursive Super Resolution, kterážto technika na rozdíl od předchozích netvoří jen neurčité rozmazané výstupy, které jsou sotva použitelnější než původní rozkostičkovaný obraz. Nová technika využívá dvě neuronové sítě za účelem vytvoření ostrého a rozpoznatelného obrazu a při tomto procesu se umělá inteligence sama bez zásahu člověka rozhoduje o tom, jaké tvary budou mít části lidských tváří. První neuronová síť ResNet nejdříve na základě vstupu vyhledá podobné snímky ve vysokém rozlišení, což zúží možnosti, jimiž se bude probírat druhá síť, a to PixelCNN. Právě ta má za úkol přidat do snímku v nízkém rozlišení potřebné detaily. Pro tyto účely potřebují být obě sítě trénovány, a to pro různé typy obrázků. Aktuálně se mohou využít vedle rekonstrukce obrazu lidských tváří také pro snímky hotelových pokojů.

Podobnou techniku už využívá Google+ pro kompresi fotografií a je zřejmé, že přímo ResNet a PixelCNN by mohly posloužit při jejich zvětšování nad rámec původního rozlišení. Jak je vidět z dosavadních výsledků, o tom, že by výsledné snímky opravdu odpovídaly realitě, se nedá mluvit. Ovšem rozhodně je metoda Pixel Recursive Super Resolution schopna smysluplného dotvoření obrazu.

Zdroj: Engadget, Google (PDF)
reklama